Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Культуральні ознаки.

Морфологічні ознаки.

Визначення видової належності мікроорганізмів

При визначенні мікрофлори олійно - жирових виробів іноді виникає необхідність в ідентифікації виділених культур. Ідентифікацію мікроорганізмів (розглянемо на прикладі бактерій) проводять за їх культуральними, фізіологічними та морфологічними ознаками.

1. Форма клітин. В основному бактерії мають кулеподібну, паличковидну або звивисту форми. Інколи палички вигнуті. В старих культурах частіше, ніж в молодих, знаходяться палички з заокругленими або загостреними кінцями.

2. Характер розташування клітин. Кулеподібні бактерії можуть бути розташовані окремо (монококи), з’єднані по дві (диплококи), по чотири (тетракоки), в ланцюжки (стрептококи), в пакети (сарцини), гроноподібні накопичення (стафілококи). Паличковидні бактерії розташовуються поодиноко, з’єднані попарно або утворюють ланцюжки.

3. Розмір клітин.

4. Спороутворення. Спори можуть утворюватись в центрі клітини, не змінюючи її форми – бацили. У деяких бактерій діаметр клітини менший за діаметр спори – клостридії. Коли спора локалізується термінально, паличка приймає форму тенісної ракетки або барабанної палички – плектридії.

5. Рухливість бактерій визначають в препаратах “розчавлена крапля” і “висяча крапля”.

6. Здатність до утворення капсул. Наявність капсул встановлюють в незабарвлених та забарвлених препаратах. На відміну від безкапсульних бактерій, капсульні мікроорганізми розташовуються на певній відстані один від одного, так як капсули заважають їх більш щільному розташуванню. Для фарбування капсул використовують спиртовий розчин туші.

7.Відношення до фарбування за Грамом: грампозитивні чи грамнегативні мікроорганізми.

Для визначення культуральних ознак досліджувану культуру висівають на рідкі і щільні поживні середовища.

При вивченні росту мікроорганізмів на щільних поживних середовищах відмічають:

характер росту – скудний, пухкий, однорідний або неоднорідний;

форма – кругла, амебовидна, кореневидна, складчаста та ін.;

розмір – крапкові (діаметр до 1 мм), дрібні (1-2 мм), середні (2-4 мм), великі (більші за 4 мм);

колір – білі, жовті, рожеві, прозорі та ін.;

поверхня – матова, блискуча, гладенька, шорстка, складчаста, бугриста, плоска, куполоподібна;

краї – рівні, хвилясті, зубчасті, розпливчасті та ін.;

консистенція – щільна, маслоподібна, слизиста, глейка, мокра, суха;

структура – однорідна, дрібнозерниста, крупнозерниста, волокниста.

При вивченні росту мікроорганізмів на рідких середовищах відмічають:

інтенсивність росту – слабка, помірна, значна;

наявність муті – слабка, помірна, значна, рівномірна, нерівномірна, зерниста, у вигляді пластівців;

характер осаду – невеликий, значний, у вигляді пластівців, глейкий;

утворення на поверхні середовища пристінного кільця, плівки, шершехатої поверхні.

В посівах уколом відмічають:

на МПА – характер росту по лінії уколу (ниткою, з боковими відгалудженнями або без них ).

на МПЖ – розрідження середовища і його характер (кратероподібний, воронкоподібний, кулеподібний та ін.)


Читайте також:

  1. Аксіоми. Теореми. Ознаки.
  2. Банківські правовідносини мають такі самі характерні риси, що властиві усім видам правовідносин, але в них є і свої специфічні ознаки.
  3. Виробничі засоби: основні та оборотні, їх характеристика і відмінні ознаки.
  4. Дайте визначення інвективи, назвіть її основні ознаки.
  5. Дайте визначення інвективи, назвіть її основні ознаки.
  6. Демократія як політичний режим та його головні ознаки.
  7. Загальне значення іменника і його граматичні ознаки.
  8. Злочинна організація як форма співучасті має місце тоді коли в наявності є всі проаналізовані вище ознаки.
  9. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. Категорії особливо небезпечних інфекцій. Ознаки. Збудники. Історія вивчення, правила роботи
  10. Кількісні ознаки.
  11. Класифікація податків та їх ознаки.
  12. КОМУНІКАТИВНИЙ АКТ ТА ЙОГО ОЗНАКИ. ЗАКОНИ УСПІШНОЇ КОМУНІКАЦІЇ




Переглядів: 2557

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Методи кількісного обліку мікроорганізмів | Визначення протеолітичних властивостей мікроорганізмів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.