Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Харчування при хворобах щитовидної залози

 

Захворювання щитовидної залози може протікати як з підвищеною функцієюгіпертиріоз, так і із зниженою функцією – гіпотиріоз. Гіпертиріоз супроводиться посиленим виділенням йодованих тиреоїдних гормонів, сприяючих підвищенню рівня основного обміну. При цьому відбувається значний розпад білків, зменшується кількість глікогену у печінці та м’язах, знижується маса тіла і т.п.

Дієтотерапія будується з урахуванням складності захворювання, можливих ускладнень і супутніх патологічних процесів.

Лікувальне харчування в цьому випадку спрямоване на покриття підвищених енерговитрат.

Виключаються із вживання продукти, що збуджують нервову систему: міцний чай, кава, какао, шоколад, м’ясні і рибні бульйони і підливи, алкоголь, копчення, гострі приправи, прянощі.

Показане збільшення енергетичної цінності раціону з урахуванням важкості захворювання до 3400-3770 ккал за рахунок вуглеводів (до 500-550 г, з них до 150 г цукру) і жирів (до 120-130 г, 25 % – рослинні). Оскільки білкам властива виражена специфічно-динамічна дія, їх вміст в дієті не треба збільшувати (до 90-100 г, 50 % – тваринні).

Необхідно пам’ятати про достатнє забезпечення організму вітамінами, особливо ретинолом і тіаміном, тому що є вказівки про антагоністичні відносини ретинолу та тироксину, а тіамін має безпосереднє відношення до вуглеводного обміну.

У зв’язку з тим, що вживання їжі веде до підвищення обміну речовин, їжу потрібно приймати не частіше 4 разів впродовж дня.

Гіпотиреоз характеризується зниженням продукції тиреоїдних гормонів.

Лікувальне харчування передбачає зниження енергетичної цінності добового раціону і стимуляцію окислювальних процесів в організмі.

Обмеження енергетичної цінності раціону повинно здійснюватися, в основному, за рахунок вуглеводів (до 200-250 г) і в меншій мірі жирів (до 80 г, 15 % – рослинні). Важливо обмежити вживання продуктів, багатих холестерином (тваринні жири), жирні сорти м’яса, риби, мозок, ікра риб, внутрішні органи тварин, вершкове масло, сметана і ін.), легкозасвоюваними вуглеводами (цукор, мед, варення, борошняні вироби і т.д.). Потрібно віддавати перевагу продуктам, багатим на рослинну клітковину (овочі, несолодкі фрукти і ягоди), тому що вона затрудняє засвоєння вуглеводів і сприяє випорожненню кишок. Крім того, завдяки великому об’єму рослинна клітковина забезпечує почуття насичення при малій енергетичній цінності.

Білки потрібно вживати в достатній кількості, оскільки вони сприяють підвищенню обміну речовин (мають виражену специфіко-динамічну дію).

Рекомендується: обмежити вживання солі і води; збагачувати раціон аскорбіновою кислотою.

У боротьбі із запором, крім збагачення раціону рослинною клітковиною, показано вживання одноденних молочнокислих продуктів (кефір, кисле молоко); чорносливу; бурякового соку; житнього хліба.

При призначенні лікувального харчування, основною може служити дієта № 10с, при супутньому ожирінні – дієта № 8.

 

Питання для самопідготовки та контролю

 

1. Які основні принципи дієтотерапії?

2. Як забезпечити збалансованість складу лікувальних дієт?

3. Яка особливість лікувальних дієт, що рекомендуються для хворих з виразкою шлунка?

4. Які існують спеціалізовані продукти лікувального харчування?

5. Які методи щадіння хворого органу існують і як їх забезпечити?

6. Дати характеристику дієті № 2.

7. Які особливості дієти, що рекомендується при захворюваннях печінки та
жовчного міхура?

8. Які особливості харчування при подагрі?

9. Яким повинно бути харчування при захворюваннях нирок?

10. Дати характеристику дієті № 8 і № 9.

11. Дати характеристику дієті № 11 і № 13.

 


 


Читайте також:

  1. II. Харчування
  2. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  3. Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т
  4. Безпека харчування
  5. Блок групи приміщень громадського харчування
  6. Блок групи приміщень громадського харчування
  7. Будинки і споруди. Підприємства харчування
  8. Будівлі підприємств громадського харчування
  9. Будова щитовидної залози
  10. Види додаткових послуг громадського харчування.
  11. Види підприємств харчування|харчування| і принципи організації їх діяльності.
  12. Вимоги ДР-97 допустимих рівнів вмісту радіонуклідів в продуктах харчування та питній воді (Бк/кг, Бк/л)




Переглядів: 509

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Номенклатура основних дієт | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.013 сек.