Температуру розм'якшення бітуму визначають на приладі “кільце і куля” (рис. 11.3, 11.4), який складається зі скляного термостійкого стакану (6), латунного кільця (1), сталевої кульки (3), ртутного термометра з шкалою до 250оС (4), електроплитки.
У кільце заливають попередньо нагрітий до температури 120оС бітум і охолоджують його до температури навколишнього середовища, попередньо зрізавши теплим ножем надлишки бітуму. В штатив із отворами вставляють 3 кільця з бітумом, на поверхні яких розташавують металеві кульки. Штатив опускають в термостійкий скляний стакан, наливають воду та встановлюють на електроплиту разом із термометром і підігрівають зі швидкістю 5оС/хв. При підвищенні температури бітум розм'якшується та під тиском металевої кульки видавлюється крізь кільце у вигляді краплі. Коли крапля торкається нижньої пластини штативу, фіксують температуру, яка відповідає температурі його розм’якшення. Показники заносять до таблиці 11.2 та визначають середнє арифметичне.