Торгові ваги залежно від найбільшої межі зважування поділяються на три категорії:
- до 6 кг (ціна поділки 2 г);
- до 15 кг (ціна поділки 5 г);
- до 30 кг (ціна поділки 10 г).
Порціонні ваги поділяються на ваги порціонні, порційно-рахункові і порційно-лабораторні. Вони можуть зважувати товар масою від 120 г до 30 кг і мають широке застосування. Саме порціонні ваги використовуються в якості контрольних у всіх продуктових торговельних підприємствах. Вони також можуть використовуватися в магазинах і в підприємствах харчування для розфасовки товарів.
Товарні ваги – це ваги, що встановлюються на підлозі і мають максимальну межу зважування від 60 кг до 2 т. Вони використовуються на промислових підприємствах, складах, оптових базах, в магазинах.
КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 9
1.Класифікація ваговимірювального обладнання?
2. У чому полягають переваги електронних ваг порівняно з механічними?