Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Калькуляція собівартості зерна

 

Продукція Вало­вий збір, ц Вміст повно­цінного зерна (коефіцієнт) Умовна продук­ція, ц Відно­ситься ви­трат, грн Собівартість 1ц продук­ції, грн
Зерно 1,0
Зерновідходи 0,4
Разом X X X

В насінницьких господарствах витрати і вихід продукції зернових культур обліковують по сортах і репродукціях. По даних такого обліку обчислюють собівартість відповідного зерна.

Якщо облік витрат по вирощуванню насіння зернових культур ве­дуть на загальному аналітичному рахунку, то для калькуляції собівар­тості витрати розподіляють між класами насіння (супереліта, еліта, перша, друга та інші репродукції) пропорційно його вартості за реа-лізаційними цінами.

Виробничу собівартість 1 ц цукрових буряків (фактичних і маточ­них) визначають шляхом ділення загальної суми витрат на їх вирощу­вання і збирання, за виключенням вартості гички, оціненої за норма­тивно-розрахунковими витратами, на фізичну масу буряків.


Приклад. Витрати на вирощування та збирання цукрових буряків становили 330926 грн. Одержано 40000 ц буряків і 5000 ц гички, яка оцінена по 2 грн. за 1 ц. За таких умов фактична собівартість 1 ц цу­крових буряків буде 8,02 грн. [(330926 - 5000 х 2) : 40000 = 8,02].

Від льону і конопель одержують соломку і насіння. Під час визна­чення собівартості продукції льону та конопель для розподілу витрат між видами продукції використовують такі коефіцієнти: льон-довгу-нець - насіння 1 ц = 1; соломка 1 ц = 0,25; коноплі - насіння 1ц = 1; соломка 1ц = 0,15.

Можливо також одержане насіння оцінити за нормативно-розра­хунковою вартістю, виходячи із витрат на підготовку та обмолот сте­бел, транспортування та обробку насіння. Решту (без вартості насін­ня) загальної суми витрат по вирощуванню льону чи конопель відно­сять на соломку. Собівартість її визначають діленням вказаних витрат на фізичну масу.

Собівартість трести льону-довгунця чи конопель включає вартість соломки і витрати на її розстилання, перегортання, піднімання із сте­лищ.

У разі розрахунку собівартості 1 ц картоплі із загальної суми ви­трат на її вирощування та збирання виключають вартість бадилля (як­що його використовують) за нормативно-розрахунковою оцінкою та вартість тієї картоплі, яка не могла бути використана за своїм призна­ченням і згодована худобі. Оцінюють її за собівартістю кормових бу­ряків з урахуванням кормових властивостей. Решту витрат ділять на кількість повноцінної продукції.

Приклад. Витрати на вирощування картоплі становили 21200 грн. Одержано 1000 ц картоплі стандартної і 200 ц картоплі, яка згодова­на худобі. Фактична собівартість 1 ц кормових одиниць у кормових буряках 20 грн. Згодована тваринам картопля містить 60 ц кормових одиниць (200 ц картоплі х 0,3 = 60 ц кормових одиниць). Оцінюємо згодовану картоплю за собівартістю кормових одиниць - 1200 грн. (60 ц х 20 грн. = 1200 грн.). Відноситься витрат на стандартну картоп­лю 20000 грн. (21200 грн. - 1200 грн. = 20000 грн.). Звідси собівар­тість 1 ц картоплі стандартної 20 грн. (20000 грн. : 1000 ц = 20 грн.).

Собівартість 1 ц продукції культур овочівництва відкритого і за­критого грунту визначають шляхом ділення витрат (без вартості по­бічної продукції) на фізичну масу основної продукції. До побічної продукції відносять бадилля (при його використанні) та зіпсовану частину продукції, яка використана для годівлі худоби. Останню оці­нюють в порядку, передбаченому для картоплі.

Якщо витрати обліковують по групі овочевих культур, то собівар­тість розраховують в середньому по продукції цих культур. У разі необхідності визначення собівартості продукції кожної окремої куль­тури витрати, обчислені в цілому по групі культур, розподіляють між окремими культурами пропорційно до вартості продукції за реаліза-ційними цінами.

По сіяних травах, поліпшених і природних сіножатях, культурних пасовищах витрати, які використовують для одержання одного виду продукції, становлять її собівартість. У разі одержання декількох ви­дів продукції трав загальнотехнологічні витрати по їх вирощуванню минулого і поточного років розподіляють пропорційно площам, ви­користаним для одержання відповідного виду продукції. Витрати, що пов'язані з одержанням окремих видів продукції відносять окремо на їх собівартість. Якщо з площ сіяних трав одержують декілька видів продукції, то загальнотехнологічні витрати, віднесені на цю площу, розподіляють між видами продукції з використанням таких коефіці­єнтів: сіно 1 ц = 1; зелена маса 1 ц = 0,25.

У разі збирання сіяних трав на насіння солому, одержану від них, оцінюють за нормативно-розрахунковою вартістю і виключають із загальної суми витрат. Решта становитиме собівартість одержаного насіння.

Витрати, пов'язані з підготовкою ґрунту, посівом багаторічних трав, вартість насіння та інші разові витрати (незавершене вироб­ництво) розподіляють за роками використання залежно від терміну експлуатації посівів. Ці витрати в розрізі статей додають до витрат поточного року, що й становитиме собівартість одержаної продук­ції.

Витрати на поліпшення сіножатей та створення культурних па­совищ (дискування, посів трав, вартість насіння тощо) обліковують як незавершене виробництво і включають у собівартість продукції, одержаної протягом 3-4 років.

У кінці року коригують витрати:

а) на суму перевищення фактичних витрат, визначених в кінці року,
над сумою витрат, віднесених протягом року - дебет рахунку 94
"Інші витрати операційної діяльності" і кредит рахунку 23 "Вироб­
ництво";

б) на суму перевищення витрат, віднесених протягом року, над сумою
фактичних витрат, визначених в кінці року, запис роблять методом
"червоне сторно" - дебет рахунку 94 і кредит рахунку 23.
Коригують також доходи:

а) на суму перевищення фактичних доходів, визначених в кінці року,
над сумою доходів, віднесених протягом року - дебет рахунку 23
"Виробництво" і кредит рахунку 71 "Інший операційний дохід";

б) на суму перевищення доходів, віднесених протягом року, над су­
мою фактичних доходів, визначених в кінці року, запис роблять та­
кий як і в першому випадку, але методом "червоне сторно".


Читайте також:

  1. Аналіз взаємозв’язку собівартості, обсягів і прибутку
  2. Аналіз показників валового прибутку і собівартості реалізованої продукції
  3. Аналіз собівартості найважливіших виробів
  4. Аналіз собівартості окремих видів продукції.
  5. Аналіз собівартості продукції за статтями витрат.
  6. Аналіз собівартості продукції тваринництва.
  7. Аналіз собівартості продукції: метод поглинання.
  8. Аудит процесу виробництва і собівартості продукції (робіт, послуг)
  9. Базові принципи обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції
  10. Види і показники собівартості.
  11. Види і показники собівартості. Собівартість продукції та принципи її формування.
  12. Види собівартості




Переглядів: 1163

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Калькулювання собівартості продукції рослинництва | Облік витрат і виходу продукції тваринництва

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.