Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Якість продовольчих товарів і методи її визначення за товарознавчих експериз

Цільова спрямованість: ознайомити студентів х особливостями визначення якості товарів вітчизняного і зарубіжного виробництва при проведенні товарознавчих експертиз.

1. Якість товарів і методи її визначення за товарознавчих експертиз. Найбільш розповсюдженим завданням під час проведення товарознавчих експертиз є встановлення кількості та якості товару.

Під кількість продовольчих товарів розуміють масу товару, яку виражають у вагових, об`ємних або штучних одиницях за діючими системами вимірювання. Кількісне визначення товару носить одно факторний характер, бо необхідно достовірно визначити тільки його масу. Якість товару-багатофакторний комплексний показник, який охоплює різні характеристики властивостей товару.

Тому і методи встановлення якісних показників товару застосовують різноманітні. І експерт, визначаючи якість експортованого продукту, повинен володіти визначенням в галузі методик досліджень тих чи інших показників, що можуть характеризувати якість товару.

Для встановлення фізико-хімічних, мікробіологічних та інших показників якості експерт користується послугами спеціалізованих позавідомчих лабораторій.

Користуючись методами оцінки якості продукції і спираючись на їхні результати, експерт у висновках, викладених у акті експертизи, повинен спів ставити їх з нормативно-технічною документацією та визначити продовольчі продукти по сортах/ ґатунках /, виділити кількість продукції: несортової; нестандартної; такої, що не може бути використана за призначенням; що не може бути використана для харчових потреб; що повинна бути утилізована або знищена. За наявності певних даних експерт повинен  позначити фальсифіковану або шкідливу для організму продукцію

2. Інструментальні експрес-методи оцінки якості товарів. Кожна товарознавча експертиза має проводитьсь по можливості в найкоротші строки, що зумовлено як нормативами проведення експертизи, так і комерційними відносинами між постачальником та одержувачем товару. Враховуючи ці обставини, експерт може використовувати і експрес-методи для визначення окремих показників якості продукції.

3. Порівняльна характеристика вимог якості, методів її дослідження та вмісту харчових домішок, прийнятих в Україні та за кордоном. У зв`язку з розширенням комерційних експертно – імпортних відносин між суб`єктами торговельного процесу на ринку України підвищується і впорядковується рівень вимог до якості реалізовуваної продовольчої продукції.

Уся харчова продукція вітчизняного виробництва на ринку України повинна відповідати вимогам нормативно – технічної документації України та медико-біологічним вимогам Міністерства охорони здоров`я України.

Що стосується товарів зарубіжного виробництва, то контроль їхньої якості розпочинається під час перетинання кордону з Україною, досмотру товару митниками. Імпортований товар без належної документації та сертифіката до ввозу не допускається. Другим етапом контролю імпортних товарів є нагляд державних та громадських організації захисту прав споживачів. І тут вживаються суворих заходів за продажу не сертифікованої продукції, включаючи конфіскацію продукції та кримінальну відповідальність.

Особлива увага приділяється вмісту різних домішок до продовольчих товарів як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва / консерванти, ароматизатори, барвники, емульгатори та ін./. це пояснюється тим, що багато з них одержують синтетично, з непродовольчої сировини. За вітчизняним законодавством у виробництві продовольчих товарів допускається використання тільки тих домішок / для товарів як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва/, які дозволені Міністерством охорони здоров`я України.

4. Підходи до об`єктивного визначення фальсифікації, шкідливості продуктів, ідентифікації найменування товарів без документів і маркування. Навіть за незначної підозри на фальсифікацію та шкідливість продукції експерт повинен направити зразок товару в спеціалізовані акредитовані лабораторії для глибокого дослідження по всій номенклатурі показників. За підтвердження фальсифікації або шкідливості товару експерт повинен у висновках позначити ці обставини, вимагати вилучення підозрілої частини із загальної частини партії та встановлення за нею особливого контролю. Він повинен також привернути увагу відповідних органів до одержаних результатів експертизи.

Переглядів: 4270

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.