Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






Характеристика основних ознак класифікації закладів ресторанного господарства.

Нормативними документами в ресторанному господарстві (РГ),які регламентують основні визначення, підходи до класифікації, основні та відмінні вимоги до ЗРГ є:

§ ДСТУ 4281:2004 “Заклади ресторанного господарства. Класифікація”;

§ ДСТУ 3862-99 “Ресторанне господарство. Терміни та визначення”.

Згідно даних стандартів ЗРГ класифікують за такими ознаками:

- вид економічної діяльності

- торговельно-виробничі ознаки

- комплекс продукції та послуг

- сезонність

- потужність

- стаціонарність

- характер контингенту

- метод обслуговування

За видами економічної діяльності ЗРГ поділяють на 4 групи:

За торговельною ознакою ЗРГ поділяють на 2 групи:

- ЗРГ, що продають продукцію і організовують її споживання в торговельному залі (ресторани, кафе, бари);

- ЗРГ, що продають продукцію для споживання за його межами (фабрика-заготівельня, фабрика-кухня).

За виробничою ознакою ЗРГ поділяють на 2 групи:

- ЗРГ з власним виробництвом;

- ЗРГ без власного виробництва.

ЗРГ з власним виробництвом поділяють на 3 групи:

1. ЗРГ, що здійснюють виробництво кулінарної продукції переробляють сировину індустріальними методами, виготовляють напівфабрикати, напівготову та готову продукцію для постачання у прикріплені до них дрібні і середні заклади ресторанного господарства.

2. ЗРГ, що поєднують функції виробництва та обслуговування споживачів, причому вони працюють на сировині і можуть частково використовувати напівфабрикати, характеризуються закінченим виробничо-торговим циклом: виготовлену продукцію реалізують і організовують її споживання у власному торговельному залі.

3. ЗРГ, що працюють на напівфабрикатах і готовій продукції в доготівельних цехах напівфабрикати піддають подальшій обробці, доводячи до готовності. Вони можуть реалізовувати і готові вироби, наприклад, борошняні кондитерські та кулінарні вироби. Продукцію реалізують споживачам у власних торговельних залах.

За ознакою комплексу продукції і послуг розрізняють такі ЗРГ:

Комбіновані ЗРГ комплексно обслуговують споживачів, задовольняючи їхні різнобічні потреби (послуги, що надають ресторан і бар, більярдний клуб і кафе-бар тощо).

Майдан харчування – комплекс ЗРГ, що мають загальний торговельний зал. Його особливість полягає в тому, що заклади ресторанного господарства найчастіше належать декільком підприємствам.

За ознакою сезонності розрізняють такі ЗРГ:

- постійно діючі;

- сезонні.

За ознакою стаціонарності розрізняють такі ЗРГ:

- стаціонарні;

- пересувні.

Потужність ЗРГ характеризує:

- кількість місць;

- обсяг продукції, що виробляється.

За характером контингенту споживачів розрізняють такі ЗРГ:

За ДСТУ 4281:2004 “Заклади ресторанного господарства. Класифікація” наведені такі різновиди ЗРГ:

§ повносервісний ЗРГ (формат підприємства) – різновид ЗРГ з обслуговуванням офіціантами та значною часткою фірмових та замовних страв і (або) напоїв у продукції власного виробництва. Як правило, це ресторани, кафе, бари.

§ заклад швидкого обслуговування (ЗШО) РГ – різновид ЗРГ, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування.

У Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (International Standard Industrial Classification of All Economic Activities - ISIC) прийнятому Статистичною комісією ООН окремо виділено:

§ бістро (bistrot, eating places) – різновид ЗРГ швидкого обслуговування, що продає і організовує споживання їжі і (або) напоїв.

§ ЗРГ-клуб – різновид ЗРГ, на базі якого працює клуб, що об’єднує споживачів за інтересами та особливостями смаків (клуб любителів чаю, тощо).

 




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Види організаційно-правових форм підприємств ресторанного господарства. Засновницькі документи і реєстрація підприємств | Адміністративне право в системі публічного права

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.