Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Амінокислоти як мономери білків

Амінокислоти – це карбонові кислоти, молекули яких містять одну або декілька аміногруп. Амінокислоти – це мономери білків, які ковалентно сполучені між собою пептидними зв’язками між карбоксильною групою однієї кислоти та a - аміногрупою іншої:

Залежно від довжини утвореного ланцюга, всі поліпептиди умовно можна розділити на пептиди (які містять від 2 до 10 амінокислот), поліпептиди (від 10 до 40 амінокислот) і білки (більше 40 амінокислот). Середня молекулярна маса білків від 4 – 5 тисяч до кількох мільйонів.

Це дуже важливий клас біологічно активних сполук. Білки наявні у вигляді головних компонентів у будь-якій формі живої матерії – мікроорганізмах, тваринах або рослинах. Структура білків надзвичайно різноманітна – існує багато мільярдів хімічно індивідуальних білків. Білки є важливою складовою їжі людини та корму тварин. Людина потребує близько 70 г білка на добу.

Отже, білки – це високомолекулярні природні полімери, що побудовані із залишків амінокислот, які сполучені між собою амідними (пептидними) зв’язками. Кожному білку притаманна властива йому амінокислотна послідовність і вони мають складну просторову структуру, що визначає їх фізико-хімічні та біологічні властивості.

 

Елементний склад білків (у % від сухої маси):

Карбон – 51-55 Гідроген – 6-7
Оксиген – 21-23 Сульфур – 0,3-2,5
Нітроген – 15-18 Зола – 0-0,5

 

Приклад 56.

Записати рвіняння реакцій за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:

Для кожної органічної речовини дати назву.

Розв’язання.

2.СН3 – СН2 – СН2 – NO2 + 6 [H] ® СН3 – СН2 – СН2 – NH2 + 2H2O,

1 – нітропропан 1 – амінопропан

 


Читайте також:

  1. Амінокислоти.
  2. Білки – це високомолекулярні органічні біополімери, мономерами яких є амінокислоти.
  3. Біологічна роль білків
  4. Біуретовий метод визначення білків
  5. Виробництво білків одноклітинних організмів
  6. Властивості білків
  7. Всмоктування в травному каналі. Механізми всмоктування йонів натрію, води, вуглеводів, білків, жирів.
  8. Електрофорез білків сироватки крові в агаровому гелі
  9. Загальна характеристика білків.
  10. Загальна характеристика методів дослідження білків.
  11. Кислотно-основні властивості білків

Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Класифікація амінів | Елементоорганічні сполуки та їх пожежонебезпечність

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.