МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||
Секція: медицинаДо вашої уваги Зразок наукової роботи, яка на обласному етапі конкурсу – захисту наукових робіт МАН була оцінена максимальною кількістю балів.
Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України Головне управління освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Полтавське територіальне відділення МАН України Великобагачанське районне наукове товариство учнів «Мала академія наук»
Відділення: біології, екології, хімії, аграрних наук і наук про людину Секція: медицина БІОМЕТАЛ ФЕРУМ
Роботу виконав: Покрасенко Дмитро Юрійович, учень 10 класу Радивонівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Великобагачанської районної ради
Науковий керівник: Ковальчук Валентина Григорівна, Учитель хімії Радивонівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Великобагачанської районної ради, Спеціаліст вищої кваліфікаційної Категорії, старший учитель
Велика Багачка Тези Науково-дослідницької роботи «Біометал Ферум» Автор: Покрасенко Дмитро Юрійович, учень 10 класу Радивонівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, с. Радивонівка Великобагачанського району Полтавської області Науковий керівник: Ковальчук Валентина Григорівна – учитель хімії Радивонівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Великобагачанського району Полтавської області, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, «cтарший учитель» Великобагачанське районне наукове товариство учнів «Мала академія наук» Секція: медицина Зараз в Україні значна частина дітей страждає недостатнім розвитком серцево-судинної системи, особливо недокрів’я; порушенням функцій травних залоз, нервової системи, м’язового апарату. За даними поглибленого медичного огляду влітку 2010 року такі порушення стану здоров’я мають 34% учнів. Все це пов’язане з недостатньою кількістю Феруму, що поступає в організм дітей з продуктами харчування. Йонізований Ферум входить до складу традиційних для нашої місцевості продуктів і, крім того, у оптимальних для засвоєння співвідношеннях з іншими елементами і сполуками. Метою роботи є дослідження механізму фізіологічного впливу біометалу Феруму, що міститься в харчових продуктах, на стан здоров`я людини на основі визначення його кількісного вмісту в найпоширеніших продуктах харчування. Результати проведених досліджень даної роботи такі: 1) визначений якісний і кількісний вміст катіону Fe3+ у продуктах харчування; 2) розроблений збалансований раціон харчування дітей і хворих за вмістом йонізованого Феруму, враховуючи фактори, які впливають на його надходження в організм та повноту засвоєння з метою профілактики різних захворювань та для реабілітації хворих; 3) проведені дослідження впливу розробленого раціону харчування; 4) розроблені практичні рекомендації з корекції патологій та профілактики захворювань, що виникають при недостачі в організмі йонів Феруму для батьків та дитячих закладів.
Вступ……………………………………………………………………………... Розділ 1 Біохімічні процеси, що проходять в організмі людини за участю біометалу Феруму…………………………………………..………. 1.1 Макроелементи і мікроелементи та їх роль у життєдіяльності організму людини……………………………………….…………………… 1.2 Вміст мікроелементів в оточуючому середовищі та в організмі людини…………………………………………………………………… 1.3 Демінералізуючі фактори їжі……………………………………..……. 1.4 Хімічний механізм біологічної ролі йонів Феруму в організмі людини……………………………………………….…………………. 1.5 Вплив недостачі або надлишку Феруму на стан здоров`я людини…………………………………………………..……………… Розділ 2 Практичні дослідження……………………………………….. 2.1 Якісний та кількісний аналіз вмісту біометалу Феруму в харчових продуктах…………………………………………..……… 2.2
Феруму в харчових продуктах………………………….…………………. 2.3 Дослідження впливу харчових продуктів, що місять Ферум, на здо- ров’я людини…………………………………..…………………………….. Розділ 3 Результати роботи………………………………………………. Висновки…………………………………………………………………….. Список використаних джерел………………………………………….…… Додатки…………………………………………….……………………..…..
ВСТУП Значення збалансованого і різноманітного харчування для здоров`я людини. Загальна характеристика роботи Зараз в Україні значна частина дітей страждає недостатнім розвитком серцево-судинної системи, особливо недокрів’я; порушенням функцій травних залоз, нервової системи, м’язового апарату. За даними поглибленого медичного огляду влітку 2010 року такі порушення стану здоров’я мають 34% учнів. Все це пов’язане з недостатньою кількістю Феруму, що поступає в організм дітей з продуктами харчування (протокол медогляду учнів від 12.07.2010 р.). [19, с. 2] Завжди було відомо, що збалансоване і різноманітне харчування відіграє важливу роль для здоров`я людини. Адже всі необхідні хімічні елементи потрапляють в організм людини в основному з їжею. Але одних елементів чи хімічних сполук організм потребує в більшій кількості, а інших – зовсім мало. Тому необхідно знати якісний і кількісний вміст хімічних сполук і хімічних елементів у харчових продуктах, щоб у раціоні харчування були різноманітні продукти з вмістом усіх елементів, які необхідні для організму людини і саме в тій кількості, що необхідна для нормальної життєдіяльності. А в сучасній економічній скруті ще й необхідно добирати в харчовий раціон не просто продукти з вмістом різноманітних елементів, а й ті, які традиційні для нашої місцевості, а отже, дешевші і такі, що можна виростити на власній присадибній ділянці. [ 8 c. 33, 10 с. 114, 11 с. 17, 14 с. 10, 24 с. 46 ] Актуальність теми. Актуальність досліджуваної теми зумовлена підвищеним інтересом людей до якості харчування та впливу його на здоров’я. Сьогодні кожен знає, що, скажімо, білки відіграють у життєвих процесах надзвичайно важливу роль. Куди менш популярними є такі учасники цих процесів, як метали. Не всім відомо, що відсутність металів або їх надлишок у раціоні може призвести до тяжких і навіть смертельних захворювань. Одним з найважливіших для організму біометалів є Ферум, хоча організм людини містить практично всі хімічні елементи, які зустрічаються на землі. Як Ферум потрапляє в організм, яких зазнає там перетворень, в які сполуки вступає і які функції виконує? Відповіді на ці запитання можна знайти в сучасній літературі. Але носять вони фрагметар-ний характер і потребують узагальнення. Крім того в літературі наявні відомості лише про якісний вміст біометалу Феруму в харчових продуктах та його добову потребу. Але для якісного і раціонального харчування важливо знати і його кількісний склад, оскільки на стан організму однаково негативно впливає як недостача так і надлишок біометалу. До того ж деякі факти, отримані за останні роки, змушують радикально переглянути питання взаємовідношення сполук Феруму з іншими компонентами їжі та з факторами навколишнього середовища, які перешкоджають або надходженню його в організм, або ж засвоєнню його організмом. Мета і завдання досліджень.Метою роботи є дослідження механізму хімічного впливу біометалу Феруму, що міститься в харчових продуктах, на стан здоров`я людини на основі визначення його кількісного вмісту в найпоширеніших продуктах харчування. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання: 1) узагальнення відомостей наукової літератури про хімізм біологічної ролі катіонів Феруму; 2) визначення кількісного вмісту катіонів Феруму в найпоширеніших харчових продуктах; 3) розроблення та випробування збалансованих раціонів харчування з вмістом йонізованого Феруму, враховуючи фактори, які впливають на його надходження в організм та повноту засвоєння; 4) розроблення практичних рекомендацій з корекції паталогій та профілактики захворювань, які виникають при недостачі в організмі йонів Феруму, для дитячих закладів. Об`єкт досліджень. Харчові продукти: а) тваринного походження (м`ясо, печінка, яйця); б) рослинного походження (крупи, овочі, фрукти). Предмет досліджень.Вміст йонів Феруму у харчових продуктах. Раціон харчування з вмістом йонів Феруму. Методи досліджень: 1) аналіз наукової літератури та періодичних видань; 2) лабораторний експеримент; 3) аналіз, синтез і узагальнення результатів лабораторних експериментів; 4) лабораторні клінічні дослідження. Наукова новизна одержаних результатів.У роботі досить докладно узагальнені й обґрунтовані біохімічні процеси, що проходять в організмі людини за участю біометалу Феруму. Доведено негативний вплив на ці процеси як недостачі так і надлишку Феруму, що призводить до серйозних фізіологічних, функціональних динамічних змін навіть на клітинному рівні. Під час експерименту встановлено кількісний вміст йонізованого Феруму у найпоширеніших продуктах харчування. І на основі цих кількісних даних розроблений збалансований раціон харчування для корекції та профілактики паталогій, викликаних недостачею або надлишком Феруму у харчових продуктах. Крім того з`ясовані і враховані в раціоні та практичних рекомендаціях фактори, які впливають на надходження та засвоєння організмом йонів Феруму. Практична цінність роботи.Результати проведених досліджень можуть бути використані: 1) для профілактичних бесід з учнями та батьками та лекцій для населення в межах лекторію міжгалузевої комплексної програми «Здоров’я нації» на 2002-2011 роки; 2) для розроблення раціонів збалансованого і раціонального харчування дошкільнят, учнів та студентів; 3) для профілактики багатьох найбільш поширених захворювань: недокрів’я, хвороб серцево-судинної системи та підвищення імунітету; 4) на уроках біології, екології, хімії, основ здоров’я, Захисту Вітчизни (медично-санітарної підготовки). Об`єм та структура роботи.Робота викладена на 24 сторінках комп`ютерного набору. Складається з вступу, огляду літератури, розділу практичних досліджень та висновків. Бібліографія. В переліку літератури наведено 28 українських, російських та електронних джерел. Текст ілюстрований 9 додатками. Особистий внесок дослідника. Робота виконана в хімічній лабораторії Радивонівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, при хімічній лабораторії Великобагачанської райсанепідемстанції та при лабораторії Радивонівської медичної амбулаторії. Під керівництвом консультантів проведені практичні дослідження по визначенню кількісного вмісту йонізованого Феруму у харчових продуктах. Самостійно виконаний аналіз літературних джерел, якісний аналіз вмісту біометалу Феруму у харчових продуктах, математичні розрахунки кількісного аналізу, розроблення та випробування раціону харчування і практичних рекомендацій, а також сформульовані всі положення та висновки роботи. Апробація роботи.Основні положення роботи та її окремі фрагменти доповідалися та обговорювалися: 1) на засіданні Великобагачанського районного методичного об`єднання учителів хімії та біології (протокол № 1 від 29. 08. 2010 р.); 2) на батьківській конференції Радивонівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (протокол № 6 від 16.06.2010 р.). Раціони харчування випробувані в їдальні Радивонівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (висновок дієтичної медсестри від 11.10.2010 р., Додаток К).
|
||||||||||||
|