Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Організаційна структура і форми капітального будівництва

Організаційна структура капітального будівництва в Україні формувалася протягом тривалого періоду, одночасно з формуванням структури всієї системи централізованого господарювання.

Організаційна структура капітального будівництва, розвиваючись і удосконалюючись, випробувала численні зміни, зберігаючи при цьому орієнтацію на відповідність принципу єдності організаційних структур. Ця єдність виражається в організаційних формах участь в капітальному будівництві забудовника, будівельно-монтажного тресту, управління (тресту) механізації, спеціалізованого тресту, проектного інституту, підприємства будівельної індустрії, транспортного підприємства, управління виробничо-технологічної комплектації, фінансування, обліку і контролю. Взаємостосунки перерахованих організацій регламентувалися їх функціями і певними законодавчими актами, які встановлюють взаємозв'язоквсіх учасників інвестиційного процесу: інвестора, замовника, забудовника, підрядчика (субпідрядника), проектувальника, постачальника ресурсів.

Інвестор – суб'єкт інвестиційної діяльності, який здійснює з власних або позикових засобів фінансування будівництва об'єкту. Інвестор має юридичні права на повне розпорядження результатами інвестицій. Інвестор визначає сферу використовування капітальних вкладень (інвестицій), розробляє умови контрактів на будівництво об'єкту, ухвалює рішення щодо організаційних форм будівництва з метою визначення проектувальника, підрядчика, постачальника; здійснює фінансово-кредитні відносини з учасниками інвестиційного процесу. Інвестор може виступати в ролі замовника, кредитора, покупця будівельної продукції, а також виконувати функції забудовника.

Замовник – юридична або фізична особа, в обов'язку якої входять організація і управління будівництвом об'єкту, починаючи з розрахунку техніко-економічного обґрунтування і, закінчуючи введенням об'єкту в експлуатацію або виходом об'єкту будівництва на проектну потужність.
Забудовник - юридична або фізична особа, яка є власником земельної ділянки під настройку. Замовник, на відміну від забудовника, тільки використовує земельну ділянку під «будівлю на правах оренди.

Підрядчик (генеральний підрядчик) – будівельна організація, яка здійснює будівництво об'єкту на основі договору підряду або контракту. Генеральний підрядчик відповідає перед замовником за будівництво об'єкту в повній відповідності з умовами договору, проекту, вимогам будівельних норм і правил, обумовленої вартості. Генеральний підрядчик, виходячи із згоди замовника, може привернути на умовах субпідряду для виконання окремих робіт або для будівництва окремих об'єктів субпідрядні будівельні, монтажні спеціалізовані організації.

Проектувальник - проектна або науково-дослідна організація, яка виконує розробку проекту об'єкту на умовах договору або за контрактом.
Таким чином, в інвестиційному процесі створення об'єкту беруть участь дещо, по суті, незалежних організацій з різними цільовими завданнями для досягнення свого економічного ефекту. Так, для інвестора і замовника головним є будівництво об'єкту і введення його в експлуатацію за умови мінімізації капітальних вкладень в найкоротші терміни з метою отримання прибули від введення в експлуатацію об'єкту в найраніше терміни.

Головним завданням підрядчика є максимізація рентабельності робіт шляхом подорожчання будівництва або шляхом технічного прогресу. Щоб перебороти відзначені суперечності, необхідні певні стимулятори для об'єднання всіх учасників будівництва в досягненні головної мети.
З вищенаведеного виходить, що в системі капітального будівництва організаційні форми і організаційні відносини між учасниками інвестиційного процесу дуже важливі при досягнення кінцевої мети будівництва.

В капітальному будівництві існують наступні організаційні форми будівництва: і господарський спосіб, підрядний спосіб, будівництво об'єктів «під ключ», торги.

Господарський спосіб будівництва – це метод ведення робіт безпосередньо самим забудовником (підприємством або організацією) власними силами і засобами. Підприємство–забудовник в цьому випадку одночасно виконує ролі керівника будівництва і виконавця будівельних робіт. З цією метою воно створює на період будівництва необхідний апарат управління і виробничу базу, здійснює на тимчасовій основі набір працівників і залучення будівельної техніки. Цей спосіб частіше застосовують під час реконструкції або розширення діючих підприємств, будівництва невеликих об'єктів на території існуючих, в сільському будівництві і т.і.

Підрядний спосіб будівництва - це метод ведення робіт постійно діючими підрядними монтажними і будівельними організаціями (підрядчики), які виконують  роботи для різних замовників за договорами підряду. Відповідно до підрядного договору підрядчик приймає на себе обов'язки виконати своїми силами і засобами будівництво об'єкту відповідно до проекту і вимог діючих будівельних норм і правил. Замовник зобов'язаний дати підрядчику будівельний майданчик, затверджену проектно-кошторисну документацію і забезпечити своєчасне фінансування будівництва, поставку технологічного устаткування, ухвалення зведені об'єкти і своєчасно сплатити їх.

Для виконання окремих робіт підрядчик має право привертати інші спеціалізовані підрядні організації, підписавши з ними договори субпідряду. При цьому відповідальність перед замовником за виконання всіх робіт несе основний (генеральний) підрядчик.

Цей спосіб будівництва є основним.

Широке розповсюдження останнім часом отримала форма будівництва об'єктів «під ключ», коли функції замовника передаються генеральному підрядчику. В цьому випадку генпідрядна будівельна організація бере на себе всю відповідальність за будівництво об'єкту у відповідність із затвердженим проектом, у відзначений термін і в межах затвердженої кошторисної вартості. Тим самим підвищується зацікавленість генпідрядника в більш економному витрачанні кошторисної межі, оскільки економія поступає в його розпорядження, а також спрощується система зв'язків, що сприяє підвищенню оперативності ухвалення і реалізації рішень, а в кінцевому результаті - прискоренню і здешевленню будівництва.

В міжнародній практиці капітального будівництва вибір проектувальників, підрядчиків, постачальників здійснюється на конкурсній основі шляхом проведення торгів. Торги, в порівнянні з двосторонніми договорами, створюють умови конкуренції між підрядними будівельними і проектними фірмами, постачальниками і дозволяють замовнику вибрати найвигідніші пропозиції. Існують дві форми торгів: закриті і відкриті. На закриті торги замовник запрошує дещо вже знайомих йому фірм, на відкриті - запрошуватися всі охочі взяти участь в торгах.

Досвід вітчизняного і зарубіжного будівництва показує, що організаційні форми будівництва значно впливають на підвищення ефективності капітального будівництва.

Переглядів: 8282

Повернутися до змісту: Економіка будівництва



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.