МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Планування виробничої програми підприємства. Ресурсне обґрунтування виробничої програми.Виробнича програма підприємства (або план виробництва і реалізації продукції) - це завдання по випуску і реалізації продукції певної номенклатури і асортименту та належної якості на певний період (місяць, квартал рік). Кожне підприємство розробляє самостійно свою виробничу програму, беручи до уваги таку інформацію: · попит на продукцію, який є в даний час на ринку; · портфель замовлень на продукцію від свої постійних споживачів; · державні контракти і державні замовлення ; · дані про власні потреби у продукції; · величина продукції, що йде на експорт. Виробничу програму складають у натуральних величинах і у вартісному виразі. Якісну сторону виробничої програми характеризує показник, який відображає питому вагу продукції, що відповідає міжнародним стандартам в загальному обсязі випуску продукції підприємством. При розрахунку виробничої програми важливо прорахувати обсяг виробництва в точці беззбитковості, а також обсяг виробництва, який забезпечує отримання цільового прибутку; Критична точка виробництва, інакше критичний обсяг виробництва (або точка беззбитковості) – це такий обсяг виробництва продукції, при якому доходи покривають витрати, але прибуток не утворюється. Його розраховують за формулою: де Nкр. беззб. – критичний обсяг виробництва в точці беззбитковості, одиниць; Спост. – постійні витрати на виробництво продукції у розрахунковому періоді; Ц – продажна ціна одиниці продукції; Сзм. – змінні поточні витрати на виробництво одиниці продукції. Критичний обсяг реалізації задля одержання наперед визначеної відносної величини прибутку розраховують за формулою: де Vкр. приб. – обсяг виробництва, який забезпечує отримання цільового прибутку; Кп. в. – частка постійних витрат у валових витратах на виробництво продукції; Кпр. – коефіцієнт прибутковості, який бажано досягти (рентабельність). Виробнича програма підприємства повинна бути пов’язана з наявними ресурсами підприємства (матеріальними, трудовими, фінансовими), а також з його виробничою потужністю, тобто після розрахунку планового обсягу випуску повинно бути зроблене ресурсне обґрунтування виробничої програми. Воно полягає в ув’язці виробничої програми з наявними ресурсами. Обсяг виробництва валової чи товарної продукції може бути обчислений різними методами. 1) через величину ресурсів: а) основних виробничих засобів: ВП(ТП) = S × Фв, де, S – середньорічна вартість виробничих засобів. Фв – фондовіддача основних виробничих засобів,
б) трудових ресурсів: ВП(ТП) = Ч × Пп., грн. де, Ч -- чисельність працівників, чол. Пп – продуктивність праці в плановому періоді, 2) виходячи із встановлених норм витрат ресурсів на одиницю продукції , натуральних одиниць де N – обсяг виробництва продукції в натуральних показниках; Мрес. – обсяг матеріальних ресурсів, що будуть поставлені підприємству у плановому періоді; Д – норма витрат ресурсу на одиницю продукції. 3) виходячи з наявної потужності підприємства: ВП = Вп. × К вик. де, В п. – середньорічна виробнича потужність; К вик. – коефіцієнт використання виробничої потужності. Якщо запланований випуск продукції більший від максимально можливої потужності необхідно передбачити введення в дію нових (додаткових) потужностей за рахунок технічного переозброєння, реконструкції або розширення підприємства.
3. Виробнича потужність підприємства, її визначення. Виробнича потужність – це максимально можливий випуск продукції підприємством за певний час (зміну, добу, місяць, рік) у встановленій номенклатурі і асортименті при повному завантажені обладнання і виробничих площ. Виробнича потужність визначається у натуральних, умовно-натуральних і вартісних показниках. Потужність буває: проектна – це потужність, яка визначається в процесі проектування нового або реконструкції діючого підприємства; вважається оптимальною. поточна (фактично досягнута) -- визначається періодично в процесі виробництва. Обчислюють вхідну (на початок року), вихідну (на кінець року) і середньорічну виробничу потужність. резервна потужність формується в певних галузях народного господарства для покриття пікових навантажень, наприклад, в електроенергетиці, газовій промисловості. Потужність розраховують по конкретному виду обладнання, по цеху чи окремому підрозділу, а також в цілому по підприємству. Виробнича потужність верстата, агрегата, обладнання обчислюється: одиниць за період. де, ВПобл. – виробнича потужність обладнання. Фq – дійсний фонд часу роботи обладнання, год. Т – норма часу в годинах на виготовлення одиниці продукції. Виробнича потужність цеху (N) може бути обчислена двома способами: І спосіб: ІІ спосіб : N = a × n × T max. де, n – кількість одиниць обладнання Tmax. - фонд робочого часу обладнання t - трудомісткість обробки одиниці продукції, нормо/годин. a – продуктивність одиниці обладнання, штук/годину. Виробничі потужності підприємства протягом року можуть змінюватись: вводитись нові чи навпаки списуватись. Тому розрізняють (обчислюють): · вхідну (ВП вх.) потужність на початок року, · вихідну (ВПвих.). на кінець року, · середньорічну виробничу потужність. Вихідна виробничу потужність (ВП вих.). на кінець року визначається таким чином: Середньорічну виробничу потужність підприємства (цеху) розраховують таким чином: де, К – кількість місяців експлуатації обладнання з повною потужністю протягом року. Якщо невідомо час введення чи виведення потужності протягом року, то середньорічну розраховують використовуючи коефіцієнт перерахунку 0,45. ВП = ВПВХ. + (ВПВВ. – ВПВИВ.) × 0,45 На величину виробничої потужності підприємства впливають такі фактори: асортимент і якість виготовлюваної продукції, кількість наявного обладнання, його продуктивність, режим роботи підприємства, кваліфікація робітників, структура основних фондів (активні чи пасивні) і інші. Ефективність використання виробничої потужності оцінюють з допомогою коефіцієнта використання потужності (К вик п.), коефіцієнта завантаження устаткування (Кзм.) або коефіцієнта змінності роботи обладнання (К заван.обл.)
Читайте також:
|
||||||||
|