Цільова спрямованість: познайомити студентів з основними поняттями про товарознавчу експертизу в ринковій економіці.
1. Поняття про товарознавчу експертизу. Товарознавча експертиза продовольчих товарів визначає відповідність їх діючим державним стандартам, умовам договорів купівлі-продажу між постачальником і покупцем, зниження якості у процесі виробництва, транспортування й зберігання, відповідність товарів договірній ціні.
Основним завданням товарознавчих експертиз є об`єктивне встановлення кількості та якості продовольчих продуктів під час товароруху їх від постачальника до покупця.
2. Місце і роль товарознавчих експертиз у ринковій економіці.
Роль товарознавчих експертиз у торговельному процесі зводиться до розв’язування конфліктних ситуацій між постачальником та одержувачем товару під час поставки його згідно з договором купівлі-продажу, в основному відносно кількості та якості продуктів.
Ініціює проведення товарознавчих експертиз одна зі сторін торговельного процесу, яка конфліктує з іншою і доручає провести арбітражне дослідження незалежній державній організації, котру представляє експерт-товарознавець.
Схема розвитку товарознавчих експертиз у ринкових відносинах: домашнє виробництво – товарне виробництво – зародок ринку – внутрішньо державний ринок – міждержавний ринок – всесвітній ринок.
3. Експертиза і контроль, та органи, які їх виконують. Контролем слід вважати оцінку кількості та якості товару під час прийому його від постачальника працівниками одержувача. Це повсякденний контроль на місцевому рівні, який передбачається договірними умовами.
Експертизою слід вважати контроль кількості та якості товару за випадків виникнення між постачальником і одержувачем незгоди про кількість або якість поставленої продукції, який виконується кваліфікованими фахівцями експертами і регламентується порядком та правилами, встановленими державою. Це вибірковий арбітражний контроль товару незалежної спеціалізованої організації, підпорядкованої державі.
Україна має розгалужену систему органів, що контролюють та експортують якість продовольчих товарів та що їхні функції законодавчо регламентовано.
Органи визначення якості продовольчих товарів в Україні поділяються на контрольні та експертні. Органи контролю якості: внутрівідомчі (лабораторії та ВТК на виробництві – вихідний контроль; служби торгівлі – вхідний контроль) та позавідомчі (галузеві та спеціальні інспекції – санітарна, ветеринарна та ін.). Органи експортування якості продовольчих товарів: державні (комітет Кабміну ст4 стандартизації, метрології та сертифікації, комітет Кабміну в справах захисту прав споживачів, а також Торговельно – промислова плата України), громадські – товариство захисту прав споживачів.
4. Товарознавчі експертизи як бар`єр на шляху неякісної, фальсифікованої, небезпечної для здоров`я людини продукції. За кваліфікованого визначеної об`єктивної оцінки якості продовольчих товарів з дослідженням органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних та показників небезпеки продукту експертиза виконує роль захисника споживача.
За експертування продовольчих продуктів експертиза не лише визначає кількість та якість товару, а також:
- не допускає до реалізації несортову продукцію, яка не відповідає вимогам НТД;
- виявляє фальсифіковану продукцію, яка має знижену споживну цінність та виготовлена з порушенням рецептури або технології виробництва;
- встановлює наявність у продуктів дефектів, які роблять непридатним його до вживання людиною;
- визначає в продукті наявність шкідливих, небезпечних для здоров`я людини речовини.
Ставши перешкодою на шляху просування неякісної, шкідливої харчової продукції, товарознавчі експертизи виконують важливу соціальну функцію.