Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Містяться вуглеводи в основному в рослинних продуктах.

В найкраще за інші харчові речовини підлягають перетворенням і звільненням великої кі-ті Е.

Вуглеводи – це основне джерело покриття енергет. затрат організму.

Фізіол-гігієн. значення В.

1. швидко мобілізуючі джерела Е.

2. Окислюють оксид вуглецю (IV) і воду до кінцевих продуктів – зменшуючи при цьому ацидоз.

3. вплив на повноту утилізації жирів.

4. забезпеч. детоксикаційну ф-ї печінки.

5. беруть участь у пластичних процесах (синтез НК, аміно-т, мукополісахаридів).

6. викон. важливі фізіолог. ф-ї (гепарин, гіалуронова к-та).

Важлива роль В у діяльності ЦНС – т.я. вони є основним джерелом Е для нерв. тканини.

Тканини головного мозку споживають у 2 р. більше ніж м’язи і в 3 р більше ніж нирки.

Запаси глікогену у мозк. тканині порівняно стабільні, вони витрач. лише у надзвич. випадках.

Діяльність підшлункової і надниркових залоз також залежить від Вуглеводів.Для острівкового апарату підшлункової залози глюкоза є збудником, для надниркової залози, яка відповідає за секрецію адреналіну (антагоніста інсуліну) має гальмівний вплив.

В харчових продуктах вуглеводи представлені у виді моно, -ди, -і полісахаридів.

До моносахаридів відноситься глюкоза, фруктоза, галоктоза, а також сордіт і ксиліт який застосовуються для лікувальних цілей – (для людей з недостатньою функцією підшлункової залози).

До дисахаридіввідносяться – сахароза, лактоза, мельтоза.

Полісахаридами є крохмаль, глікоген, клітковина, пентинові речовини.

Ди-, і полісахариди розпадаються під дією відповідних ферментів в кишечнику до моносахаридів, всмоктуються і поступають в печінку, де із глюкози синтезується глікоген.

Моно- і дисахарози та крохмаль (полісахар) застосовуються організмом на 95-100%.

Ди- і моносахариди добре розчинні у Н2О і швидко засвоюються.

Глюкоза є подразником хеморецепторів кровоносних судин.

При різних рівнях цукрув крові виникають імпульси, які викликають відповідні реакції у різних органах – головному мозку, підшлунковій залозі, нирках.

Кількість цукру в крові знаходиться у межах 0,8-1,2 г/л – цей рівень підтримується впливом ЦНС і залозами внутрішньої секреції. Джерелом цукру в крові є глікоген в печінці.

Довготривала нестача цукру в крові призводить до цукрового голодування мозкової тканини – виникає невротичний синдром, а коли надлишок – виникає аліментарна гіперклінемія.

Вуглеводи– клітковина і пектинові речовини – вплив сприятливо на дія-сть травного каналу. Вони визначають об’єм їжі, створюють почуття насичення, посилюють рухову ф-цію кишок, стимулюють виділення травних соків, беруть участь в оформленні калових мас (надають певної структури – консистенцію і об’єм) роль у нормалізації дія-сти корисної мікрофлори кишок.

Клітковина виводить холестерин із орг-му. Їжа бідна на клітковину повільно проход. травним каналом – Унаслідок цього в товст. кишці накопич. і всмоктуються аміни, які мають канцерогенну властивість.

Пектиновіречовини плодів і овочів мають велике значення для травної си-ми. Вони набухаючи у воді утв. ніжну масу, яка не подразнює слиз. оболонку і підтримує тонус її стінок.

Органічні ки-ти також надход. з вуглеводами. Вони містяться в овочах, фруктах, ягодах і представл. яблучною і лимонною к-тами (0,3-1%). Ці к-ти позитивно вплив. на дія-сть травної системи, процеси гниття.

Вони є джерелом Е. Винна к-та організмом не засвоюється. Щавлева к-та інтенсивно зв’язує Са і сприяє гальмуванню його засвоєння.. Фітинова к-та зв’язує не тільки Са, а й Ме (Fe? Zn).

Вуглеводи здатні також утв. з жирів і білків (до 30%). А також з вуглев їжі за певних умов відбув біосинтез жирів і білків.

Н-д: людина хвора на цукр. діабет має розлад жирового обміну.

Для повного згорання жирів необхідно присутність у їжі певної к-ті вуглеводів, якщо їх к-ть недостатня, то відбув. зсуви у жировому обміні, при неповному згоранні жирів – накопич. кетолові і ацетонові тіла, виділ з сечею. Тому віднош. Ж:В як 4:1.

Засвоєння білків м’яса при одночасному вживанні вуглеводів відбув значно повніше.

Вуглеводи також пов’яз з водним обміном. Надлишок вуглеводів затрим. воду у тканинах – пастозність.

Надмірне споживання вуглеводів підвищує потребу у вітаміні В1. При нестачі його в організмі накопич піровинградна к-та (продукт неповного згорання вуглевод).

Також для вуглев. обміну потрібно віт. В2, В6, С.

При надмірному спожив. вуглев. виникає ансибілізація орг-му до різних алергенів.

Вуглеводи викон. в орг-мі дезинтоксикаційну здатність.

Мають велике харчове значення – задовільняють потребу в орг-му у відчутті солодкого.

Для характер. класів вуглеводів має значення їх солодкість і глікемічний індекс.

Чим вищий показник солодкості, тим менше його потрібно для забезпеч. солодкості страви (стор 76). сахароза – 100 …

Глікемічний індекс – це відношення конц. глюкози у крові після споживання 100 г дослідж. продукту до конц. глюкози після споживання еталонного продукту (100 г білого хліба), % табл 10 стор 77.

Чим більше згладжена глікем. р-я, тим менше навантаження на інсулярний апарат підшлунк. залози.

Крохмаль повільно перетравл. і усмокт., він не розчин у воді і знаход. у середині щільних рослин оболонок (злакові, бобові).

Крохмаль, що міст. у плод-х, які не мають оболонок із клітковини, засв. краще і швидше (картопля, овочі, хліб).

Крохмаль із картоп. пюре засвоюється і перетравл. швидше ніж із смаженої у фритюрі.

Клітковинапр. уч. у побудові стінок рослин. кліт. Піктинові речовини зв’яз. стінки клітин між собою.

 

 


Читайте також:

  1. Відносне знання – це знання, яке є в основному адекватним відображенням дійсності, відрізняється певною неповнотою збігу образу з об’єктом.
  2. ВУГЛЕВОДИ
  3. Вуглеводи
  4. Вуглеводи
  5. Вуглеводи
  6. Вуглеводи – складні органічні сполуки, до складу яких входять атоми вуглецю (С), кисню (О) та водню (Н).
  7. ДОСЛІДЖЕННЯ ПЛАСТИД В РОСЛИННИХ КЛІТИНАХ ПІД МІКРОСКОПОМ
  8. Князювання Святослава (964—972 рр.) — сина Ольги й Іго­ря — було спрямовано в основному на розширення кордонів Русі і збройну боротьбу із сусідами.
  9. Натрій і Калій - містяться в плазмі крові, лімфі. Найбільше Калію в печінці, нирках, серці, м'язах та в мозку. Загальний вміст К в організмі дещо більший від Na
  10. Особливості заготівлі сировини різних рослинних органів.
  11. Отримання рослинних олій екстрагуванням




Переглядів: 876

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Яка ж потреба організму в білках? | Професійна орієнтація як стадія професійного вибору

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.