МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
Тонопласт і клітинний сік як структурні компоненти вакуолей.Вакуолярна мембрана (від лат. vacuus — порожній і membrana — оболонка) (тонопласт) — біологічна мембрана клітин, що відокремлює цитоплазму від вакуолі і володіє вибірковою проникністю та здатністю до активного транспорту іонів.Вакуолярний сік (від лат. vacuus — порожній) — рідина, що виповнює вакуолі рослинних клітин. У хімічному відношенні являє собою розчини різних речовин: мінеральних солей, амінокислот, вуглеводів, органічних кислот, дубильних речовин, алкалоїдів, водорозчинних пігментів тощо.Клітинний сік, що заповнює вакуолю, складається з води, в якій розчинені продукти обміну речовин клітини. Хімічний склад його може змінюватися. Хімічний склад клітинного соку: Вуглеводи клітинного соку представлені цукрами, що їх поділяють на три групи — моносахариди (глюкоза, фруктоза). Глюкоза і фруктоза в невеликій кількості зустрічаються в кожній клітині, бо вони є продуктом дихання. Часто ці речовини накопичуються в клітині як енергетичний матеріал для майбутніх проростків. Глюкоза і фруктоза відкладаються у плодах винограду, яблук, груш; дисахариди (сахароза). Сахароза відкладається як запасна поживна речовина не лише в плодах вищих рослин, а і в підземних органах — корені, цибулині, кореневищі; полісахариди мають найбільшу молекулярну вагу та найскладнішу хімічну структуру. До них відносять інулін, який входить до складу клітинного соку рослин з родини складноцвіті (соняшник, топінамбур, жоржина, цикорій) і тирличеві (тирлич). Інулін відкладається в тканинах паренхіми підземних органів рослин як запасна речовина.Крім первинних продуктів обміну речовин, у вакуолі розчинені речовини вторинної природи — алкалоїди, глюкозиди, таніди, пігменти клітинного соку. Алкалоїди — лужні сполуки, які містять азот і легко утворюють солі. Найвідоміші з них морфін, кодеїн, папаверин. Глюкозиди складні органічні речовини, утворені молекулою цукру та так званим аглюконом — нецукровою частиною глюкозиду. Аглюконом можуть бути ароматичні цикли, полі фенольні сполуки, альдегіди.Часто в клітинному соці містяться дубильні речовини (таніни). Зовні це безбарвні речовини, аморфні, що розчиняються в воді. Вони досить поширені рослинному світі — їх знаходять в корі дуба, в листі бадану, скумпії, в кореневищах перстачу, ревеню, в корені тарану, щавлю тощо.В тканинах рослини зустрічаються ділянки, забарвлені в яскравий колір (червоний, фіалковий, жовтий). Це обумовлено тим, що в клітинному соці є пігменти — антоціани і антохлори — сполуки типу глюкозидів.Антоціани обумовлюють фіалковий та червоний кольори плодів вишні, сливи, полуниці, коренів буряку, редису. Численні дослідження показали, що наявність в клітинах антоціанів підвищує активність поглинання світла, при цьому використовується частина сонячного спектра, яка не засвоюється зеленими пігментами листка, внаслідок чого підвищується температура тканин рослин. Таким чином, антоціани захищають рослину від низьких температур. Жовті пігменти клітинного соку — антохлори — за хімічною природою близькі до антоціанів. Яскраві барви мають в житті рослин велике значення: полегшують процеси запилення квітки та розповсюдження плодів.
Переглядів: 1075 |
Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google: |
© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове. |
|