Таблиця 3.1. Розподіл годин в семестрі і за видами занять згідно з навчальним планом за фахом 6.0917.11 на 2007 - 2008 навчальний рік
Таблиця 3.1
Семестр
Вид занять
Аудиторні
Індивідуальні заняття зі студентом під керівництвом викладача
Позааудиторні
Залік
Екзамен
Лекції
Лабораторні
Всього
Самостійна робота
студентів
-
-
+
Таблиця 3.2. Робочий графік із змістовного модуля 4 “Теплове обладнання” дисципліни “Технологічне обладнання галузі”, VII семестр, навчальний рік 2007-2008
№
Вид занять
Тижні
Аудиторні - 90 год.
- лекції - 36 год.
- лабораторні – 54 год.
Індивідуальні заняття зі студентом під керівництвом викладача
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Самостійна робота студентів - 72 год.,
у тому числі:
виконання домашніх
розрахункових завдань;
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
підготовка до лабораторних занять
-
-
-
-
опрацювання лекційного матеріалу, в тому числі питань, винесених на самопідготовку
Форми контролю:
Поточний
-
О
О
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
ОЗ
-
Рубіжний
-
К
К
заліки, екзамени
Е
Консультації
-
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
Примітка:
О -усне опитування студентів;
З -захист виконаних лабораторних робіт;
К -колоквіум;
Е -екзамен.
Таблиця 3.3. Тематичний план із змістовного модуля 4 “Теплове обладнання” дисципліни “Обладнання підприємств громадського харчування”
№
з/п
Назва теми
Кількість годин за видами занять
разом
аудиторні
індивіду-
альні під
керівництвом викладача
позааудиторні
лекц.
лаб.
самостійна робота
7 семестр
Загальні відомості про способи теплової обробки харчових продуктів і теплові апарати.
-
Джерела теплоти і теплоносії, які використовуються в теплових апаратах підприємств громадського харчування.
-
Загальні принципи конструкції теплових апаратів. Тепловий розрахунок апаратів.
-
Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють електричну енергію в теплову.
Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють хімічну енергію палива в теплову.
Теплогенеруючі пристрої парових апаратів
-
Варочне обладнання.
Жарочно - пекарське обладнання.
Універсальні теплові апарати.
Кип`ятильники та водонагрівачі.
Теплове обладнання з функціональними місткостями.
Апарати з ІЧ- та ЗВЧ-нагрівом.
Допоміжні теплові апарати.
Ефективне використання та економія паливно - енергетичних ресурсів. Нові сучасні енергозберігаючі теплові апарати.
Лінії комплектації та видачі готової продукції.
Допоміжнє торгово-технологічне обладнання.
-
-
Монтаж, організація обслуговування та ремонту обладнання на підприємствах громадського харчування
-
-
Всього
Таблиця 3.4. Технологічна карта тематичного плану з розділу “Теплове обладнання” дисципліни “Обладнання ПГХ” і технічні засоби навчання
Назва розділу, теми та
питання, що розглядаються
на лекції
Обсяг
годин
Назва теми
лабораторного
заняття
Обсяг
годин
Навчально-методична література
(порядковий
номер за
переліком)
Технічні засоби навчання
Тема 1. Загальні відомості про способи теплової обробки харчових продуктів і теплові апарати.
1) Введення. Предмет і завдання курсу.
2) Стан і перспективи розвитку теплового обладнання підприємств харчування.
3) Способи нагріву харчових продуктів і їх характеристика.
4) Основні технологічні вимоги, які висуваються до теплових апаратів.
1,2
Слайди, слайдопроектор
Тема 2. Джерела теплоти і теплоносії, які використовуються в теплових апаратах підприємств громадського харчування.
1) Джерела тепла і види палив.
2) Тверде і рідке паливо, його основні фізико-хімічні показники.
3) Газоподібне паливо, його переваги і недоліки.
4) Особливості використання електричної енергії у якості джерела теплоти.
.
1,2
Слайди, слайдопроектор
Тема 3. Загальні принципи конструкції теплових апаратів. Тепловий розрахунок апаратів.
Лекція № 1.
1) Основні елементи будови теплових апаратів однакового технологічного призначення.
2) Матеріали, які використовуються для виготовлення теплових апаратів.
3) Загальні вимоги до розрахунку і конструюванню теплових апаратів Поняття про перевірочний і конструктивний розрахунок.
4) Теплова ізоляція апаратів.
Лекція № 2.
1) Загальний принцип складання рівняння теплового балансу для апаратів, які працюють на різноманітних енергоносіях.
2) Визначення складових теплового балансу:
а) визначення корисно витраченого
тепла”
б) визначення складових теплового
балансу, що характеризують втра-
ти тепла.
1,2
1,2
1,2,9
Слайди, слайдопроектор
Слайди, слайдопроектор
Продовження табл. 3.4
3) Визначення необхідної потужності апарата.
Тема 4. Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють електричну енергію в теплову.
1) Переваги і недоліки електрообігріву. Електронагріваючі пристрої.
2) Електронагрівачі з металевим опором, їх основні конструктивні теплотехнічні і експлуатаційні показники, переваги і недоліки.
3) Генератори ІЧ-випромінення, їх класифікація і конструктивні особливості.
4) Генератори ЗВЧ-енергії.
Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють електричну енергію в теплову.
1,2
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 5. Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють хімічну енергію палива в теплову.
1) Пристрої для спалювання різноманітних видів палива (твердих, рідких, газоподібних).
2) Газові пальники, принцип роботи і класифікація.
3) Відведення продуктів згорання від теплових апаратів. Утилізація тепла, що втрачається з продуктами згорання.
4) Правила установки, безпечної експлуатації і обслуговування пристроїв для спалювання різних видів палива.
Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють хімічну енергію палива в теплову.
1,2,11
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 6. Теплогенеруючі пристрої парових апаратів.
1) Гріючі камери парових апаратів
2) Схема паропостачання підприємств громадського харчування.
3) Призначення і будова елементів паропроводу.
4) Експлуатація теплогенеруючих
пристроїв парових апаратів.
1,2
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 7. Варочне обладнання.
Лекція № 1.
1) Технологічне призначення, класифікація варочного обладнання
2) Будова, принцип роботи варочних апаратів періодичної дії і технологічні вимоги, які висуваються до них:
а) стаціонарні харчоварочні кот ли;
б) перекидні харчоварочні котли;
в) панельні харчоварочні котли;
г) пароварочні апарати періодичної дії;
д) кавоварки періодичної дії;
е) сосисковарки.
Лекція № 2.
1) Будова, принцип роботи варочних апаратів безперервної дії і технологічні вимоги, які висуваються до них:
Електричні харчоварочні котли:
а) випробування режимів роботи котла КПЕ-60;
б) дослідження впливу часу продувки на ККД і час виходу на режим котла КПЕ-60;
1,2
1,2,3,6
1,2,3,6
Слайди, слайдопроектор
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Слайди, слайдопроектор
Продовження табл. 3.4
а)пароварочні апарати безперервної дії;
б) варочні апарати безперервної дії;
в) кавоварки безперервної дії.
2) Способи створення тиску в голівках блок-кранів кавоварок безперервної дії.
3) Правила безпечної експлуатації варочних апаратів.
4) Вплив експлуатаційних факторів на експлуатаційні, теплотехнічні і економічні показники роботи варочних апаратів.
Варочні апарати
.
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 8. Жарочно-пекарське обладнання.
Лекція № 1
1) Технологічне призначення і класифікація апаратів для жарки і випікання
2) Будова, принцип роботи жарочних апаратів періодичної дії і технологічні вимоги, що висуваються до них:
а) сковороди з безпосереднім і побічним обігрівом;
б) фритюрниці;
в) жарочні і пекарні шафи, ковекційні печі і пароконвектомати;
3) Вплив експлуатаційних факторів на теплотехнічні і економічні показники роботи апаратів для жарки і випікання.
Лекція № 2.
1) Будова і принцип роботи жарочних апаратів безперервної дії.
2) Автомати для приготування і
жарки пиріжків і пончиків.
3) Правила безпечної експлуатації
жарочно - пекарського обладнання.
Електричні сковороди і фритюрниці
Жарочні і пекарні шафи.
Дослідження переваг двостороннього жаріння м’яса під осьовим тиском
1,2,3,6
1,2,3,6
1,3
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Слайди, слайдопроектор
Тема 9. Універсальні теплові апарати.
1) Технологічне призначення, класифікація плит і технологічні вимоги, що висуваються до них.
2) Будова, основні робочі елементи і їх характеристики:
а) твердопаливних плит;
б) плит на рідкому паливі;
в) газових плит;
г) електричних плит.
3) Теплотехнічні і експлуатаційні
показники роботи плит.
4) Правила безпечної експлуатації плит.
Електричні плити.
1,2,3,6
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Продовження табл. 3.4
Тема 10. Кип`ятильники і водонагрівачі.
1) Технологічне призначення, класифікація і принцип дії кип`ятильників і водонагрівачів. Технологічні вимоги до них.
2) Конструктивні особливості кип`ятильників безперервної дії (твердопаливних, газових, парових, електричних).
3) Конструктивні особливості водонагрівачів.
4) Теплотехнічні і експлуатаційні показники роботи кип`ятильників і водонагрівачів.
5) Правила безпечної експлуатації кип`ятильників і водонагрівачів, шляхи підвищення ефективності їх роботи.
Кип`ятильники і водонагрівачі.
1,2,3,6,10
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 11. Теплове обладнання з функціональними місткостями.
1) Призначення, галузь використання, основні розміри і матеріали для виготовлення функціональних місткостей.
2) Комплект теплового обладнання з функціональними місткостями.
Секційно - модульне обладнання для підприємств масового харчування.
1,6,15
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 12. Апарати з ІЧ- та ЗВЧ-нагрівом.
1) Апарати з ІЧ-нагрівом, технологічне призначення, класифікація, область використання і технологічні вимоги, які висуваються до них.
2) Конструктивні особливості апаратів з ІЧ-нагрівом:
а) шашличні печі;
б) грилі;
в) конвеєрні печі.
3) Особливості обробки продуктів в полі ЗВЧ.
4) Класифікація і будова апаратів з ЗВЧ-нагрівом.
5) Правила безпечної експлуатації апаратів з ІЧ- та ЗВЧ-нагрівом.
Апарати з нетрадиційними способами теплової обробки продуктів.
1,2,3,5,14
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 13. Допоміжні теплові апарати.
1) Технологічне призначення допоміжних теплових апаратів.
2) Будова і відмінні особливості конструкції допоміжних теплових апаратів (марміти, теплові стойки,
теплові шафи, термостати, пересувні візки для посуду).
3) Правила безпечної експлуатації допоміжних теплових апаратів.
Допоміжне теплове обладнання. Частина 1.
1,2,6
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Продовження табл. 5.4
Тема 14. Ефективне використання та економія паливно-енергетичних ресурсів. Нові сучасні енергозберігаючі теплові апарати.
1) Фактори, які визначають напрямки розвитку теплового обладнання
2) Фактори, які впливають на ефективність використання теплового обладнання.
3) Шляхи зниження споживання паливно-енергетичних ресурсів.
4) Нові сучасні енергозберігаючі теплові апарати.
Сучасне обладнання для теплової обробки харчових продуктів.
1,2
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом, відеофільми, відеомагнітофон, телевізор
Тема 15. Лінії комплектації та видачі готової продукції
1) Класифікація комплексів обладнання для реалізації обідів.
2) Технологічні машини, механізми і апарати ліній.
3) Призначення, особливості будови і роботи ЛККО і ЛКНО.
4) Шляхи підвищення ефективності роботи механізованих ліній комплектації та видачі готової продукції.
Допоміжне теплове обладнання.
Частина 2.
1,2,6
Слайди, слайдопроектор,
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Тема 17. Монтаж, організація обслуговування та ремонту обладнання на підприємствах громадського харчування.
Вивчення організації обслуговування і ремонту обладнання підприємств масового харчування ремонтно –
монтажним комбінатом.
1,2,7,13
ТЗН згідно з лабораторним практикумом
Всього:
Таблиця 3.5. Технологічна карта позааудиторної самостійної роботи студента
№ з/п
Назва теми, з якої виносяться питання на самостійне опрацювання
Перелік питань, що вивчаються студентом самостійно
Література (порядковий номер за переліком)
Засоби контролю знань
Тема 2. Джерела теплоти і теплоносії, які використовуються в теплових апаратах підприємств громадського харчування.
1) Теплоносії для низькотемпературних (варочних) процесів.
2) Теплоносії для високотемпературних (жарочних) процесів.
1,2
Колоквіум № 1 (питання знаходяться в НМК)
Тема 3. Загальні принципи конструкції теплових апаратів. Тепловий розрахунок апаратів.
1) Визначення поверхні нагріву апарату для різних умов теплообміну:
а) при тепловіддачі конвекцією;
б) при конденсації насиченої пари;
в) при кипінні рідин;
г) при русі рідини в каналах.
1,2
Колоквіум № 1 (питання знаходяться в НМК)
Тема 4. Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють електричну енергію в теплову.
Тема 5. Теплогенеруючі пристрої, які перетворюють хімічну енергію палива в теплову.
1) Методика розрахунку газового пальника
1,2
Колоквіум № 1 (питання знаходяться в НМК)
Тема 6. Теплогенеруючі пристрої парових апаратів.
1) Основи розрахунку паропроводу.
1,2
Колоквіум № 1 (питання знаходяться в НМК)
Тема 9. Універсальні теплові апарати.
1) Технологічний і сумарний графік завантаження жарочної поверхні.
2) Шляхи підвищення техніко-економічних і технологічних показників універсальних апаратів.
1) Призначення і класифікація допоміжного торгово – технологічного обладнання.
8,15
Колоквіум № 2 (питання знаходяться в НМК)
Тема 17. Монтаж, організація обслуговування та ремонту обладнання на підприємствах громадського харчування.
1) Експлуатаційна і ремонтна документація.
2) Планово – попереджуючий ремонт.
3) Методи технічного обслуговування обладнання.
4) Приймання обладнання по якості.
1,2,7,13
Колоквіум № 2 (питання знаходяться в НМК)
Переглядів: 383
Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google: