Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






How to Lay the Table

If you have a special dinner you should know how to lay the table on such an occasion. First you spread the table-cloth and put table-mats on it. You need them to protect the table from hot dishes. Then you take out of the cupboard soup spoons, spoons for the sweets, different knives and forks (a small knife for butter, a small knife and fork for the appetizer and a knife for dessert).

You should put the knives and a soup spoon on the right-hand side and the fork on the left. You have to place the spoon for the sweet across the top. Then you put the bread-board and a knife to cut the bread.

On the left of each guest you put a small plate for bread and on the right you put a wine glass and a water glass. Don’t forget to put napkins for each guest.

You can also put a vase with beautiful flowers on the dinner table.

Then look at the table once again and make sure that it is laid for each person. When everything is ready you can receive your friends.

 

 

Vocabulary:


to receive guests–приймати гостей

to lay the table – накривати на стіл

to clear the table – збирати зі столу

table-cloth – скатертина

table-mat – килимок

napkin – серветка

glass – стакан

cup – чашка

plate – тарілка

spoon – ложка

fork – вилка

knife – ніж

a saltcellar – сільниця

pepper-box – перечниця

appetizer – закуска

cupboard – буфет


I. Look at the picture and name the following items:

II. Guess what it is:

1. A small open container, usually having one handle, used for drinking.

2. A square piece of cloth or paper used while eating to protect the clothes, to wipe the mouth, etc.

3. A circular dish made of porcelain, glass, etc., from which food is eaten

4. An instrument that you use to cut bread, sausage, cheese etc.

5. A piece of material that you use to cover the table.

6. A metal, wooden, or plastic utensil used in eating or serving food.

III. Answer the questions:

1. What is the main attribute of any holiday?

2. Why should there be a great variety of tasty food on the table?

3. Is it an easy task to organize a dinner table for a special occasion? Why?

4. How to lay the table for a special occasion?

5. What should be included in the menu?

6. What will you serve for the first course/second course/dessert?

IV. Find the proper ending of each sentence:

1. Lay the table-cloth on the table ……………………

2. Table-mats must be used ……………………

3. Fruit or flowers always look well ……………………Nothing else should ever be placed there.

4. At each place lay a knife ……………………

5. At the right of the knife lay, if needed, ……………………

6. At the left of the plate lay ……………………

7. At the left of the fork put ……………………

 

a) …………………… in the centre of the table.

b) …………………… a napkin.

c) …………………… and make sure that the ends hang evenly.

d) …………………… a soup spoon or a cereal spoon and teaspoons.

e) …………………… with its sharp edge toward the right.

f) …………………… under hot dishes.

g) …………………… a fork (or two, or three, according to the number of courses to be eaten with forks).




Переглядів: 1212

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.