Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






МАСЛЯНОКИСЛЕ БРОДІННЯ

Цей тип бродіння здійснюється облігатно анаеробними бактеріями, які відносяться до роду Clostridium: C.butiricum, C.acetobutiricum, C.pasteurianum, C.pectinovorum. Клостридії здатні засвоювати різноманітні субстрати: крохмаль, глікоген, пектини, целюлозу, геміцелюлозу, білки, амінокислоти, пептони, нуклеїнові кислоти, пурини, піримідини тощо.

Глюкозу клостридії розкладають по гліколітичному шляху. Піруват, що утворюється внаслідок цих реакцій, далі декарбоксилюється і, взаємодіючи з HS-КоА, перетворюється в ацетил-КоА. Конденсація двох молекул ацетил-КоА веде до утворення ацетоацетил-КоА (рис. 4).

У процесі бродіння, крім масляної кислоти, утворюється водень, вуглекислий газ, ацетон, етанол, бутанол, пропаном, ацетат та інші продукти. Вихід АТФ становить 3 молі на моль глюкози.

Масляна кислота, яка утворюється на початку бродіння, виділяється в середовище і підкислює його, що пригнічує ріст клостридій. По мірі підкислення починають синтезуватися ферменти, дія яких призводить до накопичення нейтральних продуктів – ацетону ібутанолу.

У зв’язку з тим, що в процесі маслянокислого бродіння синтезуються органічні розчинники (ацетон, пропаном, бутанол), воно має важливе промислове значення.

 

Рис. 4. Схема маслянокислого бродіння.

Ферменти: 1 – піруват:фередоксин-оксидоредуктаза; 2 – тіол аза; 3 – β-гідроксибутирил-КоА-дегідрогеназа; 4 – кротоназа; 5 – бутирил-КоА-дегідрогеназа; 6 – бутират:КоА-трансфераза; 7 – ацетаткіназа; 8 – алкогольдегідрогеназа; 9 – ацетоацетат:КоА-трансфераза; 10 – ацетоацетатдекарбоксилаза; 11 – 2-пропанол-дегідрогеназа

 

Деякі види клостридій є патогенними для людини і тварин. Більшість з них живе у ґрунті, і, потрапивши у рану, може стати причиною небезпечних раневих інфекцій – правця (C.tetani), газової гангрени (C.perfringens, C.septicum, C.histoliticum, C.sporogenes). C.botulinum продукує сильний екзотоксин і спричиняє харчове отруєння – ботулізм (від botulus - ковбаса).

BOX

Клостридії належать до родини Bacillaceae. Це грампозитивні рухомі палички (перитрихи), але можуть змінювати форму. Утворюють овальні або сферичні ендоспори, що роздувають клітину, надаючи їй форму тенісної ракетки або веретена. Клостридії – облігатні анаероби, хемоорганогетеротрофи. Деякі види (C.pasteurianum) фіксують молекулярний азот. Оптимальні температура росту 30-400С і рН 7, тому підкислення середовища подавляє їх ріст. Живуть у ґрунті, водоймах, а також травному тракті тварин і людини.

Читайте також:

  1. Гетероферментативне молочнокисле бродіння
  2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЦЕСУ БРОДІННЯ
  3. Метанове бродіння
  4. МОЛОЧНОКИСЛЕ БРОДІННЯ І РОДИНА LACTOBACILLACEAE
  5. МУРАШИНОКИСЛЕ БРОДІННЯ
  6. ПРОПІОНОВОКИСЛЕ БРОДІННЯ
  7. Регенерація АТФ у процесі бродіння
  8. СПИРТОВЕ БРОДІННЯ




Переглядів: 2671

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ПРОПІОНОВОКИСЛЕ БРОДІННЯ | МУРАШИНОКИСЛЕ БРОДІННЯ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.