Облік бактерій у ризосфері за методом М. О. Красильникова
Стерильною лопатою підкопують грунт під рослинами і за допомогою стерильного пінцета витягують корені. Обережно струшують з них грунт у стерильну чашку Петрі, перемішують і відважують 1 г. Водночас з цього ж грунту беруть наважку для визначення вологості грунту. В колбу з наважкою грунту доливають 99 мл води, збовтують та роблять серію розведень.
Виготовлені розведення досліджуваного гунту вносять у чашки Петрі з поживним середовищем. При поверхневому посіві з розведень стерильною мікропіпеткою відбирають 0,05 мд і вносять на поверхню поживного середовища (МПА, КАА та ін.). За допомогою шпателя суспензію розтирають по поверхні агарової пластинки. При глибинному посіві 1 мл грунтової суспензії, внесеної в стерильну чашку Петрі, зверху заливають відповідним поживним середовищем. Чашки розміщують у термостаті при температурі 28-30°С і витримують протягом 3-5 діб. Псля цього здійснюють кількісний та якісний аналізи мікрофлори ризосфери.
Питання для самоперевірки
1. Як визначити загальну кількість мікробів у 1 грамі грунту?
2. Порядок визначення колі-титру грунту.
3. Відбір проб грунту для бактеріологічного дослідження.
4. Живильні середовища для визначення мікробного числа та колі-титру грунту.
5. Облік бактерій у ризосфері за методом М. О. Красильникова