МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
ВуглеводиБілки Профілактика захворювань, пов’язаних із неповноцінністю кормів. Санітарно-гігієнічне значення нормованої та повноцінної годівлі тварин План Санітарно-гігієнічні вимоги до кормів і годівлі тварин Лекція 4. 1. Санітарно-гігієнічне значення нормованої і повноцінної годівлі тварин. 2. Профілактика хвороб, пов’язаних із неповноцінністю кормів. 3. Підготовка до годування. Санітарно-гігієнічні вимоги до кормоцехів, кормокухонь, обладнання та інвентарю. 4. Визначення якості кормів. Через неповноцінну годівлю та низьку якість кормів – захворювання травного каналу серед усіх хвороб становить до 60 %. В організмі тварин постійно відбувається обмін речовин, при якому поживні речовини корму перетворюються у речовини клітин організму (асиміляція), і в той же час відбувається розпад речовин живих клітин (дисиміляція). Тому потрібно постійно поповнювати організм поживними речовинами. Шкідливі як недогодівля тварин, так і їх перегодівля. При недогодівлівиникає дистрофія, затримується ріст і розвиток молодняка, знижується їх відтворна здатність і стійкість проти інфекційних та інших хвороб. Надмірна годівля –також може викликати зниження продуктивності, її зміну, погіршити стан здоров'я. При нормованій годівлі слід враховувати не лише загальну поживність раціону, а й повноцінність за наявністю у ньому всіх поживних речовин – білків, жирів, вуглеводів, мінеральних сполук, вітамінів. Необхідно дотримуватись при годівлі чіткого розпорядку дня, не порушуючи при цьому часу й кратності годівлі, черговості згодовування кормів, чергування між годівлею та водонапуванням. При введенні у раціони нових видів кормів потрібна поступова, а не різка їх зміна. Продуктивність самої корови багато в чому залежить від кількості і якості кормів. Недарма говорять, що у корови молоко "на язику". Тому потрібно знати, які корми ліпші у той чи інший період. У літній період використовують зелені корми: озимі посіви жита й пшениці, зелена маса сіяних злаків, бобові, трави пасовищ, кукурудза, суданка тощо. Як добавки з мінеральних речовин використовують кухонну сіль, крейду, кісткове борошно, кормові фосфати. У стійловий період добовий набір кормів молочної корови повинен бути таким: грубих кормів – до 20%, соковитих – до 50%, концентратів – до 30%, залежно від удоїв. Такий набір кормів забезпечує тварин найважливішими елементами харчування.
Залежить від задоволення повної потреби тварин у білках, вуглеводах, жирах, мінеральних речовинах і вітамінах. Білки складають важливу частину клітин і тканин організму тварин. Практично всі ферменти, гормони, імунні тіла складаються з білків. Обмін речовин, продуктивність, імунітет, реактивність організму забезпечуються білковими речовинами. Єдиним джерелом білків для організму є їжа. Цінність протеїну залежить від його амінокислотного складу: замінних (які синтезуються організмом) та незамінних (надходять з їжею). У разі недостатнього надходження в організм протеїну або незадовільної якості його порушується загальний обмін речовин, що призводить до виснаження тварин, сповільнюється більшість процесів пов'язаних з фізіологічною регенерацією, сперматогенезом, фагоцитоз, утворення антитіл. Нестача протеїну в раціонах вагітних тварин спричиняє недорозвиток (гіпотрофію) приплоду і зниження його життєздатності. Також це призводить до втрати внутрішнього клітинного білка, що призводить до порушення антитілоутворення. При надлишку протеїну в раціоні та при дефіциті вуглеводів (зелені корми, коренебульбоплоди) це може призвести до тяжкого захворювання високопродуктивних молочних корів – ацетонемії. Профілактика порушень білкового обміну полягає у правильному балансуванні раціонів. Протеїн(білок корму) – це складний хімічний компонент, що складається із послідовно з'єднаних між собою пептидним зв'язком амінокислот. Це простий білок. Протеїди – це складні білки: глюкопротеїди, ліпопротеїди, хромопротеїди, нуклеопротеїди. Амінокислоти: - моноаміномонокарбонові; - моноамінодикарбонові; - диаміномонокарбонові; - сірковмісні; - оксиамінокислоти; - ароматичні; - гетероциклічні. При складанні раціону для молочних корів слід стежити за цукрово-протеїновим співвідношенням. Воно має становити 0,8–1,5:1, тобто на 1г перетравного протеїну повинно припадати 0,8–1,5г цукру. У якісному відношенні вуглеводи є найважливішою частиною продуктів живлення тварин. Близько 2/3 енергії, яку потребує організм становить енергія, що утворюється в результаті розчеплення вуглеводів. Всі вуглеводи поділяють на: сиру клітковину (целюлозу) і безазотисті екстрактивні речовини (цукри, крохмал, інсулін, органічні кислоти, глікозиди). Найбільше значення мають цукри і крохмаль. Цукри: глюкоза, фруктоза, мальтоза, сахароза. Крохмал міститься в зернах, плодах, бульбах (клубень). Вуглеводи – складаються із вуглецю та води.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|