Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Експертиза свіжих овочів та плодів

Цільова спрямованість: ознайомити студентів з порядком і правилами товарознавчої експертизи свіжих овочів і плодів.

1. Експертиза картоплі

1.1. Основні категорії якості. Органолептичні: зовнішній вигляд, розміри, механічні пошкодження, наявність бульб, що пошкоджені шкідниками, хворобами, наявність органічних та мінеральних домішок.

1.2. Транспортна тара та маркування. Свіжу картоплю пакують у транспортну тару: ящики, ящичні піддони, мішки з тканини та сіток, а також у контейнери та тару-обладнання. Споживча тара: сітки, пакети з полімерних матеріалів. Маркування – прикріплений або наклеєний ярлик позначенням найменування виготувача, виду продукції та ботанічного сорту, дати пакування, номер НТД.

1.3. Транспортування та зберігання. Картоплю транспортують усіма видами транспорту, вони мають бути чистими, не забрудненими, продукт має бути захищений від опадів та пилу, мати санітарне свідоцтво. Картоплю до реалізації зберігають у контейнерах та тарі-обладнанні за температури від 0 до 90С за відносної вологості повітря 85…90%.

1.4. Строки виклику експерта. Оскільки картопля – продукт швидкопсувний, то його експертиза проводиться протягом 24 години. Експертизу бажано проводити в місцях закупівлі, продажу, на кордоні. Картопля, що надходить на ринок за імпортними поставками повинна пройти карантинну обробку та витримку.

Прийомка картоплі та її ідентифікація проводиться за суворого дотримання вимог діючих стандартів та НТД.

1.5. Відбір проб. Відбір точкових проб роблять з різних шарів картоплі через рівні відстані по довжині та ширині  настилу картоплі. Крапкові пробі зводять у об’єднану  пробу, частина якої становить середній зразок для дослідження і поширення результатів на всю парті.

2. Експертиза яблук

2.1. Основні критерії якості. Органолептичні: зовнішній вигляд, розмір за найбільшим розміром, механічні пошкодження, пошкодження шкідниками та хворобами, відсутність плодоніжки, в`янення, підкіркова п'ятнистість, побуріння шкірки та м’якоті.

2.2. Транспортна тара та маркування. Яблука упаковують в ящики дерев’яні, картонні та контейнери. Тара повинна бути чистою, міцно., сухою, без стороннього запаху. Дно тари вистилають обгортковим папером. Споживча тара – сітки та пакети з полімерних матеріалів.

На кожну одиницю транспортної тари наклеюють етикетку з позначенням: найменування виробника або відправника, помологічного сорту, товарного ґатунку, дати пакування, номера партії, стандарту.

Транспортують яблука всіма видами транспорту згідно з правилами. Зберігають у чистих, сухих приміщеннях за 0…20С та вологості 80…90%.

2.3. Відбір проб. Проби відбираються залежно від кількості упаковок, що зумовлено вимогами НТД. Крапкові проби зводять у об’єднану пробу, частина якої представляє середній зразок. Після його дослідження результат поширюється на партію.

3. Експертиза субтропічних і тропічних плодів

3.1. Основні категорії якості. Субтропічні та тропічні плоди в Україні не вирощуються, а тому вони надходять на ринок лише за імпортними поставками. До таких культур належать цитрусові (апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути), субтропічні (гранати, інжир, хурма, фейхоа) і тропічні (банани, ананаси, манго, авокадо, папайя та ін.).

Особливістю їхнього експортування є обов’язкова наявність сертифікату відповідності або визнання, дозволу карантинної служби та митних органів, дозволу купівлі-продажу з погодженими вимогами до якості, пакування, маркування та методами контролю і дослідження зразків продукції.

Переглядів: 4325

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.