Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Харчування людей похилого віку

В організмі людей похилого віку відбуваються зміни в обміні речовин, пов'язані зі зниженням величини основного обміну, перевагою дисиміляції над асиміляцією. Для цієї групи людей є характерним зниження обміну речовин, активності процесів травлення, накопичення вікових змін у органах та тканинах. У зв'язку зі зниженням енерговитрат та зміною функції нейрогуморальної системи розвивається схильність до зайвої ваги тіла та хвороб, змінюється потреба в харчових речовинах та енергії (табл. 2.4).

Енергетична цінність раціону людей похилого віку знижується на 79 % (якщо прийняти за 100 % енергетичну цінність добового раціону людини у віці від 20 до 29 років).

У зв'язку з послабленням процесів асиміляції люди похилого віку потребують достатньої кількості білків (1,0…1,2 г/кг маси тіла). Близько 60 % добової потреби в білках рекомендують задовольняти за рахунок продуктів тваринного походження, в основному, білків молока та молочних продуктів.

Потреба в жирах складає 0,8…1,0 г/кг маси тіла. Як джерело ліпідів до раціону слід вводити продукти, які містять окрім тригліцеридів ліпотропні речовини (лецитин та ін.). Із загальної кількості жирів 1/3 частина повинна складатися із олії у натуральному вигляді, особливо джерел лінолєвої кислоти, токоферолів, фосфатидів. Необхідно вводити до меню вершкове масло, як джерело лецитино-білкових компонентів, що мають антисклеротичні властивості.

Добова потреба у вуглеводах у раціоні цього контингенту складає 240…300 г. Важливо дотримуватися рекомендованих співвідношень джерел крохмалю (75 %) та легкозасвоюваних вуглеводів (25 %). Цінними джерелами вуглеводів є овочі, фрукти, ягоди. Вони постачають в організм людини не тільки фруктозу, вітаміни, мінеральні речовини, а також і харчові волокна, які необхідні для забезпечення роботи шлунково-кишкового тракту.

У людей похилого віку підвищена потреба у вітамінах. Особливу увагу слід приділяти вітамінам, які підвищують обмін речовин та захисні сили організму, а також вітамінам, які мають антиокислюючі та антисклеротичні властивості. Це аскорбінова кислота, біофлавоноїди, токофероли, а також цианокобаламін, фолієва кислота, холін, інозит відповідно.

Таблиця 2.4Норми фізіологічних потреб осіб похилого віку




Переглядів: 550

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
У білках, жирах, вуглеводах та енергії | В харчових речовинах та енергії

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.