Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Ретрогради, або консерватории

Радикали

Новатори

Випробування товару у ринкових умовах

Розробка прототипу товару

7. Виробництво та реалізація продукції

 

4. Життєвий цикл товару визначає послідовність періодів існування товару фірми на ринку та описує динаміку обсягу продажу виробів на ринку, розмір отриманого при цьому прибутку, характер дій спожива­чів і конкурентів, а також стратегію маркетингу виробника.

Розглянемо кожен із чотирьох етапів ЖЦТ.

1. Етап впровадження - період появи нового товару на ринку і поступового збільшення обсягу продажу. Основна мета маркетингу на цьому етапі - спонукати спожи­вачів зробити пробні купівлі товару та налагодити розподіл но­вого товару.

За ступенем сприйняття нововведень, готовністю до його ап­робування споживачів можна розподілити на ряд характерних груп.

Ранні центристи

Пізні центристи

2. Етап зростання відбувається з моменту, коли фірма починає отримувати прибуток, що супроводжується швидким зростан­ням обсягу продажу і свідчить про те, що товар схвалено спожи­вачами. Основна мета маркетингу на цьому етапі - «максимізація частки ринку».

Зростаюча активність конкурентів вимагає модифікації окре­мих характеристик товару, вдосконалення упаковки, сервісу. Ці­ни продовжують залишатися високими, хоча і трохи нижчими від цін на етапі впровадження.

3. Етап зрілості. Фірма має до­класти значних зусиль для стабілізації попиту на свою продук­цію.

Основне завдання маркетингу на цьому етапі - продовження ЖЦТ. Цього можна досягти трьома засобами:

- модифікація товару;

- репозиціювання марки з метою привернення уваги нових
сегментів споживачів;

- пошук нових сфер використання товару.

4. Етап спаду. У цей період споживачі переходять на викорис­тання нового товару. Кількість конкурентів зменшується, обсяги реалізації і прибуток знижуються.

Процес зняття товару з ринку може бути здійснено з використанням таких стратегій:

- Рішучий вихід з ринку.

- Поступовий вихід з ринку.

Комерційний вихід з ринку.

 

5. Товарна марка — ім'я, термін, знак, малюнок або їхнє сполучення, призначені для ідентифікації товарів і послуг одного продавця або їх­ніх груп і диференціації їх від товарів та послуг конкурентів.

Атрибути марки: марочні назви, марочний знак, товарний знак, авторське право.

Фірмове ім'я (марочна назва) - літера, слово, група літер або слів, які можна вимовити та пов'язуються у свідомості спожива­чів із певною фірмою або товаром.

Фірмовий знак- символ, малюнок, колір або поєднання кіль­кох кольорів, які можна зобразити графічно. Фірмовий знак є частиною товарної марки, яку можна визначити візуально.

Товарний знак (юридичний термін - «знак на товари та послу­ги») - це товарна марка або її частина, яка захищена юридично та охороняється чинним законодавством. Він захищає виключні права продавця на користування марочною назвою або мароч­ним знаком.

Авторське право - виключне право на відтворення, публіка­цію й продаж змісту та форми літературного, музичного або ху­дожнього твору.

Логотип - це аналог фірмового імені, це спеціально розроблений начерк повного або скороченого на­йменування фірми, «фірмовий» підпис підприємства.

Значення товарної марки полягає у наступному:

- товарна марка надає можливість споживачеві швидко роз­різняти товари різних виробників;

- вказує, яке підприємство відповідає за випущений на ринок продукт;

- гарантує певний рівень якості;

- полегшує сегментацію ринку, створює індивідуальний об­раз товару;

- підвищує престиж продукції, якщо дістав визнання на ринку;

- допомагає виведенню на ринок нової продукції під відомим товарним знаком.

Можна виокремити декілька підходів до оцінювання вартості торгової марки.

Метод витрат заміщення торгової марки - цінність торгової марки обчислюється як витрати, пов'язані з заміщенням даної марки аналогічним продуктом, який за своїми характеристиками відповідає торговій марці, але поки ще не має відомого імені.

Метод надмірних нагромаджень - дає можливість визначи­ти, наскільки зростає доход від використання визначеної торго­вої марки.

Метод витрат - підсумовування всіх грошових витрат даного підприємства, зроблених для «розкручування» марки, іноді з ура­хуванням інфляції.

Метод прогнозованих витрат на проведення рекламної компа­нії є спрощеним варіантом витратного методу, оскільки опира­ється на припущення, що реклама є провідним інструментом, за допомогою якого марка набуває сили, а іншими засобами можна зневажити. Даний метод грошової цінності марки припускає оці­нювання витрат на рекламу, що доведеться здійснити для того, аби досягти нинішньої популярності торгової марки.

Метод роялті припускає оцінювання суми, яку компанія ма­ла б заплатити третій стороні, якби вона не володіла своєю мар­кою, а придбала права на її використання. Цей метод часто ви­користовують податкові інспекції західних країн.

 

6.Якість — це сукупність властивостей продукції, що характеризують її призначення, особливості, корисність і здатність задовольняти кон­кретні потреби споживачів.

Показниками якості продукції є характеристика її технічного рівня: експлуатаційні властивості, міцність, надійність, зовнішній вигляд, рівень технічного обслуговування, продуктивність та ін.

Конкурентоспроможність продукції — це її здатність бути виді­леною споживачем з аналогічних товарів, які пропонуються на ринку фірмам и-конкурентами.

Найбільш конкретним методом оцінювання конкурентоспро­можності є її розрахунок на основі головних параметрів продук­ції, тобто технічних, економічних, нормативних і патентно-пра­вових показників.

Технічні – класифікаційні, технічної ефективності, конструктивні, ергономічні, екологічні

Економічні - ціна товару, витрати на транспортування, установку, наладку, купівлю технічної документації, навчання персоналу, технічне обслуговування, ремонт, пальне, електроенергію, сплату подат­ків, утилізацію відходів.

Нормативні - визначають відповідність продукції обов'яз­ковим стандартам.

Патентно-правові - визначають патентну відповідність продукції, тобто наявність у виробі оригінальних технологічних рішень, ще не підпадають під дію існуючих патентів.

 




Переглядів: 762

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Схеми багатокорпусних випарних установок | Поняття електронних грошей.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.