Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Облік розрахунків з покупцями та замовниками і іншими дебіторами готельно-ресторанного господарства

Облік інших грошових коштів готелю та ресторану

Облік руху грошових коштів на поточному рахунку в банку готельно-ресторанного підприємства

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
Отримано на поточний рахунок банку грошові кошти з каси ресторану 31 «Рахунки в банках» 30 «Каса»
Отримано готельно-ресторанним підприємством короткостроковий кредит банку 601 «Короткострокові кредити банків у національній валюті»
Перераховано кошти з поточного рахунку постачальникам за отримані товари
Видано з поточного рахунку кошти в касу ресторану для виплати заробітної плати
Погашено короткостроковий кредит банку

Бухгалтерський облік інших грошових коштів здійснюють на активному рахунку 33 "Інші кошти", на якому ведеться узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів (у національній та іноземній валюті), кошти в дорозі, тобто грошові суми, внесені до кас банків, ощадних кас або поштових відділень для подальшого їх зарахування на рахунках готельно-ресторанного підприємства в банках та інших цінностей. Під іншими цінностями розуміють бланки цінних паперів і документів суворого обліку, що виготовляються за ліцензією Міністерства фінансів України:

- Бланки цінних паперів (акції, облігації, ощадні сертифікати);

-Бланки документів суворого обліку (пенсійні листи,проїзні документи,поштові марки,чекові книжки,доручення на видачу коштів і інш.)

Нові надходження бланків цінних паперів та документів суворого обліку (прибуткових і видаткових ордерів) слід обліковувати на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» та 332 «Грошові документи в іноземній валюті» з одночасним списанням на позабалансовий рахунок 08 «Бланки суворої звітності».

Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами.

До коштів, що вважаються коштами в дорозі, належать: виручка, одержана підприємствами за послуги, реалізовану продукцію і виконані роботи і внесена до банку,розрахунки платіжними картками через термінали, каси поштового відділення зв'язку для зарахування на розрахунковий рахунок. Облік таких коштів ведуть на субрахунках 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті» та 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті».

 

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності регламентуються положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», що затверджено наказом Міністерства фінансів України від 8 жовтня 1999 року № 237.

Дебіторською вважається заборгованість підприємству різних інших підприємств та осіб, що виникла на певну дату, а дебітори — це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їхніх еквівалентів або інших активів.

Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин з покупцями і замовниками є первинні документи з обліку розрахунків.

Облік розрахунків з покупцями і замовниками

Форми та порядок розрахунків з покупцями і замовниками за відвантажену їм продукцію та виконані роботи визначаються заздалегідь укладеними договорами, в яких визначено номенклатуру і обсяг постав­ки чи роботи, строки, ціни, вид транспортування, форму розрахунків, а також санкції (штрафи, пені) за невиконання умов договору.

В готелях розрахунки з покупцями і замовниками виникають при бронюванні місць в готелях, при оформленні документів на проживання, при реалізації власної продукції покупцям ресторанами і кафе в складі підрозділів готелю.

Для обліку розрахунків із покупцями за відвантажену продукцію і замовниками за виконані роботи (послуги) передбачений рахунок 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками». Рахунок має субрахунки:

Таблиця 8.5.

Облік операцій з покупцями та замовниками

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
Реалізовано продукцію чи надано готельні послуги, включаючи податок на додану вартість і акцизний збір: 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками» 70 -+«Дохід від реалізації»
Відображено суму податкового зобов’язання (сума операції 1 / 6) Відображено собівартість виконаних послуг    
Надійшли кошти на поточний рахунок (в касу) за надані готельні послуги (реалізовану продукцію) 31 (30)

 

Аналітичний облік розрахунків за рахунком 36 організується окремо щодо кожної юридичної чи фізичної особи, якій відвантажено продукцію чи виконано роботи.

Облік розрахунків з різними дебіторами

На рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами» ведеться облік розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами за авансами виданими, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, за позиками членів кредитних спілок та за іншими операціями.

 

Облік розрахунків з підзвітними особами

Підзвітні особи — це працівники, які одержали грошовий аванс для оплати витрат, доручених підприємством.

Розрахунки з підзвітними особами виникають в основному при оплаті дрібних господарських витрат і витрат у відрядженнях. Перелік осіб, яким видається аванс під звіт, встановлюється наказом керівника, що служить документом на видачу авансу на господарські потреби, а в разі видачі авансу на відрядження оформлюється, крім того, і посвідчення про відрядження. У ньому повинні бути як мінімум 4 печатки (вибув та прибув у місце призначення; вибув з місця призначення та прибув на підприємство) із зазначення дати та підпису відповідального підприємства.

Витрати на службові відрядження регламентуються постановою Кабінету Міністрів України «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України І за кордоном» від 23.04.99 № 663 та Інструкцією про службові відрядження в межах України і за кордоном, затвердженою наказом Мінфіну України від 13.03.98 № 59 (з наступними змінами і доповненнями). Відповідно до вказаних нормативних актів працівники підприємства направляються у відрядження згідно з наказом керівника (або його заступника).

За наявності підтверджуючих документів готельно-ресторанне підприємство відшкодовує особам, що перебували у відрядженні, також витрати:

- на проїзд до місця відрядження і назад (крім таксі) з урахуванням усіх видів витрат, пов'язаних з придбанням квитків, користуванням постільними речами в поїздах, а також страхових платежів на транспорті;

- по найму житлового приміщення у розмірі фактичних витрат, з урахуванням побутових послуг, наданих у готелях (прання, чистка, прасування одягу тощо), але не більш як 10% від норм добових витрат за всі дні проживання (для державних службовців);

- на бронювання місць у готелях у розмірах не більш як 50% від вартості місця за добу;

- на користування у готелях холодильником і телевізором;

- на комісійні у разі обміну валюти (при закордонних відрядженнях).

Невикористані суми готівки, видані під звіт на господарські потреби (п.7 Порядку №21), повинні бути повернені підзвітною особою в касу готельно-ресторанного підприємства не пізніше наступного дня після їх видачі. Повернення оформляється прибутковим касовим ордером.

Видача готівки під звіт проводиться за умови повного звіту такої підзвітної особи за раніше виданими під звіт сумами. Факт наявності заборгованості підзвітної особи встановлюється бухгалтерією.

Фактичні витрати, оплачені підзвітними особами, підтверджуються товарними і фіскальними чеками магазинів, квитанціями відділень зв’язку, актами купівлі-продажу — на підтвердження господарських витрат; проїзними документами, квитанціями готелів тощо — на підтвердження витрат на відрядження.

Поетапне документальне оформлення обліку підзвітних сум відображене в таблиці 8.6

Таблиця 8.6.


Читайте також:

  1. IX. Відомості про військовий облік
  2. IX. Відомості про військовий облік
  3. Автоматизовані форми та системи обліку.
  4. Акції та їх облік
  5. Акції та їх облік
  6. Алгоритм із застосуванням річної облікової ставки d.
  7. Аналітичний та синтетичний облік ГП
  8. Аналогія - спосіб отримання знань про предмети та явища на основі їхньої подібності з іншими.
  9. Аудит використання трудових ресурсів і розрахунків з оплати праці
  10. Аудит на підприємствах з комп’ютеризованим бухгалтерським обліком
  11. Аудит на підприємстві з кмп’ютеризованим бухгалтерським обліком.
  12. Аудит операцій з основними та іншими необоротними ак­тивами




Переглядів: 734

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Інвентаризація каси та бланків суворої звітності на підприємствах готельно-ресторанного господарства | Послідовність операцій із розрахунків з підзвітною особою готельно-ресторанного підприємства

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.