Висхідні дані для АВС-аналізу та розрахунок часток товарів у виручці
Найменування товару
Ціна за од., Р, грн.
Обсяг продажу, Q, од.
Виручка, P*Q, грн.
Частка товару у виручці, %
Товар А
13,17
Товар В
10,14
Товар С
6,59
Товар D
6,92
Товар E
20,75
Товар F
8,30
Товар G
19,37
Товар H
14,76
Всього:
100,00
Розв’язок:
Ст. 4. Виручка = Ціна * Обсяг продажу, тобто ст. 2 * ст.3.
Ст. 5. Частка кожного товару у виручці в %, наприклад:
і т.д.
Далі впорядковуємо товари у табл. 2, ст. 1-2, за зменшенням частки товару у виручці, наприклад: товар Е має найбільшу частку 20,75%, він на 1-му місці, потім товар G з 19,37% і так далі) та розраховуємо кумулятивні частки у ст. 3 (товар Е: 20,75%, товар G: 20,75+19,37 = 40,12%, товар Н: 40,12+14,76 = 54,88% і так далі). Після цього визначаємо зони (ст. 4).