МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Містяться вуглеводи в основному в рослинних продуктах.В найкраще за інші харчові речовини підлягають перетворенням і звільненням великої кі-ті Е. Вуглеводи – це основне джерело покриття енергет. затрат організму. Фізіол-гігієн. значення В. 1. швидко мобілізуючі джерела Е. 2. Окислюють оксид вуглецю (IV) і воду до кінцевих продуктів – зменшуючи при цьому ацидоз. 3. вплив на повноту утилізації жирів. 4. забезпеч. детоксикаційну ф-ї печінки. 5. беруть участь у пластичних процесах (синтез НК, аміно-т, мукополісахаридів). 6. викон. важливі фізіолог. ф-ї (гепарин, гіалуронова к-та). Важлива роль В у діяльності ЦНС – т.я. вони є основним джерелом Е для нерв. тканини. Тканини головного мозку споживають у 2 р. більше ніж м’язи і в 3 р більше ніж нирки. Запаси глікогену у мозк. тканині порівняно стабільні, вони витрач. лише у надзвич. випадках. Діяльність підшлункової і надниркових залоз також залежить від Вуглеводів.Для острівкового апарату підшлункової залози глюкоза є збудником, для надниркової залози, яка відповідає за секрецію адреналіну (антагоніста інсуліну) має гальмівний вплив. В харчових продуктах вуглеводи представлені у виді моно, -ди, -і полісахаридів. До моносахаридів відноситься глюкоза, фруктоза, галоктоза, а також сордіт і ксиліт який застосовуються для лікувальних цілей – (для людей з недостатньою функцією підшлункової залози). До дисахаридіввідносяться – сахароза, лактоза, мельтоза. Полісахаридами є крохмаль, глікоген, клітковина, пентинові речовини. Ди-, і полісахариди розпадаються під дією відповідних ферментів в кишечнику до моносахаридів, всмоктуються і поступають в печінку, де із глюкози синтезується глікоген. Моно- і дисахарози та крохмаль (полісахар) застосовуються організмом на 95-100%. Ди- і моносахариди добре розчинні у Н2О і швидко засвоюються. Глюкоза є подразником хеморецепторів кровоносних судин. При різних рівнях цукрув крові виникають імпульси, які викликають відповідні реакції у різних органах – головному мозку, підшлунковій залозі, нирках. Кількість цукру в крові знаходиться у межах 0,8-1,2 г/л – цей рівень підтримується впливом ЦНС і залозами внутрішньої секреції. Джерелом цукру в крові є глікоген в печінці. Довготривала нестача цукру в крові призводить до цукрового голодування мозкової тканини – виникає невротичний синдром, а коли надлишок – виникає аліментарна гіперклінемія. Вуглеводи– клітковина і пектинові речовини – вплив сприятливо на дія-сть травного каналу. Вони визначають об’єм їжі, створюють почуття насичення, посилюють рухову ф-цію кишок, стимулюють виділення травних соків, беруть участь в оформленні калових мас (надають певної структури – консистенцію і об’єм) роль у нормалізації дія-сти корисної мікрофлори кишок. Клітковина виводить холестерин із орг-му. Їжа бідна на клітковину повільно проход. травним каналом – Унаслідок цього в товст. кишці накопич. і всмоктуються аміни, які мають канцерогенну властивість. Пектиновіречовини плодів і овочів мають велике значення для травної си-ми. Вони набухаючи у воді утв. ніжну масу, яка не подразнює слиз. оболонку і підтримує тонус її стінок. Органічні ки-ти також надход. з вуглеводами. Вони містяться в овочах, фруктах, ягодах і представл. яблучною і лимонною к-тами (0,3-1%). Ці к-ти позитивно вплив. на дія-сть травної системи, процеси гниття. Вони є джерелом Е. Винна к-та організмом не засвоюється. Щавлева к-та інтенсивно зв’язує Са і сприяє гальмуванню його засвоєння.. Фітинова к-та зв’язує не тільки Са, а й Ме (Fe? Zn). Вуглеводи здатні також утв. з жирів і білків (до 30%). А також з вуглев їжі за певних умов відбув біосинтез жирів і білків. Н-д: людина хвора на цукр. діабет має розлад жирового обміну. Для повного згорання жирів необхідно присутність у їжі певної к-ті вуглеводів, якщо їх к-ть недостатня, то відбув. зсуви у жировому обміні, при неповному згоранні жирів – накопич. кетолові і ацетонові тіла, виділ з сечею. Тому віднош. Ж:В як 4:1. Засвоєння білків м’яса при одночасному вживанні вуглеводів відбув значно повніше. Вуглеводи також пов’яз з водним обміном. Надлишок вуглеводів затрим. воду у тканинах – пастозність. Надмірне споживання вуглеводів підвищує потребу у вітаміні В1. При нестачі його в організмі накопич піровинградна к-та (продукт неповного згорання вуглевод). Також для вуглев. обміну потрібно віт. В2, В6, С. При надмірному спожив. вуглев. виникає ансибілізація орг-му до різних алергенів. Вуглеводи викон. в орг-мі дезинтоксикаційну здатність. Мають велике харчове значення – задовільняють потребу в орг-му у відчутті солодкого. Для характер. класів вуглеводів має значення їх солодкість і глікемічний індекс. Чим вищий показник солодкості, тим менше його потрібно для забезпеч. солодкості страви (стор 76). сахароза – 100 … Глікемічний індекс – це відношення конц. глюкози у крові після споживання 100 г дослідж. продукту до конц. глюкози після споживання еталонного продукту (100 г білого хліба), % табл 10 стор 77. Чим більше згладжена глікем. р-я, тим менше навантаження на інсулярний апарат підшлунк. залози. Крохмаль повільно перетравл. і усмокт., він не розчин у воді і знаход. у середині щільних рослин оболонок (злакові, бобові). Крохмаль, що міст. у плод-х, які не мають оболонок із клітковини, засв. краще і швидше (картопля, овочі, хліб). Крохмаль із картоп. пюре засвоюється і перетравл. швидше ніж із смаженої у фритюрі. Клітковинапр. уч. у побудові стінок рослин. кліт. Піктинові речовини зв’яз. стінки клітин між собою.
Читайте також:
|
||||||||
|