Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Калькулювання собівартості продукції рослинництва

Перед калькуляцією і закриттям рахунків списують на надзвичай­ні витрати витрати на обробіток площ, на яких загинув урожай вна­слідок стихійного лиха. Якщо площа повністю загиблих посівів була пересіяна, на надзвичайні витрати відносять лише вартість насіння, витрати на передпосівний обробіток ґрунту, посів та інші роботи, які виконують знову у разі пересіву новою культурою (повторювані ви­трати). Витрати на лущення стерні, підняття зябу і снігозатримання, вартість добрив та витрачені на їх внесення суми (неповторювані ви­трати) списують в розрізі статей на пересіяну культуру.

Витрати по культурах, що повністю загинули через безгосподар­ність (недоглянуті посіви, незібрана продукція тощо), списують на нестачі і втрати від псування цінностей в дебет субрахунку 947 "Не­стачі і втрати від псування цінностей" з наступним віднесенням на фінансові результати.

Витрати по культурах, що частково загинули через безгосподар­ність (недобір урожаю, зрідження посівів, втрати продукції при зби­ранні тощо), відносять на продукцію, що фактично отримана, збіль­шуючи її виробничу собівартість.

Собівартість продукції визначають:

а) зерна, насіння соняшнику, цукрових буряків, картоплі, баштанних
культур, овочів, маточників цукрових буряків, коренеплодів, на­
сіння трав, льону, конопель, овочевих та інших культур - франко-
пункт зберігання;

б) соломи, сіна - франко-місце зберігання;

в) плодів, ягід, винограду, листя тютюну, продукції лікарських та ефі­
роолійних культур і квітництва, овочів закритого ґрунту - франко-
пункт приймання (зберігання);

г) соломки та трести льону, конопель - франко-пункт зберігання чи
переробки (в підприємстві);

д) зеленої маси на корм - франко-місце споживання;

є) зеленої маси на силос, трав'яного борошна, сінажу, гранул - франко-місце силосування, сінажування, виробництва борошна, гранул. Для визначення собівартості одиниці продукції необхідно:

а) визначити затрати, що відносять на продукцію;

б) визначити кількість основної, супутньої і побічної продукції.

По культурах, по яких одержують один вид продукції (без побіч­ної), собівартість визначають діленням витрат по вирощуванню куль­тури на валовий вихід (кількість) продукції. В даному випадку об'єкт обліку витрат співпадає з об'єктом обчислення собівартості. У разі наявності побічної продукції її вартість віднімають від загальної суми витрат по вирощуванню відповідної культури (групи культур). Собі­вартість соломи, гички, стебел кукурудзи і соняшнику, капустяного листя та іншої побічної продукції рослинництва визначається виходя­чи із розрахунково-нормативних витрат на збирання, транспортуван­ня, пресування, скиртування та інші роботи, пов'язані із заготівлею побічної продукції. Побічну продукцію враховують у обсязі, що ви­користовується підприємством.

У разі отримання основної і супутньої продукції (декількох видів продукції) витрати між ними розподіляють шляхом використання пе­ревідних коефіцієнтів або цін реалізації.

Розглянемо порядок калькулювання окремих видів продукції рос­линництва.

Об'єктами обчислення собівартості продукції зернових культур є зерно (основна продукція) і солома (побічна продукція). Вартість со­ломи визначають виходячи з розрахунково-планових витрат на зби­рання, транспортування, пресування, скиртування тощо.

Для калькулювання собівартості зерна підраховують витрати на вирощування і збирання зернових культур, включаючи вартість з до­робки зерна на току, що проводиться в межах календарного року. Від загальної суми витрат віднімають вартість соломи, а решту роз­поділяють між зерном і зерновідходами пропорційно питомій вазі вмісту зерна у зерновідходах. Кількість зерна береться у вазі після доробки, тобто за вирахуванням усушки та ваги відходів, які не ви­користовуються.

Приклад.Господарство одержало від урожаю 10000 ц зерна пше­ниці озимої і 500 ц зернових відходів. За даними лабораторного аналі­зу вміст зерна в них складає 40%. Витрати по даній культурі без вар­тості соломи склали 306000 грн. Собівартість 1 ц зерна і зернових від­ходів розраховують так (табл. 1.6): переводять зерно і зерновідходи у повноцінне зерно (10000 ц х 1 + 500 ц х 0,4 = 10200 ц); розподіляють витрати між зерном і зерновідходами (306000 : 10200 х 10000 = 300000 по зерну; 306000 : 10200 х 200 = 6000 по зерновідходах); ділять ви­трати на вихід продукції (300000 : 10000 = 30; 6000 : 500 = 12). Таким чином, собівартість 1 ц зерна становитиме 30 грн., а 1 ц зернових від­ходів- 12 грн.

Якщо зерновідходів немає, то під час калькуляції від загальної су­ми витрат на вирощування та збирання зернових культур віднімають вартість соломи, а решту витрат ділять на вагу отриманого зерна.

Приклад. Витрати на вирощування пшениці озимої становили 573553 грн., від урожаю одержано солому 25000 ц, яку оцінено по 2 грн. за 1 ц, і зерно 20000 ц. Звідси фактична собівартість 1 ц зерна бу­де 26,18 грн. [(573553 - 50000) : 20000 = 26,18].

Таблиця 1.6


Читайте також:

  1. XV. Фінансові результати від первісного визнання та реалізації сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів
  2. А) Ризик непотрібності виробленої продукції
  3. Акти прийняття продукції за якістю і кількістю
  4. Аналіз асортименту і структури продукції
  5. Аналіз асортименту й структури випуску продукції.
  6. Аналіз взаємозв’язку собівартості, обсягів і прибутку
  7. Аналіз виробництва продукції рослинництва.
  8. Аналіз виробництва продукції тваринництва.
  9. АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
  10. Аналіз витрат на 1 грн. вартості продукції
  11. Аналіз витрат на 1 грн. обсягу випуску продукції
  12. Аналіз витрат на гривню товарної продукції




Переглядів: 2438

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Кореспонденція рахунків по обліку виробництва продукції рослинництва (без використання рахунків класу 8) | Калькуляція собівартості зерна

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.