Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Гліколіпіди

Гліколіпіди– утворились в результаті з’єднання ліпідів з вуглеводами. Вуглеводним компонентом найчастіше буває галактоза, глюкоза. Спиртовою групою виступає гліцерин або сфінгозин.

Досить поширеними є цереброзиди (містяться в мембранах нервових клітин) та гангліозиди (містяться в сірій речовині мозку та мембранах нервових клітин).

Характеристика жирнокислотного складу промислових жирів.

Жирні кислоти в залежності від вмісту у жирах поділяють на:

1. Головні – вміст 20 – 90 %.

2. Другорядні – вміст до 20 %.

Жирні кислоти за специфічністю поділяють на:

1. Неспецифічні – містяться в різній кількості у більшості жирів (олеїнова, лінолева, пальмітинова, стеаринова тощо).

2. Специфічні – виявлені лише у певних жирах (рицинолева, петрозелінова кислоти тощо).

 

Запитання і вправи для самоконтролю:

1. Які речовини називаються ліпідами?

2. На які основні групи поділяються ліпіди?

3. Дайте коротку характеристику гліцеридам.

4. Напишіть формули основних жирних кислот, які входять до складу гліцеридів.

5. Яка залежність між жирнокислотним складом і властивостями тригліцеридів?

6. Що таке незамінні жирні кислоти?

7. Назвіть основні константи жирів та дайте їх характеристику.

8. Що таке стериди?

9. Дайте характеристику та напишіть формули холестеролу та холестериду.

10. Що таке воски?

11. Назвіть найважливіших представників фосфоліпідів та напишіть формулу фосфатидилхоліну.

12. Які речовини називаються гліколіпідами?

13. Дайте характеристику жирнокислотного складу промислових жирів.

Список рекомендованої літератури:[1, с. 230 – 240; 2, с. 262 – 277; 9, с. 61 – 80].





Переглядів: 2437

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Фосфоліпіди | ВІТАМІНИ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.