Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методика розрахунку основних теплових і експлуатаційних показників роботи електричного харчоварочного котла КПЕ-60

I. Тепловий баланс для нестаціонарного режиму.

Розрахунок складових балансу

1. Тепловий баланс для нестаціонарного режиму:

Q = Q1 + Q5 + Q6, кДж,

де Q1 - корисно використане тепло, кДж;

Q5 - втрати тепла в навколишнє середовище зовнішньою поверхнею котла, кДж;

Q6 - втрати тепла на розігрів конструкції котла, кДж.

2. Корисно використане тепло у процесі нагріву:

Q1 = с · m · (tкtпоч.) + ΔW · r, к Дж;

де с - питома теплоємність води, с = 4,19 кДж/(кг·˚С);

m - загальна кількість води, що заливається у котел, кг;

tк, tпоч. – відповідно, кінцева та початкова температура води, ˚С;

ΔW - кількість випареної води у період нагріву, кг;

r - повна теплота пароутворення, r = 2258 кДж/кг.

3. Втрати тепла зовнішньою поверхнею котла у навколишнє середовище у процесі нагріву:

Q5 = 3,6 · α · F · (tсер.ст.t0) · τ, кДж,

де α - коефіцієнт тепловіддачі від поверхні котла до навколишнього повітря, Вт/(м2·˚С), який для температури навколишніх конструкцій до 150˚С у закритих приміщеннях визначається за наближеною формулою, що враховує тепловіддачу конвекцією та випромінюванням:

α = 9,77 + 0,07 (tсер.ст.. t0); Вт/(м2 ·оС);

F - загальна площа зовнішньої поверхні котла, м2;

tсер.ст.. - усереднена температура зовнішньої поверхні котла, ˚С, яка визначається з урахуванням температури відокремлених ділянок поверхні за формулою

;˚С;

де tст1,…, tст4 – температура окремих ділянок поверхні котла, яка визначається як середнє арифметичне значення від температур, отриманих при замірах через 5 хв. у період нагріву:

;˚С; ...

;˚С;

n - кількість замірів, шт.;

f1, …, f4 - площі ділянок, в яких розташовані точки виміру температур, м2;

t0 - температура навколишнього повітря, ˚С;

τ - тривалість нагріву, год.

4. Втрати тепла на розігрів конструкції котла визначаються разом з неврахованими втратами:

Q6 = QQ1Q5 = 3600 · А - (Q1 + Q5), кДж,

де А - витрата електроенергії при нестаціонарному режимі, кВт·год.

5. Коефіцієнт корисної дії котла при нестаціонарному режимі:

.

6. Відсоткове співвідношення окремих складових теплового балансу:

II. Тепловий баланс для стаціонарного режиму.

Розрахунок складових балансу

1. Тепловий баланс для стаціонарного режиму:

Q’ = Q1 + Q5; кДж,

де: Q1 – корисно використане тепло, кДж;

Q5 - втрати тепла зовнішньою поверхнею котла в навколишнє середовище, кДж;

2. Корисно використане тепло:

Q1 = Δw · r, кДж;

де ΔW - кількість випареної води при кипінні, кг.

3. Втрати тепла зовнішньою поверхнею котла у навколишнє середовище:

Q5 = 3,6 · α’ · F · (tсер.ст.t0) · τ’, кДж,

де α’ - коефіцієнт тепловіддачі від поверхні котла до навколишнього повітря:

α’ = 9,77 · 0,07· (tсер.ст.t0), Вт/(м2·˚С);

tсер.ст.. - усереднена температура зовнішньої поверхні котла, ˚С, яка визначається з урахуванням температури відокремлених ділянок поверхні при стаціонарному режимі за формулою

, ˚С;

де tст1,…, tст4 - температура окремих ділянок поверхні котла при стаціонарному режимі, ˚С;

τ’ - тривалість стаціонарного режиму, (τ’ = 0,25 год.).

4. Коефіцієнт корисної дії котла при стаціонарному режимі:

де А’ - витрата електроенергії при стаціонарному режимі, кВт·год.

6. Відсоткове співвідношення окремих складових теплового балансу:

Величина дисбалансу характеризує неточність проведення експерименту, викликану погрішністю у вимірах, використанням наближених формул.

Дані в комп’ютер вводяться відповідно до наведеної методики розрахунку.

Після розрахунку основних експлуатаційних і теплотехнічних показників роботи котла КПЕ-60 і отримання роздруківки цих величин в лабораторному журналі оформлюється звіт про виконану роботу, в якому повинні бути відображені наступні питання:

1. Принципові схеми харчоварочних котлів.

2. Основні характеристики харчоварочних котлів, що випускаються промисловістю.

3. Правила безпечної експлуатації електричних харчоварочних котлів.

4. Заповнені таблиці 3.1, 3.2 і необхідні параметри і величини, виміряні у ході експерименту.

5. Роздруківка обчислень величин, передбачених розрахунковою частиною роботи.

6. Графіки зміни температури води у варильній посудині котла.

7. Аналіз отриманих експериментальних і розрахункових даних.

Контрольні питання

1. Технологічне призначення електричних харчоварочних котлів. Їх переваги перед котлами з іншими видами обігріву.

2. Принцип роботи і будова подвійного запобіжного клапана.

3. Яку воду і як необхідно заливати в парогенератор?

4. У чому полягає автоматизація роботи котла?

5. Режими роботи харчоварочних котлів?

6. Як в електричних харчоварочних котлах захищають ТЕНи від “сухого ходу”?

7. Призначення і принцип роботи автоклава.

8. Тепловий баланс котлів при стаціонарному і нестаціонарному режимах.

9. Призначення і будова клапана-турбінки.

10. Правила безпечної експлуатації електричних харчоварочних котлів.

11. Переваги котлів з непрямим обігрівом.

12. Як впливає повітря в пароводяній сорочці на інтенсивність передачі тепла від пари до стінки варильної судини?

14. Визначити фактори, що сприяють зниженню ККД котла при заливанні в парогенератор надлишкової кількості води.

15. Як впливає час продувки котла на роботу станції керування котлом?




Переглядів: 230

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.011 сек.