1. Бомба М. Я. Землеробство з основами ґрунтознавства, агрохімії та агроекології: Навч. посіб. / .Я. Бомба, Г.Т. Періг, С. М. Рижук [та ін.]. – К.: Урожай., 2003. – 400 с.
2. Гладюк М. М. Основи агрохімії. Хімія в сільському господарстві /М. М. Гладюк. – К.; Ірпінь: Перун, 2003. – 288 с.
3. Купчик В. І., Грунти України: властивості, генезис, менеджмент родючості / В.І. Купчик, В.В. Іваніна, Г.І. Нестеров та ін..; Навч. посібник. За ред.. В.І. Купчика. – К.: Кондор, 2007. – 414 с.
Практична робота № 3
Тема. Азот та його значення в житті рослин
Мета: ознайомити студентів з величезним значенням азотних добрив в збільшенні врожайності сільськогосподарських культур, що обумовлюється виключно важливою роллю азоту в житті рослин.
Основні терміни
Азотфіксація –цефіксація молекулярного азоту азотфіксуючими та бульбочковими бактеріями.
Амоніфікація –церозкладання органічної речовини в грунті мікроорганізмами різних груп (бактерій, актиноміцетів, мікробактерій тощо) із виділенням амонійного азоту.
Нітрифікація – це окиснення амонійного азоту в грунті до азотної кислоти та її солей.
Денітрифікація– це процес відновлення нітратного азоту до молекулярного N2 або до оксидівNО,NО2 під впливом денітрифікуючих бактерій.