Бутерброди готують з різних хлібобулочних виробів, порізаних на тонкі скибки які намазують маслом, спеціально приготовленими пастами або майонезом. На них красиво укладають продукти, які добирають взявши до уваги їх смак та зовнішній вигляд.
Хліб повинен бути не дуже м'яким, щоб його можна було легко нарізати, і не зовсім черствим.
Бутерброди повинні мати гарний зовнішній вигляд, приємний аромат і пікантний смак, їх оформлюють свіжими овочами, листковими і пряними овочами, шматочками яйця і лимона, маслинами, соусами майонез і майонез з корнішонами, калиною або журавлиною. Якщо до складу бутерброда не входять продукти для оформлення, їх використовують, складаючи відповідну калькуляцію на додаткові продукти. Подають бутерброди на стравах, вазах з плоскими краями або на малих столових чи закусочних тарілках, які покривають паперовими серветками або серветками з тканини.
Бутербродні вироби не підлягають тривалому зберіганню, тому їх готують безпосередньо перед реалізацією.
Бутерброди поділяють на такі основні групи: відкриті (прості й асорті), закриті (сандвічі, дорожні), закусочні (канапе) і гарячі.