Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Методичні основи оцінювання стратегічного потенціалу підприємства на основі функції бажаності

Для оцінки окремих складових потенціалу підприємства їх потрібно визначити в кількісному вимірі (табл. 5.1 - 5.5 ).

 

Таблиця 5.1

Показники для оцінки фінансового потенціалупідприємства

 

№ з/п Найменування показника Розрахункова формула
Власні обігові кошти (ВОК) ВОК = ВК + ДП – ПА, грн. де: ВК власний капітал (380 рядок Балансу); ДП – довгострокові зобов’язання (480 ряд.); ПА – поза обігові активи (080 ряд.).
Нормальні джерела формування запасів (НДФЗ) НДФЗ = ВОК + БКрОК + ТКрЗ, грн. де: ВОК – власні обігові кошти (500 ряд.); БКрОК – банківські кредити для формування обігових коштів (ряд. 500 + ряд. 510); ТКрЗ – кредиторська заборго-ваність товарного характеру. (ряд. 520 + ряд. 530 + ряд. 540 + ряд. 600).
Запаси та витрати (ЗВ) ЗВ = З + ВМП, грн. З - запаси організації (сума рядків від 100 до 140); ВМП – витрати майбутніх періодів (рядок 270).
Забезпеченість власними коштами (ЗВК) ЗВК = ВОК – ЗВ, грн. Якщо ЗВ менше ВОК, то підприємство має абсолютну фінансову стійкість.
Забезпеченість власними та позиковими коштами (ЗВіПК) ЗВіПК = ЗВК – НДФЗ, грн. Якщо ВОК менше ЗВ які менші НДФЗ, то організація має нормальну фінансову стійкість, що свідчить про ефективність використання позикових коштів. Якщо ЗВ більше НДФЗ становище підприємства є нестійким. Коли підприємство має кредити та позики, не погашені в установлений термін, то це є свідченням критичного фінансового стану.

Таблиця 5.2

Показники для оцінки виробничого потенціалупідприємства

№ з/п Найменування показника Розрахункова формула
І. Рівень техніки, що використовуються
1.1 Питома вага сучасного обладнання в загальній кількості обладнання, % Y1 = Кс/Коб х 100 %, Кс = кількість сучасного обладнання; Коб = загальна кількість обладнання.
1.2 Питома вага обладнання з періодом експлуатації до 5 років, % Y2 = К5/Коб х 100 %, К5 - кількість обладнання з періодом експлуатації до 5 років.
1.3 Ступінь механізації праці, % См = Чм/Чн.зм. х 100 %, Чм – чисельність працівників, задіяних на механічних операціях; Чн.зм. – чисельність працівників у найбільшу зміну.
1.4 Частка активної частини основних виробничих фондів, % Y4 = ОВФа/ОВФ х 100 %, ОВФа – активна частина ОВФ, грн.; ОВФ – середньорічна вартість ОВФ, грн.
1.5 Фондоозброєність праці Y5 = ОВФ/Чн.зм., грн./чол.
1.6 Механоозброєність праці Y6 = ОВФа/Чн.зм., грн./чол.
ІІ. Рівень технологій, що використовуються
2.1 Питома вага викорис-тання прогресивних технологічних процесів, % Y7 = Впр/В х 100 %, Впр – випуск продукції, виробленої за прогресивними технологіями, грн.; В – загальний обсяг виробленої продукції, грн.
2.2 Питома вага викорис-тання прогресивних видів сировини, % Y8 = Vпр/Vc х 100 %, Vпр - об’єм прогресивної сировини, що використовується, т; Vc – загальна кількість сировини, т.
2.3 Матеріаломісткість продукції Мм = См/С, грн./грн. См – витрати на сировину та матеріали, грн.; С – собівартість виробленої продукції, грн.
ІІІ. Рівень організації виробництва та праці
3.1 Коефіцієнт використання виробничих потужностей Кв = В/ВП, грн./грн., ВП – виробнича потужність, грн.
3.2 Рівень кооперації праці, % Y9 = Спф/С х 100 %, Спф – собівартість використовуваних напівфабрикатів, грн.
3.3 Рівень централізації виробництва, % Y10 = Вп/В х 100 %, Вп – обсяг випуску продукції певного типу, грн.
3.4 Рівень використання робочого часу, % К р.ч. = 100 % - П, П – невиробничі втрати робочого часу, %.
3.5 Рівень освоєння галузевих норм виробітку, % Y11 = Чгн/Чдн х 100 %, Чгн – кількість працівників, що працюють за галузевими нормами; Чдн – кількість працівників, що працюють за діючими нормами.

 

Таблиця 5.3

Показники для оцінки кадрового потенціалупідприємства

 

№ з/п Компоненти кадрового потенціалу Показники
Загальні 1.1. Загальна чисельність працюючих 1.2. Рентабельність продукції 1.3. Обсяг витрат на професіональне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації
Здоров’я 2.1. Втрати робочого часу через хворобу і нещасні випадки на виробництві, % до річного фонду 2.2. Частка працівників, які користуються путівками
Освіта 3.1. Чисельність працівників з вищою освітою 3.2. Чисельність працівників з середньою спеціальною освітою 3.3. Чисельність працівників з середньою освітою 3.4. Чисельність працівників з неповною середньою освітою
Вік 4.1. Чисельність працівників віком до 20 років. 4.2. Чисельність працівників віком 20 - 30 років. 4.3. Чисельність працівників віком до 30 – 40 років. 4.4. Чисельність працівників віком до 40 – 50 років. 4.5. Чисельність працівників віком понад 50 років.
Стаж роботи 5.1. Чисельність працівників зі стажем роботи до 1 року 5.2. Чисельність працівників зі стажем роботи 1-5 років 5.3. Чисельність працівників зі стажем роботи 5-10 років 5.4. Чисельність працівників зі стажем роботи понад 10 років 5.5. Чисельність звільнених зі стажем роботи до 1 року 5.6. Чисельність звільнених зі стажем роботи 1-5 років 5.7. Чисельність звільнених зі стажем роботи 5-10 років 5.8. Чисельність звільнених зі стажем роботи понад 10 років 5.9. Плинність кадрів
Професіоналізм 6.1. Середній тарифний розряд працівників вікової групи до 20 р. 6.2. Середній тарифний розряд працівників вікової групи 20-30 р. 6.3. Середній тарифний розряд працівників вікової групи 30-40 р. 6.4. Середній тарифний розряд працівників вікової групи 40-50 р. 6.5. Середній тарифний розряд працівників вікової групи понад 50 р. 6.6. Середній тарифний розряд працівників зі стажем роботи до 1 р. 6.7. Середній тарифний розряд працівників вікової групи 1-5 р. 6.8. Середній тарифний розряд працівників вікової групи 5-10 р. 6.9. Середній тарифний розряд працівників вікової групи понад 10 р.
Трудова дисципліна 7.1. Питома вага втрат робочого часу через порушення дисципліни праців-никами зі стажем роботи до 1 року 7.2. Питома вага втрат робочого часу через порушення дисципліни праців-никами зі стажем роботи 1-5 років 7.3. Питома вага втрат робочого часу через порушення дисципліни праців-никами зі стажем роботи 5-10 років 7.4. Питома вага втрат робочого часу через порушення дисципліни праців-никами зі стажем роботи понад 10 р.
Творчий потенціал 8.1. Кількість впроваджень та раціоналізаторських пропозицій з п підвищення ефективності виробництва
Досвід та рівень заробітної плати 9.1. Середній рівень заробітної плати керівників 9.2. Середній рівень заробітної плати спеціалістів 9.3. Середній рівень заробітної плати працівників 9.4. Чисельність працівників, що перевиконують норму виробітку
Відповідальність 10. Обсяг приросту ефективного використання робочого часу
Симпатії 11.1. Бажання оточуючих бачити конкретного працівника на керівній посаді (опитування)
Задоволеність роботою 12.1. Питома вага працівників, які задоволені роботою
Конфліктність 13.1. Кількість трудових спорів з питань з питань виробничої діяльності
Прагнення до праці 14.1. Додатковий обсяг роботи, що виконується працівником
Підприємницькі здібності 15.1. Оцінка підприємницьких здібностей керівників вищих та середніх ланок
Продуктивність праці 16.1. Середня продуктивність праці вікової групи до 20 р. 16.2. Середня продуктивність праці вікової групи 20-30 р. 16.3. Середня продуктивність праці вікової групи 30-40 р. 16.4. Середня продуктивність праці вікової групи 40-50 р. 16.5. Середня продуктивність праці вікової групи понад 20 р.

 

Таблиця 5.4

Показники для оцінки управлінського потенціалупідприємства

 

№ з/п Найменування показника Розрахункова формула
Ефективність управління Еу = Ру/Чау, грн./чол. Ру – результат управління (прибуток організації), грн.; Чау – чисельність апарату управління, чол.
Зайнятість персоналу в апараті управління, % Кз = Чау/Чвп х 100 %, Чвп – чисельність виробничого персоналу.
Співвідношення чисельності лінійного та функціонального управління Кс = Члк/Чфк, чол./чол. Члк – чисельність лінійних керівників; Чфк - чисельність функціональних керівників.
Економічність праці апарату управління, % Еау = Сау/Св х 100 %, Сау – загальна сума витрат на управління, грн.; Св – сума витрат на виробництво продукції, грн.
Коефіцієнт цілеспрямо-ваності дії апарату управління Кц.ау = Чц.ау/Чау; Чц.ау – чисельність апарату управління, що витрушує спеціальні проблеми.
Коефіцієнт дублювання управлінських функцій Кд = Крп/Кпол; Крп – кількість функцій, що закріплені за декількома підрозділами; Кпол – кількість робіт, що регулюються положеннями.
Коефіцієнт надійності праці апарату управління Кнад = 1 – Кн/Кзаг, Кн – кількість нереалізованих рішень; Кзаг – загальна кількість прийнятих рішень.
Коефіцієнт порушень ритмічності управлінського циклу Кпор = О/Т, О – денні відхилення від запланованої кількості робіт, год.; Т – нормативна кількість годин роботи, год.
Коефіцієнт безперервності роботи апарату управління Кбез = Тпер/Т, Тпер = час перерв зафіксованих в роботі апарату управління, год.

 

Таблиця 5.5

Показники для оцінки маркетингової потенціалупідприємства

 

№ з/п Найменування показника Розрахункова формула
Частка ринку підприємства, % Yp = РПп/Ріг х 100 %, РПп – продукція реалізована підприємством, грн.; РПг – продукція реалізована галуззю, грн.
Ступінь оновлення асортименту, % Yас = Внп/В х 100 %, Внп – випуск нової продукції, грн.
Ефективність маркетин-гової діяльності (реклами) Ер = ДП/Зр, грн./грн. ДП – приріст прибутку за рахунок проведення маркетингової діяльності (рекламної), грн.; Зр – витрати на маркетингову діяльність, грн.

 

Для того, що визначити загальний показник стратегічного потенціалу підприємства ( ) потрібно спочатку визначити потенціал його окремих складових, для чого необхідно скористатися формулою:

(5.1)

 

де – стратегічний потенціал підприємства оцінений за окремими елементами (фінансами, виробництвом, кадрами, управлінням, маркетингом).

– інтервали бажаності окремих показників, які змінюються від 0 до 1;

n – кількість показників, які вибрані для аналізу.

Після цього необхідно визначити стратегічний потенціал підприємства за формулою:

= (5.2)

 

де m = 5 – кількість окремих складових стратегічного потенціалу підприємства.

Оскільки всі наведені в таблицях 5.1 – 5.5 показники мають різну розмірність, то їх необхідно привести до безрозмірної шкали (коефіцієнтів), співставивши отримані резу-льтати з бажаними показниками, які залежать від стадії життєвого циклу підприємства.

Тому необхідно скористатися залежністю потенційних можливостей підприємства від стадії його життєвого циклу запропонованою Харінгтоном (рис. 5.1).

 

 

1

           
 
     


0,8

 
 


0,6

 
 


0,4

 

0,2

           
 
 
     


Роки

-2 -1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Створення ріст стабілізація спад ліквідація

 

Рис. 5.1. Зв'язок життєвого циклу підприємства та коефіцієнтів бажаності показників потенціалу.




Переглядів: 333

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Особливості визначення та сутність стратегічного потенціалу підприємства | Прогнозування в системі обґрунтування стратегічних рішень

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.