МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||
Кон’юнктурні дослідження, його етапи.Найголовнішим напрямком дослідження ринку є вивчення та прогнозування кон'юнктури ринку - стану економіки в цілому, окремої галузі або конкретного товарного ринку, що формується певними факторами і виражається в кон'юнктурних показниках. У сучасному розумінні кон'юнктура характеризується сукупністю обставин, виявлених завдяки ринку, від яких залежать процеси піднесення або спаду напруги економічного розвитку і які відображають їх. Кон'юнктура - це по суті ринкова ситуація, яка відображає збіг обставин, від яких залежить і завдяки яким виявляється успіх господарської діяльності. Пропонується таке визначення кон'юнктури ринку. Кон'юнктура ринку - це існуюча на ринку економічна ситуація, яку характеризують співвідношення між попитом та пропозицією, рівень та динаміка цін, товарних запасів та інші показники. Кон'юнктурні дослідження — це цілеспрямований безперервний збір, аналіз та оброблення інформації про стан економіки, товарного ринку, аналіз і виявлення особливостей та тенденцій їх розвитку, прогнозування основних параметрів і розроблення можливих альтернатив для прийняття рішень. Можна виділити три етапи кон'юнктурних досліджень: - поточне спостереження - збір, оброблення необхідної інформації; - аналіз кон'юнктури; - прогнозування кон'юнктури для прийняття відповідних управлінських рішень. Оскільки конкретний товарний ринок розвивається не ізольовано, вивченню кон'юнктури товарного ринку передує аналіз загальноекономічної ситуації — стадії циклу, на якому перебуває економіка — криза, депресія, пожвавлення, піднесення. Далі вивчаються кон'юнктуроутворювальні фактори, які можна поділити на дві групи: - фактори, які діють постійно, — науково-технічний прогрес, рівень монополізації, державне і міждержавне регулювання, стан інформаційних систем, валютна та кредитно-грошова система, енергетичні та екологічні проблеми; - фактори, які діють тимчасово, випадково, — сезонність, політичні та соціальні конфлікти, стихійні лиха. Кожен з названих факторів не є підконтрольним фірмі, але опосередковано може суттєво вплинути на результати її діяльності. Так, науково-технічний прогрес призводить до розширення товарних ринків, зміни їхньої структури і водночас до загострення конкурентної боротьби. З одного боку, технічні інновації призводять до зростання виробничих можливостей фірми. З іншого, рамки платоспроможного попиту не завжди дають змогу повною мірою скористатися цими можливостями для збільшення обсягів реалізації продукції фірми. Неоднозначні наслідки, як правило, має також вплив інших факторів. Загальна мета аналізу кон'юнктуроутворювальних факторів — спрогнозувати їх можливий вплив на розвиток конкретного товарного ринку і надалі враховувати під час прийняття відповідних управлінських рішень. Проілюструємо сутність цього процесу на прикладі аналізу рівня монополізації ринку. Для монополістичної структури характерною є ситуація, за якої окремий виробник домінує на певному ринку і контролює певний товарний ринок. Серед показників, що характеризують рівень монополізації ринку, найбільше поширення отримав індекс Харфіндела-Хіршмана (ІХХ) — сума квадратів ринкової частки фірм, що діють на ринку: n ІХХ = ∑ х2j j=1 де xj – частка ринку фірми, у відсотках; n - загальна кількість фірм на ринку. Індекс може набирати значення від 0 (повна децентралізація виробництва) до 10 000 (абсолютна монополія). Емпірично визначено, що при значенні індексу 1000 і менше ринок є немонополізованим (нормальним для конкуренції), а 1800 і більше — монополізованим (неконкурентним). Монополії, як відомо, дістають можливість підтримувати високий рівень цін на всіх фазах економічного циклу, стримуючи випуск товарів у періоди зниження попиту. Ринок для підтримання нормальної ринкової конкуренції вважається безпечним, якщо ситуація на певному товарному ринку така: - на ринку діють 10 і більше фірм; - одна фірма не займає більше 31% ринку; - дві фірми не займають більше 44% ринку; - три фірми не займають більше 54% ринку; - чотири фірми не займають більше 63% ринку. У процесі кон'юнктурних досліджень визначаються напрям і сила впливу кон'юнктуроутворювальних факторів на товари ринку на основі вивчення динаміки показників кон'юнктури. Показники кон'юнктури можна поділити на три групи: - показники матеріального виробництва, які характеризують пропозицію товарів; - показники попиту на товари; - ціни. Показники матеріального виробництва можна, своєю чергою, поділити на три групи: - абсолютні показники — натуральні і вартісні; - відносні показники — індекси, темпи зростання; - непрямі показники — портфель замовлень (обсяг замовлень), динаміка завантаження виробничих потужностей, обсяг капіталовкладень та ін. До показників попиту, які відображують динаміку споживання на національних ринках товарів індивідуального споживання, відносять дані про оптову та роздрібну торгівлю, рух товарних запасів, обсяг внутрішніх перевезень. Попит на зовнішньому ринку характеризується такими показниками, як валовий імпорт, валовий експорт, нетто-імпорт. Ріст зазначених показників, як правило, свідчить про зростання попиту на товар, зниження — про його падіння. Важливими показниками кон'юнктури є ціни: - абсолютні - характеризують рівень і зміни цін у грошовому вимірі вираженні на конкретні вироби; - відносні - характеризують як змінюються ціни з часом (індекси).
3. Прогнозування як метод планування продажу. Алгоритм прогнозування кон’юнктури ринку. Крім аналізу загальноекономічної кон'юнктури конкретного товарного ринку, предметом маркетингових досліджень є прогнозування майбутнього розвитку ринку. Прогноз товарного ринку — це об'єктивне імовірнісне судження про динаміку найважливіших його характеристик та їх альтернативні варіанти за умов виконання сформульованих гіпотез. Прогноз кон'юнктури ринку повинен спрямовуватись, перш за все, на визначення основних тенденцій науково-технічного прогресу в галузі, в якій діє підприємство, а також в суміжних галузях. Необхідно визначити напрямки розвитку техніки на підприємствах-споживачах і підприємствах-виробниках, визначити які в майбутньому можливі технологічні новації, які можливі зміни у використанні сировини, матеріалів; який розвиток прогнозується в кооперативних зв'язках. Вимоги до прогнозу товарного ринку: — надійність, наукова обгрунтованість, системність з урахуванням факторів, які можуть здійснити вплив у майбутньому; — аргументованість, об'єктивність; — наявність альтернативних варіантів, чітке формування всіх гіпотез та передумов, покладених в їх основу; — верифікованість, тобто наявність надійної методики оцінки достовірності і точності прогнозу для його можливого коректування; — чітка і зрозуміла мова формувань; — плановий характер, своєчасність. Розглянемо прогнозні дослідження збуту. Тут перш за все необхідно зрозуміти, що прогноз збуту (продаж) — це визначення того, що підприємство розраховує продати, виходячи з існуючої кон'юнктури, ринкового потенціалу і власних можливостей. Прогнозування збуту залежить від дії двох груп чинників: — контрольованих: ціни, канали розподілу, система просування, характеристики продукції, товарна політика підприємства; — неконтрольованих: стан економіки, темпи інфляції, процентні ставки, демографічні зміни, смаки споживачів, конкуренція, стан галузі. Звідси прогнозування збуту повинно враховувати можливості підприємства стосовно управління контрольованими чинниками і прилаштовування під дію неконтрольованих змінних. Основними економічними показниками, які використовуються у прогнозуванні збуту, є: а) випереджаючі індикатори (передумови) — середня тривалість робочого часу промислових робітників; — обсяги замовлень товаровиробникам; — контракти на виробництво комерційних та виробничих споруд; — контракти і замовлення на обладнання; — обсяги затверджених капіталовкладень; — зміни у вартості торгово-промислових підприємств; — прибутки підприємств; — індекс курсу акцій; — зміни у вартості товарно-матеріальних запасів; б) збіжні індикатори (цінові) — процент безробітних; — показник потреб у робочій силі; — індекс обсягу промислового виробництва; — валовий національний продукт; — особисті доходи громадян; — обсяги продажу роздрібної торгівлі; — індекс оптових цін; в) індикатори наслідків — витрати підприємств на нове обладнання; — балансова вартість запасів; — заборгованість споживачів; — індекс затрат на робочу силу з розрахунку на одиницю продукції.
Алгоритм прогнозування кон’юнктури ринку:
Відомі некількісні та кількісні методи прогнозування збуту. Некількісні методи прогнозування збуту: 1. Журі керівників вищої ланки: експертна оцінка майбутні обсягів збуту керівниками служб маркетингу, фінансів, виробництва, закупівель підприємства. 2. Об'єднана оцінка прогнозу збуту торговельними агентами. Недолік — прогноз, як правило, занижується, що можна компенсувати, встановивши та використавши індекс песимізму для кожного торгового агента (Іп) Іп = (Qр-Qп)/Qп, де Qр — досягнутий обсяг продажу минулого року, Qп — прогноз продаж на минулий рік. 3. Очікування покупців — опитування споживачів стосовно того, що і в яких обсягах вони будуть купувати. 4. Метод Дельфі (Дельфійський метод) — організація декількох мозкових атак за участю групи експертів (від 100 до 1000 чоловік) з наступним усередненням поданих оцінок. 5. Метод створення сценаріїв майбутнього розвитку обсягів збуту, який передбачає розробку декількох можливих варіантів подій. Кількісні методи прогнозування: Множинна регресія — пошук рівняння, яке відображає залежність майбутніх обсягів збуту від набору незалежних змінних (наприклад, від витрат на рекламу, рівня цін, кількості продажів тощо). Метод екстраполяції - перенесення тенденцій моделі збуту на майбутнє;
Фактичні і планові обсяги збуту.
Фактичні обсяги Планові обсяги
Метод стандартного розподілу ймовірностей (PERT від program evaluation and review). Згідно з цим методом, перш за все, експертним шляхом визначається значення трьох видів прогнозу збуту: оптимістичного — О; песимістичного — П; найбільш ймовірного — М. Прогноз вважається вірним, якщо різниця між прогнозним значенням і фактичним рівнем не превищує 5%. Далі розраховується очікуване значення прогнозу збуту (Зп) Зп =(О+4М+П) / 6, після чого розраховується стандартне відхилення (Св) Св =(О-П) / 6 Відповідно до загальної теорії статистики найбільш вірогідне значення збутового прогнозу (із ймовірністю 95%) знаходитиметься в межах ± 2Св. Прогнозування збуту на базі минулого періоду Зп=3t*(3t / 3t-1), де Зt — обсяги збуту поточного року; Зt-1 — обсяги збуту минулого року. Кореляційний аналіз — визначення статистичне значимих чинників впливу на обсяги збуту продукції підприємства та міри їх впливу. Прогнозування на основі частки ринку. Згідно з цим методом майбутні обсяги збуту визначаються, виходячи з прогнозу загальних обсягів збуту галузі і запланованої частки ринку підприємства. Аналіз кінцевого використання. Прогноз базується на аналізі обсягів збуту кінцевої продукції. Метод використовується при прогнозуванні збуту сировини, напівфабрикатів, комплектуючих виробів. Аналіз часових рядів (рядів динаміки). Прогноз збуту встановлюється, виходячи з чотирьох видів коливань: - циклічних - тривалість більше року; - безсистемних - разові події; - періодичних - сезонних; - тренди - підйоми і спади збуту як результат фундаментальних причин. Варто також зазначити, що вивчати та прогнозувати кон'юнктуру доцільно на основі аналізу всього комплексу змін. Якість аналізу і прогнозу ринкової кон'юнктури залежить від повноти і достовірності інформації. Чим більше показників при цьому залучається, тим правильніше і точніше можна визначити сформовану на певний момент кон'юнктурну ситуацію та перспективу її подальших змін і розвитку. Лекція 9. Ризик при плануванні продажу на підприємстві. 1. Ризик при плануванні продажу на підприємстві. 2. Критерії та фактори ризику.
1.Ризик при плануванні продажу на підприємстві. Чим більше чинників впливають на прогнозовану систему, тим вужчий горизонт обізнаності і більше помилок у прогнозуванні настання тієї або іншої події. Саме тому, оцінка ринкової кон'юнктури як моментної події має ймовірний характер. Ступінь (можливість) настання непередбачуваної події прийнято зв'язувати з поняттям ризику. Ризик на ринку визначається непевністю у досягненні результату, як наслідок множини малопередбачуваних дій учасників ринку. Для кожного об'єкту ринку існує власний підприємницький ризик (вид ризику): - продавця та покупців; - інвестора; - підприємства; - торговельного комерсанта. Підприємницькі ризики класифікуються за рівнем збитків: ризик повних або часткових збитків (банкрутство, інфляційний ризик, фінансовий, тощо). Переглядів: 3854 |
Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google: |
© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове. |
|