МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Бітехнологічне виробництво ферментних препаратівБітехнологічне виробництво білка • На початок ХХІ сторіччя світовий дефіцит білка 35 000 000 тон. • Основне біотехнологічне виробництво білка – кормовий білок. • Єдиний офіційно дозволений білок мікроорганізмів, який можна споживати людині – мікопротеїн, що складається з міцелію виділеного з грунту гриба, штам Fusarium graminearum. • Згодувавши 1 кг корму отримують 14 г білку (69 г м’яса) яловичини, 41 (200) свинини, 49 (240) курчатини. • 1 кг вуглеводів + неорганічний азот – це 136 г білку (1080 г сирої клітинної маси) Fusarium graminearum, який в перерахунку на суху вагу містить 47% білку, 14% жирів, 10% вуглеводів, 3% золи і 1% РНК. Переваги біотехнологічного виробництва білка: 1. Мікроорганізми швидше ніж тварини і рослини накопичують біомасу (до 5 000 разів). 2. Мікроорганізми містять багато білку – в дріжджах міститься до 60% білку, в мікроорганізмах – до 75% білку. 3. Процес біотехнологічного виробництва білку менше трудомісткий ніж отримання с/г продукції чи органічний синтез білків. 1. Отримання мікробного білка на вуглеводній сировині: 1. Гідролізати рослинної сировини. 2. Гідролізати торфу. 3. Зернокартопляна і мелясна браги. 2. Отримання мікробного білка на нищих спиртах: 1. Метанол. 2. Етанол. 3. Отримання мікробного білка на вуглеводневій сировині: 1. Очищені парафіни. 2. Нафтові дистиляти. 3. Природний газ. • У 1890 році почали виробляти препарат α-амілазу (виділили з Aspergillus oryzae), який рекомендували як засіб для покращення травлення. • В середині ХХ сторіччя почалось широке виробництво субтилізину Carlsberg (B.subtillis). Сьогодні 99% усіх ферментів – це 16 препаратів. Їх поділяють на 4 групи: 1. Протеолітичні ферментні препарати (59%) використовують в медицині (лікування запальних процесів, опіків, тромбозів), виробництво сиру (ренін), м’ясна промисловість (пом’якшення м’яса), шкірна промисловість (пом’якшення і зневоднення шкіри), миючі засоби, кіно (розчинення желатинового шару плівок – застаріло), парфумерія. 2. Целюлозолітичні (виділення стероїдів з рослині і харчова промисловість), амілолітичні (спиртова і хлібопекарська промисловість) та пектинолітичні (харчова і текстильна промисловість) – 28%. 3. Ліпази – 3%. 4. Решта – 10%. Методи культивування: • Глибинний – вирощування мікроорганізмів в рідкому поживному середовищі. Частка ферменту 0,1%. • Поверхневий – культура мікроорганізмів росте на поверхні твердого зволоженого середовища. Часка ферменту 1%. Стадії отримання ферментних препаратів: 1. Отримання посівного матеріалу. 2. Приготування поживного середовища. 3. Стерилізація поживного середовища. 4. Очистка повітря до і після стерилізації. 5. Виробниче культивування. 6. Одержання продукту. Читайте також:
|
||||||||
|