Проведіть якісні реакції на сім’яні та кісточкові олії та реакції дійсності риб’ячої олії. Запишіть спостереження у журнал.
Дослід 7. Реакція на насінні олії (реакція Белієра). В пробірку наливають 2 мл олії, обережно наливають по 1 мл азотної кислоти та 0,15% розчину резорцину у бензолі. Вміст енергійно струшують. Жирні олії, отримані із насіння, на протязі 5 с дають червоне або синьо-фіолетове забарвлення, яке швидко зникає. При розділенні шарів забарвлення переходить у бензольний шар.
Дослід 8. Реакція на кісточкові олії (реакція Біберга). У пробірку наливають 2,5 мл олії, обережно додають 1 мл охолодженої суміші рівних об’ємів води та кислот сірчаної та азотної концентрованих.
Слабо-жовте забарвлення розчину вказує на мигдальну олію, червоний колір на персикову або абрикосову олію.
Дослід 9. Реакція на риб’ячий жир. 0,1 г жира розчиняють у 1 мл хлороформу та додають 5 мл розчину стибію (ІІІ) хлорида, утворюється нестійке блакитне забарвлення (вітамін А).
Розчин 1 краплі жиру у 1 мл хлороформу при струшуванні з краплею сірчаної концентрованої кислоти забарвлюється у синьо-фіолетовий колір, який переходить у бурий (ліпохром).