Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Правові аспекти товарознавчих експертиз

Цільова спрямованість: визначити основні правові положення товарознавчих експертиз та ознайомити студентів з видами товарознавчих експертиз.

1. Висновки експерта як доказ у судових процесах. Товарознавчі експертизи проводяться, як правило, за випадків виникнення конфліктних ситуацій між постачальниками товару та його покупцями під час виконання договорів купівлі-продажу відносно кількості та якості товару. Висновки експерта, викладені в заключній частині акту експертизи, мають бути використані учасниками торговельної угоди як підстава для корективів даних у бухгалтерських записах і за розрахункових взаємовідносинах, як свідоцтво в арбітражних судових справах за розгляду матеріалів, що мають відношення до проведеної експертизи, та як професійне компетентне тлумачення кількісних та якісних характеристик продовольчих товарів у кримінальних справах.

За необхідністю для уточнення якихось питань, що можуть з`явитися під час розгляду справи в суді, експерт може бути викликаний на судове засідання для пояснень і обґрунтування своїх висновків, як свідок судової справи.

2. Вимоги до фахівця з товарознавчих експертиз. До фахівця з товарознавчих експертиз ставляться певні вимоги. По-перше, він повинен мати вищу освіту, мати фах, пов`язаний з напрямком його роботи по експортованих групах продовольчих товарів. У своїй роботі він має бути компетентним професіоналом. По-друге, він повинен мати певний досвід з торговельної діяльності у визначення кількісних та якісних характеристик продовольчих товарів. По-третє, експерт повинен досконально знати нормативно-технічну документацію на продовольчі товари, з якими він стикається в своїй роботі. По-четверте, експерт повинен знати вимоги чинного законодавства та юридичних положень у межах своєї професійної діяльності.

3. Права, обов`язки та відповідальність експерта. Для осіб, яким доручається проведення товарознавчих експертиз, тобто експертів, необхідно створювати певні умови, як матеріальні, так і правові, а тому експертам надається ряд прав.

По-перше, вони мають право до початку експертування товару вимагати від замовника експертизи створити необхідні умови роботи.
Проводячи експертизу, експерт має право користуватись усією документацією, яка супроводжує партію товару, а також договором купівлі-продажу.

У процесі експертизи він має право направляти на додаткові або арбітражні фізико-хімічні, мікробіологічні та інші дослідження відібрані ним зразки експортованого товару в позавідомчі лабораторії на кошти замовника експертизи, а також залучати до експертизи представників іншої конфліктної сторони.

Крім прав, експерт повинен додержуватись і виконання певних обов`язків. Під час експертизи він повинен бути об`єктивним, неупередженим у оцінці кількісних та якісних характеристик товару: користуватися за визначенням якості продукції тільки офіційною, затвердженою нормативно-технічною документацією та службовими інструкціями з визначення якості продовольчих продуктів; заздалегідь перевіряти правильність показань ваговимірювальних засобів.

Особи, які під час експертизи допустили некомпетентність, перекручення, дали не об`єктивну оцінку кількості та якості товару, зробили помилкові висновки і т. ін. , повинні нести за це відповідальність.

Зважаючи на це, експерт повинен підходити до дорученої експертизи, сумлінно, об`єктивно, неупереджено, а його висновки за експертизою повинні бути безпомилковими.

4. Фактори, які зумовлюють можливість опротестування висновків експерта. Проводячи товарознавчу експертизу, експерт повинен усвідомлювати, що в кожному разі він вирішує якусь конфліктну ситуацію і що одна зі сторін конфлікту може бути незадоволена його висновками та опротестувати їх у встановленому порядку, тобто через судові інстанції.

Які ж фактори можуть зумовлювати можливість однієї з конфліктних сторін опротестувати висновки експерта?

Вони можуть бути різноплановими, але їх можна розподілити за двома напрямками:
- Фактори, які впливають з недостатнього кваліфікованого рівня експерта;
- Фактори, які впливають із рис, притаманних експерту як особистості;
Фактори першого напрямку, хоч і могли вплинути на помилковість зроблених висновків, але / якщо вони зроблені не свідомо/ відповідальність експерта може бути адміністративною або фінансовою.

Якщо ж результати експертизи свідомо перекручені експертом та привели до фінансових зловживань, то в цьому разі відповідальний експерт карається більш суворо, аж до кримінальної відповідальності.

5. Компетентність експерта та її межі. Вище було зазначено, що експертом товарознавчих експертиз продовольчих товарів може бути людина, котра є досвідченим фахівцем у своїй справі. Виходячи з цього, компетентність експерта з цього фаху обмежується фаховими межами.

Тобто компетентність експерта з фаху товарознавства продовольчих товарів обмежена питаннями харчової цінності, асортименту, кількості та якості, строку і умов зберігання, дефектів, використання продовольчих продуктів. У межах цих питань фахівець-експерт може робити висновки, надавати консультації, пропозиції, пояснення як у своїй безпосередній роботі, так і в судових засіданнях та на вимогу правоохоронних органів.

Переглядів: 4080

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.