МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Калькуляція собівартості зерна
В насінницьких господарствах витрати і вихід продукції зернових культур обліковують по сортах і репродукціях. По даних такого обліку обчислюють собівартість відповідного зерна. Якщо облік витрат по вирощуванню насіння зернових культур ведуть на загальному аналітичному рахунку, то для калькуляції собівартості витрати розподіляють між класами насіння (супереліта, еліта, перша, друга та інші репродукції) пропорційно його вартості за реа-лізаційними цінами. Виробничу собівартість 1 ц цукрових буряків (фактичних і маточних) визначають шляхом ділення загальної суми витрат на їх вирощування і збирання, за виключенням вартості гички, оціненої за нормативно-розрахунковими витратами, на фізичну масу буряків. Приклад. Витрати на вирощування та збирання цукрових буряків становили 330926 грн. Одержано 40000 ц буряків і 5000 ц гички, яка оцінена по 2 грн. за 1 ц. За таких умов фактична собівартість 1 ц цукрових буряків буде 8,02 грн. [(330926 - 5000 х 2) : 40000 = 8,02]. Від льону і конопель одержують соломку і насіння. Під час визначення собівартості продукції льону та конопель для розподілу витрат між видами продукції використовують такі коефіцієнти: льон-довгу-нець - насіння 1 ц = 1; соломка 1 ц = 0,25; коноплі - насіння 1ц = 1; соломка 1ц = 0,15. Можливо також одержане насіння оцінити за нормативно-розрахунковою вартістю, виходячи із витрат на підготовку та обмолот стебел, транспортування та обробку насіння. Решту (без вартості насіння) загальної суми витрат по вирощуванню льону чи конопель відносять на соломку. Собівартість її визначають діленням вказаних витрат на фізичну масу. Собівартість трести льону-довгунця чи конопель включає вартість соломки і витрати на її розстилання, перегортання, піднімання із стелищ. У разі розрахунку собівартості 1 ц картоплі із загальної суми витрат на її вирощування та збирання виключають вартість бадилля (якщо його використовують) за нормативно-розрахунковою оцінкою та вартість тієї картоплі, яка не могла бути використана за своїм призначенням і згодована худобі. Оцінюють її за собівартістю кормових буряків з урахуванням кормових властивостей. Решту витрат ділять на кількість повноцінної продукції. Приклад. Витрати на вирощування картоплі становили 21200 грн. Одержано 1000 ц картоплі стандартної і 200 ц картоплі, яка згодована худобі. Фактична собівартість 1 ц кормових одиниць у кормових буряках 20 грн. Згодована тваринам картопля містить 60 ц кормових одиниць (200 ц картоплі х 0,3 = 60 ц кормових одиниць). Оцінюємо згодовану картоплю за собівартістю кормових одиниць - 1200 грн. (60 ц х 20 грн. = 1200 грн.). Відноситься витрат на стандартну картоплю 20000 грн. (21200 грн. - 1200 грн. = 20000 грн.). Звідси собівартість 1 ц картоплі стандартної 20 грн. (20000 грн. : 1000 ц = 20 грн.). Собівартість 1 ц продукції культур овочівництва відкритого і закритого грунту визначають шляхом ділення витрат (без вартості побічної продукції) на фізичну масу основної продукції. До побічної продукції відносять бадилля (при його використанні) та зіпсовану частину продукції, яка використана для годівлі худоби. Останню оцінюють в порядку, передбаченому для картоплі. Якщо витрати обліковують по групі овочевих культур, то собівартість розраховують в середньому по продукції цих культур. У разі необхідності визначення собівартості продукції кожної окремої культури витрати, обчислені в цілому по групі культур, розподіляють між окремими культурами пропорційно до вартості продукції за реаліза-ційними цінами. По сіяних травах, поліпшених і природних сіножатях, культурних пасовищах витрати, які використовують для одержання одного виду продукції, становлять її собівартість. У разі одержання декількох видів продукції трав загальнотехнологічні витрати по їх вирощуванню минулого і поточного років розподіляють пропорційно площам, використаним для одержання відповідного виду продукції. Витрати, що пов'язані з одержанням окремих видів продукції відносять окремо на їх собівартість. Якщо з площ сіяних трав одержують декілька видів продукції, то загальнотехнологічні витрати, віднесені на цю площу, розподіляють між видами продукції з використанням таких коефіцієнтів: сіно 1 ц = 1; зелена маса 1 ц = 0,25. У разі збирання сіяних трав на насіння солому, одержану від них, оцінюють за нормативно-розрахунковою вартістю і виключають із загальної суми витрат. Решта становитиме собівартість одержаного насіння. Витрати, пов'язані з підготовкою ґрунту, посівом багаторічних трав, вартість насіння та інші разові витрати (незавершене виробництво) розподіляють за роками використання залежно від терміну експлуатації посівів. Ці витрати в розрізі статей додають до витрат поточного року, що й становитиме собівартість одержаної продукції. Витрати на поліпшення сіножатей та створення культурних пасовищ (дискування, посів трав, вартість насіння тощо) обліковують як незавершене виробництво і включають у собівартість продукції, одержаної протягом 3-4 років. У кінці року коригують витрати: а) на суму перевищення фактичних витрат, визначених в кінці року, б) на суму перевищення витрат, віднесених протягом року, над сумою а) на суму перевищення фактичних доходів, визначених в кінці року, б) на суму перевищення доходів, віднесених протягом року, над су Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|