Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Калорійність харчування залежно від фізичних навантажень

Раціональне харчування (ratіo — розумний) — фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із урахуванням їх віку, статі, характеру праці, занять спортом та інших факторів. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю.

Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до:

• харчового раціону;

• режиму харчування;

• умов прийому їжі.

Вимоги до харчового раціону:

• енергетична цінність раціону має покривати енергозатрати організму;

• належний хімічний склад — оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин;

• добра засвоюваність їжі, що залежить від її складу і способу приготування;

• високі органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура);

• різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів їх кулінарної обробки;

• здатність їжі (склад, об’єм, кулінарна обробка) створювати відчуття насичення;

• санітарно-епідемічна безпечність.

Режим харчування включає час і кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за енергоємністю, хімічним складом і масою між окремими прийомами їжі.

Умови прийому їжі: відповідна обстановка, сервірування столу, відсутність відволікальних від їжі факторів.

Правильне харчування — перший ключ до здоров’я і доброго самопочуття, без яких важко досягти максимальної працездатності. Рівновага в організмі, що призводить до здоров’я, починається з їжі, яку ми їмо. Вчені сформулювали вісім основних принципів раціонального харчування.

1. Щоденне вживання калорій має розподілятися так: 50 % — на вуглеводи, 20 % — білки і 30 % — жири. Отже, 50 % калорій, які ми вживаємо, щоденно припадає на вуглеводи. Вуглеводи поділяються на моносахариди, дисахариди і полісахариди. Наприклад, моносахариди — глюкоза, дисахариди — цукор (сахароза), молочний цукор (лактоза), полісахариди — крохмаль, глікоген, клітковина, пектинові речовини. Крохмаль міститься в зернах пшениці (55 %), рисі (55 %), картоплі (18 %).

Клітковина, що входить до складу овочів і фруктів, у кишечнику людини розщеплюється за участю бактеріальної флори. Вона посилює жовчовиділення і виведення з організму холестерину, перистальтику кишечника і забезпечує почуття насичення.

Пектинові речовини — стабілізуючий матеріал. Вони обволікають слизову оболонку кишечника і захищають її від механічних і хімічних подразників, зв’язують патогенну флору, солі важких металів (свинець, ртуть) і виводять їх з організму.

Вуглеводи становлять основу харчових продуктів (свіжі фрукти, овочі, бобові, картопля, кукурудза, хліб, крупи).

Уміст жирів у щоденному раціоні — близько 30 %. Нестача жирів може мати негативні наслідки. Адже жири відкладаються в жировій тканині й утворюють запас енергетичного матеріалу. Жири підшкірної жирової клітковини оберігають органи від переохолодження, а жирова тканина оточує внутрішні органи, фіксує їх і попереджує від зміщень і травм. З іншого боку, надлишок жиру в раціоні часто пов’язують із виникненням раку кишечника, грудей, підшлункової залози, яєчників і прямої кишки.

Важлива не тільки кількість жирів, а й їх якість. Краще вживати рослинні жири, оскільки в таких жирах є ненасичені жирні кислоти. Насичених жирних кислот багато в маслі, сметані, жирному м’ясі, сосисках. Особливо небезпечні смажені жирні продукти, що містять акролеїн.

Білкові продукти мають становити близько 20 % калорій, які ми щоденно вживаємо. До них належать риба, телятина, пісна яловичина, баранина, свинина, твердий сир, молоко, молочнокислий сир, яйця. Білки становлять основу структурних елементів клітин і тканин тіла людини, входять до складу ферментів, беруть участь у підвищенні імунітету. Відомо, що розпад і синтез білка відбувається безпосередньо за участю ферментів, при цьому всі білки обновлюються впродовж 5—7 днів.

Харчова цінність білка залежить від його засвоюваності. Білки рослинних продуктів важкодоступні для травних ферментів, тому в кишечнику вони засвоюються гірше, ніж білки тваринного походження. Але надлишок тваринних білків у раціоні призводить до такого захворювання, як подагра.

2. Дотримуйтеся правила 25—50—25 для визначення кількості калорій на кожен прийом їжі: 25 % калорій мають припадати на сніданок, 50 % — на обід, 25 % — на вечерю. Це допоможе утримувати нормальну вагу тіла.

3. Займайтеся аеробними фізичними вправами в кінці дня, перед вечерею. Впродовж 2-х год. після напруженого фізичного навантаження спостерігається втрата апетиту, тому ті, хто напружено працюють у другій половині дня, їдять менше.

Незалежно від часу доби фізичні вправи у поєднанні з раціональним харчуванням пришвидшують втрату жиру при мінімальному зниженні ваги м’язової тканини, а лімітоване вживання калорій може призвести до її зменшення.

4. Культивуйте в собі здоровий страх перед повнотою. Надлишкова вага пов’язана із небезпекою такої хвороби, як рак. Жирові депо є місцем збереження отруйних речовин.

5. Не виснажуйте організм малою кількістю калорій. Насамперед, це стосується людей, які самі себе обмежують у калоріях, намагаючись схуднути. Це може мати негативні наслідки. Якщо ви вирішили займатися також фізичними навантаженнями, кількість їжі слід збільшити.

6. Користуйтеся формулою для розрахунку вашої ідеальної ваги. Надто низький уміст жиру в організмі може викликати певні аномалії і порушення. Жінки, у яких вміст жиру не сягає 15 %, нерідко страждають порушенням менструального циклу і ненормальним розвитком вагітності.

7. Користуйтеся формулою для визначення кількості калорій, необхідних для підтримки ідеальної ваги. Насамперед, важливо, щоб кількість калорій була збалансована.

Добова потреба в енергії залежить від добових енергетичних затрат, що витрачаються на основний обмін, засвоєння їжі та фізичну діяльність.

Енерговитрати й енергетичну цінність їжі вираховують у кілокалоріях. Основний обмін — енерговитрати організму в стані повного спокою, що забезпечують функції всіх органів і систем, підтримують температуру тіла. Для юнаків середньої маси тіла (70 кг) основний обмін становить 1600 ккал, у жінок — 1400 ккал. Витрати енергії на фізичну діяльність залежать від характеру виробництва і домашньої роботи, особливостей відпочинку.

8. Якщо у вас є надлишкова вага, негайно переходьте на індивідуальний план харчування, а саме:

• дотримуйтеся правила 50 : 20 : 30;

• зменшуйте вживання калорій і збільшуйте їх витрати. Щоб втратити 1 кг (7000 ккал) в тиждень, потрібно щоденно відмовлятися від 1000 ккал. А для того, щоб втратити переважно жирову тканину, а не м’язову, слід збільшувати фізичну активність;

• їжте менше жирної їжі, різко обмежте споживання смаженого м’яса, масла, ковбаси, сосисок, сметани, сиру, майонезу;

• вживайте менше цукру (варення, тортів, печива);

• їжте більше низькокалорійних продуктів (сирі овочі, фрукти, хліб грубого помолу);

• віддавайте перевагу м’ясу птиці, рибі, вживайте менше яловичини, свинини, баранини;

• щоденно випивайте від 6 до 8 склянок води;

• їжте повільно, ретельно пережовуйте, витрачаючи на кожен прийом їжі не менш ніж 20 хв. (саме через 20 хв. настає почуття ситості); процес розжовування знижує стрес і напруження;

• намагайтеся харчуватися розумно; пам’ятайте, що почуття голоду виникає двічі: спочатку його викликають нервові імпульси з порожнього шлунку, після переходу останніх порцій харчової кашиці в дванадцятипалу кишку. Якщо людина прийняла їжу, то почуття ситості виникає відразу після наповнення шлунку певною кількістю їжі. Якщо ж людина подавлює перший сигнал голоду, то це відчуття минає, людина не звертає уваги на цей сигнал.

Другий сигнал надходить у ЦНС з «голодної» крові, після того, як поживні речовини перейшли з неї в клітини і тканини організму. Цей сигнал дуже стійкий. Після прийому їжі за другим сигналом відчуття повноти шлунку з’являється лише після насичення крові і тканин поживними речовинами і почуття голоду зникає через 2—3 год. У такому випадку людина втрачає відчуття міри, незважаючи на переповнений шлунок. Особливо небезпечне переїдання перед сном, яке утруднює роботу серця, легенів, викликає різні захворювання шлунку; • обмежте вживання солі, що часто викликає гіпертонію. Треба пам’ятати, що організму потрібно лише 2 г солі в день, а ми споживаємо до 20 г;

• регулярно виконуйте фізичні вправи.

Важливою складовою раціону людини є вода. З неї складається більша частина нашого організму. Тому надзвичайно важливо підтримувати її постійну кількість в організмі. Вода потрібна для перебігу всіх хімічних процесів в організмі. Випаровування води з поверхні тіла запобігає його перегріванню. З водою з організму видаляються шкідливі речовини.

Потреба у воді на добу становить 1,5—2,5 л. За нестачі води в організмі людина відчуває спрагу. Сильне зневоднення призводить до зниження тиску крові, млявості. Пити потрібно за півгодини до їжі або через 2 год. після неї. Тамуючи спрагу спекотного дня, не можна пити одразу багато рідини. Краще робити по кілька ковтків через кожні 15—20 хв. підсоленої, підкисленої або мінеральної води. Потреба у воді у дітей більша, ніж у дорослих. Під час інтенсивного фізичного тренування організм втрачає багато води, тому її необхідно вживати в середньому на 1 л більше. Не можна багато пити перед тренуванням або відразу після нього. Краще рівномірно розподілити упродовж дня вживання денної норми води.





Переглядів: 2688

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Режими загартовування | Оздоровчі системи та їх роль у зміцненні здоров’я

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.