Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Види товарознавчих експертиз та ситуація, за яких вони виконуються

Цільова  спрямованість: ознайомити студентів з видами та особливостями товарознавчих експертиз та ситуаціями, за яких необхідно їх проведення.

1. Товарознавчі експертизи за виконання договору купівлі-продажу товару. За виконання договорів купівлі-продажу товару між постачальником і покупцем не рідко виникають ситуації, за яких дані обох сторін за кількістю та якістю товару не співпадають. У такому разі необхідне / з ініціативи однієї зі сторін / експертне дослідження третьої компетентної незалежної сторони, як б розв`язала цю конфліктну ситуацію. Такою стороною і є експерт – представник Бюро товарознавчих експертиз Торговельно промислової – палати України.

Дослідження конфліктів у комерційній діяльності за переходу товару від одного власника до іншого і прийняття арбітражного об`активного рішення і є головним завданням товарознавчих експертиз. Тому і експертизи такого типу, які найчастіше застосовуються комерційній діяльності, називаються основними.

Основна експертиза може проводитись і тоді, коли вище згадана ситуація була передбачена сторонами, і договором зумовлено, що за випадку розбіжностей під час приймання товару є необхідною участь експерта. Крім основної товарознавчої експертизи, існують інші, а саме: додаткові, повторні, комплексні, контрольні.

Додаткові експертизи проводяться, як правило, за випадків, коли після проведення основної експертизи у її замовника виникла потреба в розв’язанні додаткового завдання, яке не замінює, а лише доповнює початкове завдання. Додаткова експертиза може бути проведена також у разі недостатньо чіткого проведення експертизи експертом, припускання ним незначних помилок, які не відбилися на висновках основної експертизи.

Повторні експертизи проводяться в тому випадку, якщо встановлено, що висновки основної експертизи зроблені не об’єктивно, помилково,  недостатньо обґрунтовано, якщо вони сумнівні, не конкретні.  Також повторна експертиза призначається, якщо висновки основної експертизи суперечать відомостям слідчих, правоохоронних органів, суду, а також якщо вони виходять за межі компетенції експерта.

Комплексні експертизи проводяться в ситуації, якщо на одну й ту ж партію товару необхідно одночасно одержати висновки кількох фахівців.
Контрольні експертизи призначаються за необхідності перевірити правильності висновків експертів, які не мають необхідного досвіду в експертній роботі. З огляду на це, такі експертизи ще називають перевірочними.

2. Товарознавчі експертизи під час зберігання товару. У торговельному процесі, особливо-товаропросування продовольчих товарів сезонного виробництва / зерна, деяких видів плодів та овочів, цукру, олії та вершкового масла, заморожених м`яса і риби, а також усіх видів консервів /, є неминучим тривале зберігання товару, під час якого можуть змінюватися кількісні та якісні товарознавчі характеристики.

За експертування товарів після їхнього тривалого зберігання експерту необхідно враховувати показники кількості та якості товару під час закладки його на зберігання та проаналізувати умови, за яких продукція зберігалася. Це надасть експерту можливість проаналізувати необхідні показники кількості та якості товару «на виході» в реалізацію та пояснити зміни, що відбулися в ньому за період зберігання.

Замовником експертизи може бути як власник товару, що зберігався, так і його покупець або отримувач.

3. Експертиза продукції, яку було пошкоджено за непередбачених ситуацій. У практиці роботи торговельних організацій усіх форм власності можуть статися непередбачені ситуації, які виходять за межі стандартних норм торговельного процесу. Це можуть бути, наприклад, аварії транспортних засобів під час транспортування товару, аварії в місцях його збереження, стихійні лиха тощо.

Особливістю проведення товарознавчих експертиз за таких «нестандартних»  ситуацій є така ж їх непередбаченість. Основним завданням у таких ситуаціях є визначення не якості пошкоджених товарів, а їхньої кількості та придатності до подальшого зберігання або вживання.
Особливістю проведення в таких умовах товарознавчих експертиз, є те, що вони підлягають проведенню під наглядом і за участі правоохоронних органів, і в першу чергу транспортної інспекції.

Основним завданням експертів у аварійних ситуаціях є визначення непошкодженого товару, який зберіг товарний вигляд та притаманні йому товарознавчі властивості. Поряд з цим експерт повинен встановити кількість товару, який після необхідної обробки може бети використаний для реалізації та вживання за призначенням, а також визначати кількість товару, який не придатний до вживання і мусить бути утилізований.
Акт експертизи на місці події складає експерт, а членами експертної комісії можуть бути як працівники правоохоронних органів, так і особи, яким правоохоронці доручають цю функцію.

4. Особливості товарознавчої експертизи за вимогою судових та правоохоронних органів. У роботі судових та правоохоронних органів при розгляді справ відносно питань про кількість та якість товарів іноді виникає потреба в консультаціях компетентного досвідченого фахівця. Таким консультантом може бути і експерт БТЕ, якому доручаються в межах його знань внести ясність у питання, що виникають у ході слідства.
У даному випадку перед експертом постановою суду чи прокуратури ставляться запитання, на які він мусить дати кваліфіковану відповідь у письмовій формі.

Свідоцтво, які подає в даній справі експерт, можуть бути одержані від нього як в усній, так і в письмовій формі.

5. Експертиза проходження товару. Акт експертизи проходження товару складається для того, щоб документально і відповідально засвідчити, що експортований товар було, відповідно, вироблено або піддано достатній переробці в зазначуваній країні. Цей акт становить основну для виписки сертифікату походження. Він має бути пред’явлений за проходження процедури перетинання державного кордону митній службі.
Експертизу проходження товару проводять експерти БТЕ Торговельно – промислової палати України.

Акт експертизи проходження підписується експертом та затверджується керівництвом БТЕ і скріплюється печаткою. До нього докладаються всі зазначені вище документи в першому примірнику. Другий примірник акта передається замовникові / який оплачує виконану роботу /, а перший примірник – у архів БТЕ.

Переглядів: 4127

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.