Глибина розрахункового шару ґрунту, передполивний поріг її вологості та кількість вегетаційних поливів сільськогосподарських культур
Культура
Фаза розвитку рослини
Розрахунко-вий шар ґрунту, м
Передполивний поріг вологості ґрунту, % НВ
Число вегетаційних поливів
Озима пшениця
Кущіння
0,4-0,5
75-80
2-4
Вихід в трубку
0,5-0,6
Колосіння-налив
0,6-0,7
Озимий ячмінь
Кущіння-вихід в трубку
0,4-0,5
75-80
1-3
Колосіння-налив
0,6-0,7
Кукурудза
зерно
13-14 листків -дозрівання зерна
0,6-0,7
75-80
6-8
МВС
13-14 листків - налив зерна
0,6-0,7
4-6
зелений корм
13-14 листків-викидання волоті
0,5-0,6
3-4
післяукісна
13-14 листків-дозрівання зерна
0,6-0,7
4-6
післяжнивна
13-14 листків-викидання волоті
0,5-0,6
3-4
Горох
Бутонізація - цвітіння
0,5-0,6
75-80
1-3
Соя
Гілкування-цвітіння
0,5-0,6
6-8
Цвітіння-плодоутворення
0,6-0,7
75-80
Кормовий буряк
Період листкоутворення
0,3-0,4
8-10
Ріст коренеплодів
0,5-0,6
Період цукронакопичення
0,6-0,7
Цукровий буряк
Період листкоутворення
0,3-0,4
6-8
Ріст коренеплодів
0,5-0,6
Період цукронакопичення
0,6-0,7
Соняшник
Утворення кошика-цвітіння
0,5-0,6
3-4
Цвітіння-утворення насіння
0,6-0,7
Рицина
До цвітіння
0,5-0,6
4-5
Цвітіння - налив насіння
0,6-0,7
Люцерна
зелений корм, сіно
Відростання-цвітіння
0,6-0,7
75-80
6-8
насіння
Відростання-цвітіння
0,6-0,7
75-80
2-4
Цвітіння-налив насіння
0,6-0,7
65-70
Багаторічні пасовища
Відростання - стравлювання
0,5-0,6
75-80
12-14
Суданська трава
Відростання - скошування
0,6-0,7
75-80
5-6
Сорго
Відростання - скошування
0,6-0,7
75-80
6-7
Багатокомпо-нентна суміш
Початок росту - викидання колосу або волоті
05-06
75-80
2-4
Томати
розсадні
До плодоутворення
0,3-0,4
6-8
Масове плодоутворення
0,4-0,5
Кінець плодоутворення
0,4-0,5
посівні
До плодоутворення
0,3-0,4
8-12
Масове плодоутворення
0,6-0,7
Кінець плодоутворення
0,6-0,7
Огірки
Сходи-плодоношення
0,3-0,4
70-75
6-12
Масове плодоношення
0,4-0,5
80-85
Перець
До плодоутворення
0,3-0,4
75-80
9-10
Масове плодоношення
0,4-0,5
Капуста
рання
Формування качану
0,4-0,5
7-9
середня
До утворення качану
0,3-0,4
9-10
Формування качану
0,4-0,5
Дозрівання качану
0,4-0,5
пізня
До утворення качану
0,3-0,4
10-12
Формування качану
0,4-0,5
Дозрівання качану
0,4-0,5
Цибуля ріпчаста
До утворення цибулини
0,3-0,4
7-9
Формування цибулини
0,4-0,5
Столовий буряк
Формування коренеплоду
0,4-0,5
5-6
Морква
До початку коренеутворення
0,4-0,5
6-8
Формування коренеплоду
0,6-0,7
Баклажани
До початку дозрівання
0,3-0,4
75-80
9-12
Плодоношення
0,4-0,5
Картопля
весіння посадка
До бутонізації
0,4-0,5
65-70
4-6
Бутонізація-цвітіння
0,5-0,6
80-85
Після цвітіння - зів'янення бадилля
0,5-0,6
65-70
літня посадка
До сходів
0,3-0,4
80-85
5-6
До бутонізації
0,4-0,5
65-70
Бутонізація-цвітіння
0,5-0,6
80-85
Після цвітіння - зів'янення бадилля
0,5-0,6
65-70
В кінці автору слід зробити загальні висновки на основі аналізу природно-економічних умов господарства, структури посівних площ, системи сівозмін, розробки та освоєння раціональних сівозмін, оцінки їх продуктивності і дати свої пропозиції, що сприятимуть піднесенню культури землеробства в господарстві і збільшенню виробництва сільськогосподарської продукції при зниженні її собівартості.