До складу асоціації входять три підприємства харчової галузі, на підставі даних цих підприємств визначте показники використання основних виробничих фондів, охарактеризуйте їх сутність. Зробіть висновок щодо використання основних виробничих фондів підприємствами асоціації вкажіть шляхи підвищення ефективності їх використання.
Дані щодо визначення показників використання основних виробничих фондів наведено у таблиці 1 та у таблиці 2.
Таблиця 1 – Вартість основних виробничих фондів на початок року, вартість введених і виведених основних виробничих фондів, терміни їх вводу і вибуття
Назва підприємств
Вартість основних виробничих фондів на початок року, тис. грн.
Вартість введених основних виробничих фондів, тис. грн.
Термін вводу основних виробничих фондів протягом року
Вартість виведених основних виробничих фондів, тис. грн.
Термін виведення основних виробничих фондів протягом року
Підприємство “Ада”
Травень
01.09
Підприємство “Сатурн”
01.03
Жовтень
Підприємство “Надія”
Червень
Лютий
Таблиця 2 – Вартість річного обсягу продукції та середньооблікова чисельність виробничого персоналу
Назва підприємств
Річний обсяг продукції за планом, тис. грн.
Відсоток виконання плану виробництва продукції, %
Середньооблікова чисельність працюючих, чол.
Підприємство “Ада”
Підприємство “Сатурн”
Підприємство “Надія”
Примітка: показники фондовіддача та фондомісткість розрахувати з точністю до 0,01, інші показники – з точністю до 0,1.