МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Технології виділення пектину з цитрусових вичавок.На підприємствах, що переробляють цитрусові (лимони, апельсини, мандарини тощо), утворюється велика кількість відходів: шкірок і серединних перегородок, які залишаються після пресування під час виробництва соків. У шкірці лимонів і апельсинів міститься понад 60 % харчових волокон, які включають значну кількість пектинових речовин (26...28 % припадає на протопектин) і геміцелюлоз, що легко гідролізуються (домінантні вуглеводи геміцелюлоз - ксилоза, глюкоза). Мінеральні речовини у відходах цитрусових містяться у вигляді солей органічних і мінеральних кислот. Особливу цінність мають лужні метали (калій, натрій), які відіграють важливу роль у підтриманні лужно-кислотної рівноваги у крові та тканинах людини, а також залізо й магній. Аналіз даних табл. 7.3 свідчить, що у шкірках цитрусових міститься значна кількість полісахаридів, що легко гідролізуються (пектини, геміцелюлози). Тому цю сировину частіше застосовують для отримання пектинових речовин. Крім того, подрібнену шкірку цитрусових використовують як добавку у виробництві кондитерських і хлібобулочних виробів. А якщо треба отримати ХВ, то застосовують кислотний або кислотно-лужний гідроліз з відповідними наступними операціями (див. рис. 7.1). Відомий спосіб одержання пектину, що передбачає їх екстрагування водою, гідролізу-екстрагування з твердої фази, відділення рідкої фази і її концентрування або сушіння. Недоліком цього способу є високі втрати пектину з водним екстрактом. Технічним результатом винаходу є скорочення втрат пектину без погіршення його органолептичних властивостей. Спосіб реалізується наступним чином. Цитрусові вичавки при необхідності подрібнюють. Далі тверду фазу екстрагують рідким ацетиленом або етилацетатом при тиску вище атмосферного і відокремлюють екстракт без зміни тиску. Залишки етилацетату переходять в екстракт, що виключає подальший перехід етилацетату за стадіями технологічного процесу і його потрапляння в цільовий продукт. Тиск над твердою фазою різко скидають до атмосферного. Це призводить до різкого закипання скрапленого газу і вибухового подрібнення рослинної сировини, що супроводжується руйнуванням клітинних мембран. Далі тверду фазу направляють на гідроліз-екстрагування. За рахунок попереднього руйнування клітинних мембран збільшується поверхня контакту фаз і доступність протопектинових речовин для гідролізу-екстрагування. Це дозволяє скоротити тривалість процесу і знизити можливість глибокого гідролізу і втрати пектину. Після завершення гідролізу-екстрагування відокремлюють в якості цільового продукту рідку фазу, яку при необхідності концентрують або сушать. Слід зазначити, що пектинові речовини не розчиняються ні в етилацетаті, ні в ацетилені, що виключає їх втрати з відокремлюваними екстрактами і відповідно збільшує вихід пектинових речовин у порівнянні з найбільш близьким аналогом.
|
||||||||
|