Обладнання та матеріали: апарат Сокслета; гільза із фільтрувального паперу; водяна баня.
Реактиви: етер або чотири хлористий вуглець; висушена кора дерева.
Проведенняекстракції. Апарат Сокслета (рис. 1.11) складається із трьох частин: колба (2), екстрактор (4), зворотній холодильник (5).
Чисту і суху колбу перед роботою зважують і наливають в неї етер. В екстрактор поміщають гільзу з фільтрувального паперу (3), в якій знаходиться наважка досліджуваного матеріалу (кора та ін.). З'єднують всі частини приладу, пускають воду (6) в холодильник та включають колбопідігрівач (1) до температури 35-40° С. Етер в колбі закипає, його пара через паропровід (4) піднімається в екстрактор та розчиняє ефірні
масла зразка. Пара етеру конденсується в холодильнику і у вигляді рідини стікає в екстрактор. Коли в екстракторі набирається етеру до
рівня верхнього кінця сифонної трубки (7), етер зливається в колбу і знову може випаровуватись. Так повторюється 14-20 зливів до повного
екстрагування ефірних масел. Після цього етер випаровують з колби (2).
Ця робота виконується тільки за участю викладача, оскільки вона є вогне- та вибухонебезпечна. В колбі залишаються тільки ефірні масла. Колбу з ефірними маслами зважують і по різниці ваги колби з ефірними маслами порожньої колби визначають їх масу в даній наважці. Екстракція в апараті Сокслета проходить декілька годин.