Ґрунтово-кліматичні умови та врожайність сільськогосподарських культур
Для виконання цього розділу використовуються дані із матеріалів господарства та найближчої метеорологічної станції.
На основі вихідних даних роблять висновки про волого- і теплозабезпеченість культур, можливу їх урожайність, пояснюють причини її коливань за роками, агрохімічну характеристику ґрунтів записують за формою табл. 1.3, дають оцінку ґрунтам за вмістом гумусу, рухомих форм поживних речовин та кислотністю (за даними додатків А – Ж, які подано в кінці цих методичних порад).
Середньозважене значення показника розраховують за такою формулою:
де S1, S2 – площа 1, 2 та інших полів сівозміни, га;
В1, В2 – значення показника в ґрунті 1, 2 та інших полів сівозміни, мг/кг;
S – площа сівозміни, га.
Для розробки системи удобрення культур сівозміни необхідно запланувати їх урожайність, користуючись даними про її рівень у господарстві за останні три роки (табл. 1.4).
Таблиця 1.4
Урожайність сільськогосподарських культур у господарстві, т/га