Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Капустяні овочі

 

До капустяних овочів належать капуста білоголова, червоноголова, савойська, цвітна, кольрабі, брюссельська (рис.3.6), броколі, листкова. Вони мають неоднаковий склад основних харчових речовин (табл.3.3).

Крім вітаміну С, у капустяних овочах є вітаміни РР, В1, В2, Е, D1, D2, acкорбіген, біотин.

 

 

Білоголова капуста– у посівах капустяних овочів займає близько 95%.

Червоноголова капуста – має головки меншого розміру, ніж білоголова, і забарвлення листя від фіолетово- до темно-червоного.

Цвітна капуста — це головка-суцвіття білого або кремового кольору.

Савойська капуста – на відміну від білоголової має пухку головку плескатої або конусоподібної форми. Листя у неї гофроване (зморшкувате) жовто-зеленого кольору (внутрішні листки - світло-жовтого).

Брюссельська капуста — на стеблі 40-80 см заввишки утворюється до 70 дрібних (маса 8-14 г) головок.

Кольрабі— їстівною частиною капусти є надземне потовщене стебло масою 150-200 г зеленого, фіолетового, білого кольору.

Таблиця 3.3.

Хімічний склад капустяних овочів

 

Назва капустяних овочів Масова частка %, на сиру масу
цукри клітко- вина азотисті речо- вини міне- ральні речо- вини віт С, мг.%
Білоголова 1,5-5,7 0,6-1,2 1,2-2,5 0,6-0,8 20-60
Червоноголова 2,5-3,5 0,9-1,2 1,0-1,6 0,6-0,7 35-65
Цвітна 2,0-4,2 1,1-1,3 2,0-3,0 0,7-0,8 30-85
Савойська 3,0-5,6 1,1-1,3 2,0-3,0 0,7-0,9 30-60
Брюссельська 2,5-5,5 1,1-1,2 6,0-6,5 2,5-4,5 100-170
Кольрабі 1,5-3,5 1,0-2,5 1,4-2,7 0,8-1,2 40-60
Броколі 1,5-3,8 1,0-1,2 3,2-4,5 0,6-0,7 100-160
Листкова 1,0-2,4 0,8-1,2 1,2-2,6 0,4-0,8 34-48

 

Броколі або спаржева капуста – є різновидом цвітної капусти. Вона має квіткові бутони менших розмірів.

Листкова капуста – вважають салатною культурою і вирощують у теплицях. В їжу використовують розетку листків.




Переглядів: 348

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.044 сек.