Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






ЗАСТОСУВАННЯ ГЛЮКОЗИ

ДОБУВАННЯ ГЛЮКОЗИ

ГЛЮКОЗА

МОНОСАХАРИДИ

 

Глюкозамає молекулярну формулу — С6Н12О6. Молекули глюкози можуть мати або лінійну

, скорчена форма СН2ОН – (СНОН)4 – СОН, або

циклічнуформу:

 

α – глюкоза Альдегідна β – глюкоза

форма

У кристалах молекули глюкоза знаходиться в одній із двох циклічних форм: α – або β –. У водному розчині між цими формами існує динамічна рівновага:

 

ВЛАСТИВОСТІ ГЛЮКОЗИ

Фізичні властивості

Глюкоза – біла кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. У природі глюкоза утворюється в хлоропластах зелених рослин у процесі фотосинтезу:

6СО2 + 6Н2О С6Н12О6 + 6О2 + Q

 

У мітохондріях живих організмів відбувається окиснення глюкози киснем повітря. При цьому виділяється енергія, яка використовується для процесів життєдіяльності.

Глюкоза міститься в рослинних і тваринних організмах, особливо багато її у винограді, меді, а також стиглих фруктах і ягодах, у корінні, листі та квітах рослин, у крові людини і тварин (близько 0,1 %).Глюкоза — цінна поживна речовина. Їжа людини складається приблизно на 70 % з вуглеводів.

 

Хімічні властивості

Хімічні властивості глюкози зумовлені наявністю в її молекулі альдегідної групи (у лінійній формі) і п’яти гідроксильних груп. Відповідно вона виявляє властивості альдегідів і багатоатомних спиртів.

І. Реакції за участю альдегідної групи.

1. Реакція, яка доводить, що глюкоза має альдегідну групу – це реакція «СРІБНОГО ДЗЕРКАЛА» – з амоніачним розчином аргентум оксиду:

AgNO3 + NaOH → AgOH ↓ + NaNO3

2AgOH → Ag2O + H2O

Ag2O + 4NH4OH → 2 [Ag(NH3)2]OH + 3H2O

CH2OH – (CHOH)4 – COH + Ag2O → CH2OH – (CHOH)4 – COOH + 2Ag↓

глюкоза глюконова кислота

 

2. Відновлення альдегідної групи:

 

ІІ. Реакції за участю гідроксильних груп.

3. Із купрум(II) гідроксидом без нагрівання. Реакця, яка доводить, що глюкоза – це багатоатомний спирт. До розчину глюкози додають свіжовиготовлений осад купрум(ІІ)гідроксиду. З’являється яксраво – синє забрвлення – розчин купрум(ІІ)глюконат:

 

 

ІІІ. Реакції бродіння(проходять за участю мікроорганізмів).

4. Спиртове бродіння:

С6Н12О62Н5ОН + 2СО2

Етанол

5. Молочнокисле бродіння. Ця реакція проходить при скисанні молока, квашенні капусти, силосу, у процесі роботи м’язів у результаті енергетичного обміну:

С6Н12О6 2СН3 – СНОН – СООН (без повітря)

Молочна кислота

6. Маслянокисле бродіння. Масляна кислота, що утворюється, надає неприємного смаку і запаху згірклому вершковому маслу:

С6Н12О63Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑ (без повітря)

Масляна кислота

 

7. Поступове окиснення в організмах з повільним виділенням енергії:

С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О + Q

 

Глюкозу добувають в основному гідролізом крохмалю або целюлози.

 

 

Глюкоза застосовується в медицині для приготування лікувальних препаратів, у кондитерському виробництві, у виробництві дзеркал та іграшок (сріблення), у хімічній промисловості.

 

 


Читайте також:

  1. V. Виконання вправ на застосування узагальнювальних правил.
  2. А.1 Стан , та проблемні питання застосування симетричної та асиметричної криптографії.
  3. Автомобільні ваги із застосуванням цифрових датчиків
  4. Акти застосування норм права в механізмі правового регулювання.
  5. Акти застосування юридичних норм: поняття, ознаки, види.
  6. Акти правозастосування, їх види
  7. Акти правозастосування.
  8. Алгоритм із застосування річної процентної ставки r.
  9. Алгоритм із застосуванням річної облікової ставки d.
  10. Аміноглікозиди (стрептоміцину сульфат, гентаміцину сульфат). Механізм і спектр протимікробної дії, застосування, побічні ефекти.
  11. Аналіз зображувальних засобів. Застосування цілісного аналізу
  12. Антисептики ароматичного ряду (фенол чистий, іхтіол, дьоготь, мазь Вількінсона, лінімент за Вишневським). Особливості протимікробної дії та застосування.




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ВУГЛЕВОДИ | ВИРОБНИЦТВО ЦУКРУ ТА ЗАСТОСУВАННЯ САХАРОЗИ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.