Для визначення бактеріоциноварів на поверхню агару в чашці Петрі у вигляді смужки по діаметру засівають бактеріологічною петлею культуру збудника. Чашку інкубують у термостаті при оптимальній температурі протягом 24-48 год, потім мікроорганізми вбивають за допомогою УФВ або парів хлороформу. Культуру обережно знімають з поверхні агару за допомогою шліфувального скла, і донеї перпендикулярно штрихами бактеріологічною петлею підсівають 4-годинні бульйонні культури індикаторних штамів. Після 18-24-годинної інкубації при оптимальній температурі оцінюють чутливість індикаторних штамів до бактеріоцинів за величиною зон затримки росту. Такий підхід дозволяє визначити бактеріоцинотип досліджуваних мікроорганізмів.
Для визначення чутливості досліджуваного штаму до певних бактеріоцинів у щільне живильне середовище уколом засівають індикаторні бактерії, які продукують певні типи бактеріоцинів. Після інкубування в термостаті мікроби, які виросли, інактивують за допомогою парів хлороформу або ультрафіолетового опромінення. Потім на поверхню чашки заливають розтоплений і охолоджений до 45°С МПА, змішаний з 0,2 мл 4‑годинної бульйонної культури досліджуваного штаму. Після того, як агар застигне, чашку знову поміщають у термостат і інкубують при оптимальній температурі протягом доби. За діаметрами зон затримки росту культури оцінюють чутливість її до бактеріоцинів.