Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Властивістю продукції називають її об'єктивну особливість, яка може проявлятися при її розробленні, виготовленні, експлуатації або споживанні.

Під рівнем якості продукції, розуміють відносну характеристику її якості, засновану на порівнянні характеристик показників якості оцінюваної продукції з її базовими характеристиками.

Кваліметрія - це наука, яка вивчає кількісні методи оцінювання рівня якості, що використовуються для обґрунтування рішень, які приймаються при управлінні якістю.

Показники якості

Вітчизняні спеціалісти виступили з пропозицією про об'єднання в рамках відповідної сфери наукової діяльності проблем, пов'язаних з кількісним оцінюванням рівня якості продукції. Вони запропонували назвати таку сферу діяльності кваліметрією. Цей термін знайшов активну підтримку і отримав визнання в широких колах інженерно-технічної громадськості.

Слід зазначити що в подальшому накопичений досвід і проведені дослідження дозволили зробити ряд принципових висновків і, в першу чергу, сформулювати предмет кваліметрії, визначити коло завдань, які мають важливе значення для вирішення наукових проблем у сфері оцінювання якості продукції і практичного використання методів кваліметрії.

Залежно від характеру завдань, що розв'язуються, підчас оцінювання якості продукції, показники можна класифікувати за різними ознаками, які наведено в табл. 10.6. У процесі оцінювання рівня якості продукції широкого застосування отримали показники, згруповані за властивостями, що характеризуються. Узагальнену характеристику одиничних показників якості за групами наведено в табл. 10.7.

Таблиця 10.6. Класифікація показників якості продукції [142]

Ознака класифікації Показники якості продукції
1. За властивостями, що характеризуються Призначення, надійності, технологічності, безпеки, транспортабельності, стандартизації, ергономічні, естетичні, патентно-правові, екологічні
2. За кількістю властивостей, що характеризуються Одиничні, комплексні, загальні
3. За застосуванням для оцінки Базові Відносні
4. За способом вираження Натуральні Вартісні
5. За стадією визначення значень показників Прогнозні, проектні, виробничі, експлуатаційні

Таблиця 10.7. Одиничні показники якості продукції [142]

Групи показників Окремі показники  
Перелік Суттєва характеристика  
Призначення Характеризують корисний ефект від використання продукції Продуктивність, потужність, міцність, вміст корисних речовин, калорійність  
Надійності Характеризують безвідмовність, збереження, ремонтопридатність, а також довговічність виробу Безвідмовність роботи, можливий термін використання, термін безаварійної роботи, граничний термін зберігання  
Технологічності Характеризують ефективність конструкторсько-технологічних рішень Питома трудомісткість, матеріаломісткість, енергомісткість виготовлення та експлуатації виробу  
Стандартизації та уніфікації Насиченість продукції стандартними, уніфікованими та оригінальними складовими частинами Коефіцієнти повторюваності та уніфікації виробу або групи виробів  
Ергономічні Окреслюють відповідність техніко-експлуатаційних параметрів виробу антропометричним, фізіологічним та психологічним вимогам споживача Ступінь простоти керування, величина наявного шуму, вібрації тощо  
Економічні Відображають ступінь економічної вигоди виробництва Ціна одиниці виробу, прибуток з одиниці виробу, рівень витрат    
Екологічні Характеризують ступінь шкідливого впливу на здоров'я людини та навколишнє середовище Токсичність виробів, вміст шкідливих речовин    
Естетичні Виражають естетичні властивості виробу Виразність і оригінальність форми, кольорове    
Патентно-правові Характеризують патентний захист та патентну чистоту продукції Коефіцієнт патентного захисту, коефіцієнт патентної чистоти    
Безпеки Характеризують особливості продукції для безпеки покупця та обслуговуючого персоналу Вимоги до захисту людини в умовах аварійної ситуації    
Транспортабельності Характеризують придатність продукції до транспортування Габарити, стандартність упаковки тощо    
           
                 

Далі у процесі вивчення теми слід звернути увагу на те, що будь-яка продукція має певні властивості.

Властивості продукції умовно можуть бути поділені на прості і складні:




Переглядів: 788

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Суттєвий ризик - потенційний ризик, який вимагає управління згідно з аналізом ризиків. | Стратегія 1. Провідна роль вищого керівництва в управлінні якістю

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.