МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
ЗАСТОСУВАННЯ ГЛЮКОЗИДОБУВАННЯ ГЛЮКОЗИ ГЛЮКОЗА МОНОСАХАРИДИ
Глюкозамає молекулярну формулу — С6Н12О6. Молекули глюкози можуть мати або лінійну , скорчена форма СН2ОН – (СНОН)4 – СОН, або циклічнуформу:
α – глюкоза Альдегідна β – глюкоза форма У кристалах молекули глюкоза знаходиться в одній із двох циклічних форм: α – або β –. У водному розчині між цими формами існує динамічна рівновага:
ВЛАСТИВОСТІ ГЛЮКОЗИ Фізичні властивості Глюкоза – біла кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. У природі глюкоза утворюється в хлоропластах зелених рослин у процесі фотосинтезу: 6СО2 + 6Н2О С6Н12О6 + 6О2 + Q
У мітохондріях живих організмів відбувається окиснення глюкози киснем повітря. При цьому виділяється енергія, яка використовується для процесів життєдіяльності. Глюкоза міститься в рослинних і тваринних організмах, особливо багато її у винограді, меді, а також стиглих фруктах і ягодах, у корінні, листі та квітах рослин, у крові людини і тварин (близько 0,1 %).Глюкоза — цінна поживна речовина. Їжа людини складається приблизно на 70 % з вуглеводів.
Хімічні властивості Хімічні властивості глюкози зумовлені наявністю в її молекулі альдегідної групи (у лінійній формі) і п’яти гідроксильних груп. Відповідно вона виявляє властивості альдегідів і багатоатомних спиртів. І. Реакції за участю альдегідної групи. 1. Реакція, яка доводить, що глюкоза має альдегідну групу – це реакція «СРІБНОГО ДЗЕРКАЛА» – з амоніачним розчином аргентум оксиду: AgNO3 + NaOH → AgOH ↓ + NaNO3 2AgOH → Ag2O + H2O Ag2O + 4NH4OH → 2 [Ag(NH3)2]OH + 3H2O CH2OH – (CHOH)4 – COH + Ag2O → CH2OH – (CHOH)4 – COOH + 2Ag↓ глюкоза глюконова кислота
2. Відновлення альдегідної групи:
ІІ. Реакції за участю гідроксильних груп. 3. Із купрум(II) гідроксидом без нагрівання. Реакця, яка доводить, що глюкоза – це багатоатомний спирт. До розчину глюкози додають свіжовиготовлений осад купрум(ІІ)гідроксиду. З’являється яксраво – синє забрвлення – розчин купрум(ІІ)глюконат:
ІІІ. Реакції бродіння(проходять за участю мікроорганізмів). 4. Спиртове бродіння: С6Н12О6 2С2Н5ОН + 2СО2↑ Етанол 5. Молочнокисле бродіння. Ця реакція проходить при скисанні молока, квашенні капусти, силосу, у процесі роботи м’язів у результаті енергетичного обміну: С6Н12О6 2СН3 – СНОН – СООН (без повітря) Молочна кислота 6. Маслянокисле бродіння. Масляна кислота, що утворюється, надає неприємного смаку і запаху згірклому вершковому маслу: С6Н12О6 2С3Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑ (без повітря) Масляна кислота
7. Поступове окиснення в організмах з повільним виділенням енергії: С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О + Q
Глюкозу добувають в основному гідролізом крохмалю або целюлози.
Глюкоза застосовується в медицині для приготування лікувальних препаратів, у кондитерському виробництві, у виробництві дзеркал та іграшок (сріблення), у хімічній промисловості.
Читайте також:
|
||||||||
|