Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методика розрахунків основних теплотехнічних показників роботи кип’ятильника КНЕ-25М

I. Тепловий баланс для нестаціонарного режиму.

Розрахунок складових балансу

1. Тепловий баланс для нестаціонарного режиму:

Q = Q1 + Q5 + Q6; кДж,

де Q1 - корисно використане тепло, кДж;

Q5 - втрати тепла зовнішньою поверхнею кип’ятильника в навколишнє середовище, кДж;

Q6 - втрати тепла на розігрів конструкції кип’ятильника, кДж.

2. Корисно використане тепло у процесі нагріву:

Q1 = с · m · (tкtпоч.), к Дж;

де с - питома теплоємність води, с = 4,19 кДж/(кг·˚С);

m - маса води в кип’ятильному резервуарі, m = 7,6 кг;

tк, tпоч. - відповідно, кінцева та початкова температура води в кип’ятильному резервуарі, ˚С;

3. Втрати тепла зовнішньою поверхнею кип’ятильника у навколишнє середовище у процесі нагріву:

Q5 = 3,6 · α · F · (tсер.ст.t0) · τ, кДж,

де α - коефіцієнт тепловіддачі від поверхні кип’ятильника до навколишнього повітря, Вт/(м2·˚С), який для температури навколишніх конструкцій до 150˚С у закритих приміщеннях визначається за наближеною формулою, що враховує тепловіддачу конвекцією та випромінюванням:

α = 9,77 + 0,07 (tсер.ст.. t0); Вт/(м2 ·оС);

F - загальна площа зовнішньої поверхні кип’ятильника, м2;

tсер.ст.. - усереднена температура зовнішньої поверхні кип’ятильника, ˚С, яка визначається з урахуванням температури відокремлених ділянок поверхні за формулою

;˚С;

де tст1,…, tст3 – температура окремих ділянок поверхні кип’ятильника, яка визначається як середнє арифметичне значення від температур, отриманих при замірах через 5 хв. у період нагріву:

;˚С; ...

;˚С;

n - кількість замірів, шт.;

f1, …, f3 - площі ділянок, в яких розташовані точки виміру температур, м2;

t0 - температура навколишнього повітря, ˚С;

τ - тривалість нагріву, год.

4. Втрати тепла на розігрів конструкції кип’ятильника визначаються разом з неврахованими втратами:

Q6 = QQ1Q5 = 3600 · А - (Q1 + Q5), кДж,

де А - витрата електроенергії при нестаціонарному режимі, кВт·год.

5. Коефіцієнт корисної дії кип’ятильника при нестаціонарному режимі:

.

6. Відсоткове співвідношення окремих складових теплового балансу:

II. Тепловий баланс для стаціонарного режиму.

Розрахунок складових балансу

1. Тепловий баланс для стаціонарного режиму:

Q’ = Q1 + Q5; кДж,

де Q1 – корисно використане тепло, кДж;

Q5 - втрати тепла зовнішньою поверхнею кип’ятильника, кДж;

2. Корисно використане тепло:

Q1 = Dд · с · (tкtпоч.) · τ’, кДж;

де Dд – дійсна продуктивність кип’ятильника

, кг/год;

т – маса кип’ятку, що витік з розбірного крану за стаціонарний режим.

с - питома теплоємність води, с = 4,19 кДж/(кг·оС);

τ’ - тривалість стаціонарного режиму, τ’ = 0,25 год.

3. Втрати тепла зовнішньою поверхнею кип’ятильника у навколишнє середовище:

Q5 = 3,6 · α’ · F · (tсер.ст.t0) · τ’, кДж,

де α’ - коефіцієнт тепловіддачі від поверхні кип’ятильника до навколишнього повітря:

α’ = 9,77 · 0,07· (tсер.ст.t0), Вт/(м2·˚С);

tсер.ст.. - усереднена температура зовнішньої поверхні кип’ятильника, ˚С, яка визначається з урахуванням температури відокремлених ділянок поверхні при стаціонарному режимі за формулою

, ˚С;

де tст1,…, tст3 - температура окремих ділянок поверхні кип’ятильника при стаціонарному режимі, ˚С;

τ’ - тривалість стаціонарного режиму, τ’ = 0,25 год.

4. Коефіцієнт корисної дії кип’ятильника при стаціонарному режимі:

де А’ - витрата електроенергії при стаціонарному режимі, кВт·год.

6. Відсоткове співвідношення окремих складових теплового балансу:

.

7. Нормальна продуктивність кип’ятильника:

, кг/год. ;

де Dд - дійсна продуктивність кип’ятильника, виміряна експериментально, кг/год.;

tк. - температура кип’ятку, ˚С;

tпоч. - температура води на вході в кип’ятильник, ˚С.

8. Питома витрата електроенергії на приготування 1 кг кип’ятку при стаціонарному режимі:

, кВт·год./кг;

де А’ - витрати електроенергії при стаціонарному режимі, кВт·год.

Величина дисбалансу характеризує неточність проведення експерименту, викликану погрішністю у вимірах, використанням наближених формул.

Дані в комп’ютер вводяться відповідно до методики розрахунків.

Після виконання на комп’ютері розрахунків основних теплотехнічних показників роботи кип'ятильника КНЕ-25М та одержання роздруківки цих величин оформляється звіт про виконану роботу, у якому повинні бути відображені наступні питання:

1. Принципові конструктивні схеми кип'ятильників, водонагрівачів і водогрійних пристроїв.

2. Основні характеристики апаратів даної групи, що випускаються промисловістю.

3. Правила безпечної експлуатації даного виду обладнання.

4. Заповнені таблиці 6.1 і 6.2.

5. Необхідні параметри і величини, виміряні в ході експерименту.

6. Роздруківка обчислень на комп’ютері величин, передбачених розрахунковою частиною роботи.

7. Аналіз отриманих експериментальних і розрахункових даних.

Контрольні питання

1. Технологічне призначення кип'ятильників. Можливості їх застосування в різних підприємствах ресторанного господарства.

2. Принцип роботи кип'ятильників безперервної дії.

3. У чому полягає автоматизація роботи кип'ятильників безперервної дії?

4. Вкажіть переваги і недоліки одержання кип’ятку в кип’ятильниках у порівнянні з іншими способами кип’ятіння води.

5. Тепловий баланс кип’ятильників з різними способами обігріву.

6. Способи боротьби із накипом у кип’ятильниках.

7. Правила безпечної експлуатації кип’ятильників.

8. Чим відрізняється нормальна продуктивність кип’ятильника від дійсної?

9. Чи вигідно одержувати теплу воду шляхом розведення кип’ятку холодною водою?




Переглядів: 476

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.