Складні ефіри - сполуки із загальною формулою R–COOR', де R й R' - вуглеводневі радикали.
Складні ефіри можуть бути отримані при взаємодії карбонових кислот зі спиртами (реакція естерифікації). Каталізаторами є мінеральні кислоти.
Дана реакція оборотна. Зворотний процес - розщеплення складного ефіру при дії води з утворенням карбонової кислоти й спирту - називають гідролізом складного ефіру. Гідроліз у присутності лугу протікає необоротньо (тому що утворений негативно заряджений карбоксилат-аніон RCOO– не вступає в реакцію з нуклеофильним реагентом - спиртом).
Ця реакція називається омиленням складного ефіру.
Ефіри нижчих карбонових кислот і нижчих одноатомних спиртів мають приємний запах квітів, ягід і фруктів. Ефіри вищих одноосновних кислот і вищих одноатомних спиртів - основа природних восків. Наприклад, бджолиний віск містить складний ефір пальмітинової кислоти й мірицилового спирту (мірицилпальмітат)
CH3(CH2)14–CO–OCH2(CH2)29CH3.
Лекція № 9-12.Білки та їх метаболіти
План
1. Амінокислоти, як структурні ланки білків.
2. Загальна характеристика білків: будова
Лекція № 10-11. Обмін білків.
Лекція № 12. Білки плазми крові. Методи аналізу білків.
Лекція № 13. Ферменти
Лекція № 14-15. Загальна характеристика та обмін вуглеводів
Лекція № 16-17. Загальна характеристика та обмін ліпідів.