Групування ґрунтів за ступенем кислотності та лужності
Група
Колір на картограмі
Ступінь кислотності ґрунту
Інтервал рН
водного
сольового
Червоний
Дуже сильнокислі
< 4,5
< 4,0
Рожевий
Сильнокислі
4,5 – 5,0
4,0 – 4,5
Оранжевий
Середньокислі
5,0 – 5,5
4,5 – 5,0
Жовтий
Слабкокислі
5,5 – 6,0
5,0 – 5,5
Світло-зелений
Близькі до нейтральних
6,0 – 7,0
5,5 – 6,0
Зелений
Нейтральні
7,0 – 7,5
6,0 – 7,0
Голубий
Слабколужні
7,5 – 8,0
–
Синій
Середньолужні
8,0 – 8,5
–
Фіолетовий
Сильнолужні
8,5 – 9,0
–
Коричневий
Дуже сильнолужні
> 9,0
–
Додаток Б
Потреба ґрунтів у вапнуванні залежно від гідролітичної кислотності
Потреба у вапнуванні
Гідролітична кислотність, смоль/кг
Ґрунти потребують першочергового вапнування в усіх зонах
Понад 4
Ґрунти потребують першочергового вапнування на Поліссі та в Лісостепу; середня потреба у вапнуванні ґрунтів у Прикарпатті та в західній частині Лісостепу; слабка – у гірських районах Карпат
3 – 4
Середня потреба у вапнуванні ґрунтів на Поліссі та в Лісостепу; слабка – у Прикарпатті; відсутня – у гірських районах Карпат
2 – 3
Доцільне вапнування опідзолених ґрунтів у Лісостепу; необхідне – на Поліссі, на супіщаних, піщаних і глинисто-піщаних ґрунтах
1,8 – 2
Слабка потреба у вапнуванні піщаних і глинисто-піщаних ґрунтів
1,8 – 1,9
Немає потреби у вапнуванні
< 1,5
Додаток В
Потреба ґрунтів у вапнуванні залежно від рНсол. (за Т.О. Грінченком)
Кислотність ґрунту
рНсол.
Потреба ґрунту у вапнуванні
Дуже сильна
< 4,5
Першочергове вапнування в усіх типах сівозмін
Середня
4,6 – 5,0
Першочергове вапнування в овочевих і кормових сівозмінах на супіщаних та суглинкових ґрунтах; середня потреба у польових сівозмінах на піщаних ґрунтах
Слабка
5,1 – 5,5
Вапнування супіщаних суглинкових відмін, зокрема в кормових і овочевих сівозмінах та в сівозмінах з травами. В останню чергу вапнують піщані й глинисто-піщані ґрунти
Близька до нейтральної
5,6 – 6,0
Вибіркове вапнування супіщаних та суглинкових ґрунтів і насамперед у сівозмінах з вибагливими до вапна культурами. Не потребують вапнування ґрунти з рНсол. > 6,5 незалежно від їх поширення
Додаток Г
Групування ґрунтів за сумою обмінних основ
Група
Сума основ
S, смоль/кг
Дуже мала
< 5
Мала
5 – 10
Середня
10 – 15
Підвищена
15 – 20
Велика
20 – 30
Дуже велика
> 30
Додаток Д
Групування ґрунтів за ступенем насиченості основами
Група
Ступінь насиченості основами
V, %
Потреба у вапнуванні
Дуже низький
< 30
Обов’язкова
Низький
30 – 50
Велика
Середній
50 – 70
Підвищена
Підвищений
70 – 80
Середня
Високий
80 – 90
Мала
Дуже високий
> 90
Немає
Додаток Е
Групування ґрунтів за вмістом азоту легкогідролізованих сполук за здатністю забезпечувати ним сільськогосподарські культури
Група
Забезпеченість ґрунту
За методом
Тюріна – Кононової
Корнфілда
Кравкова
(нітрифікаційна
здатність)
N, мг/кг ґрунту
Дуже низька
< 30
< 100
< 5
Низька
30 – 40
100 – 150
5 – 8
Середня
40 – 50
150 – 200
8 – 15
Підвищена
50 – 70
> 200
15 – 30
Висока
70 – 100
–
30 – 60
Дуже висока
> 100
–
> 60
Додаток Є
Групування ґрунтів за вмістом рухомих сполук фосфору за здатністю забезпечувати ним сільськогосподарські культури
Група
Колір на картограмі
Ступінь забезпеченості рослин
За методом
Кирсанова
Чирикова
Мачигіна
Р2О5, мг/кг ґрунту
Червоний
Дуже низький
< 25
< 20
< 10
Оранжевий
Низький
25 – 50
20 – 50
10 – 15
Жовтий
Середній
50 – 100
50 – 100
15 – 30
Зелений
Підвищений
100 – 150
100 – 150
30 – 45
Голубий
Високий
150 – 250
150 – 200
45 – 60
Синій
Дуже високий
> 250
> 200
> 60
Додаток Ж
Групування ґрунтів за вмістом рухомих сполук калію за здатністю забезпечувати ним сільськогосподарські культури
Група
Колір на картограмі
Ступінь забезпеченості рослин
За методом
Кирсанова
Чирикова
Мачигіна
К2О, мг/кг ґрунту
Червоний
Дуже низький
< 40
< 20
< 50
Оранжевий
Низький
40 – 80
20 – 40
50 – 100
Жовтий
Середній
80 – 120
40 – 80
100 – 200
Зелений
Підвищений
120 – 170
80 – 120
200 – 300
Голубий
Високий
170 – 250
120 – 180
300 – 400
Синій
Дуже високий
> 250
> 180
> 400
Додаток З
Нормативи витрат СаСО3 для зміни показника рНсол. ґрунту на 0,1 частки, т/га
Ґрунти
Гранулометричний склад ґрунту
Кислотність ґрунту
рН < 4,5
4,5 – 5,0
5,0 – 5,5
Дерново-підзолисті
Піщаний і супіщаний
0,45
0,61
0,63
Легко- і середньосуглинковий
0,71
0,81
0,84
Сірі лісові, чорноземи опідзолені
Піщаний і супіщаний
0,48
0,62
0,65
Легко- і середньосуглинковий
0,66
0,80
0,91
Важкосуглинковий
0,68
0,81
0,93
Додаток И
Середній вихід гною від однієї голови худоби, кг за добу
Вид худоби
При нормі підстилки, кг
ВРХ
Коні
Свині
4,7
–
–
–
Вівці
–
–
–
–
Додаток Й
Нормативи виносу елементів живлення сільськогосподарськими культурами з ґрунту
Культура і продукція
Винос елементів живлення з 1 т продукції, кг
Відно-шення нето-варної про-дукції до това-рної
товарної
нетоварної
товарної та відповідної кількості нетоварної
N
Р2О5
К2О
N
Р2О5
К2О
N
Р2О5
К2О
Пшениця озима
22,7
8,0
5,5
5,7
1,9
10,7
32,4
11,2
23,7
1,7
Жито озиме
16,4
7,3
5,2
6,2
1,9
12,7
27,5
10,8
28,1
1,8
Ячмінь озимий
17,0
8,3
4,9
6,0
2,0
13,6
24,7
10,9
22,6
1,3
Ячмінь ярий
15,2
7,4
4,6
5,2
1,7
14,2
21,5
9,4
21,8
1,2
Кукурудза
14,7
6,5
4,4
7,0
2,4
15,1
23,4
9,5
23,0
1,2
Кукурудза (при зрошенні)
14,3
5,7
4,4
7,1
3,1
14,2
23,0
9,5
21,7
1,2
Просо
19,4
4,9
4,1
9,1
2,0
25,9
33,9
8,1
45,5
1,5
Гречка
17,7
5,9
7,1
9,7
4,1
16,4
36,1
13,7
38,3
1,9
Рис
10,5
6,4
4,6
6,0
2,5
14,7
17,3
9,2
21,2
1,13
Продовження додатку Й
Горох
33,4
8,4
13,0
10,0
2,5
13,6
44,4
13,2
28,0
1,1
Люпин
59,6
15,4
13,0
9,9
1,8
12,4
84,3
19,9
44,0
2,5
Буряк цукровий
2,04
0,70
2,22
3,32
0,81
4,28
4,30
1,25
5,13
0,68
Соняшник
26,0
11,7
9,6
11,1
4,8
37,5
50,5
22,4
92,2
2,2
Ріпак
33,2
10,9
6,7
10,5
2,32
21,7
71,0
15,7
84,8
3,6
Картопля
3,4
1,2
5,3
3,1
0,9
5,5
5,1
2,0
8,5
0,55
Капуста білоголова
1,95
0,56
1,87
3,16
0,88
2,40
3,53
1,05
3,07
0,5
Огірок (при зрошенні)
1,57
0,71
2,10
3,64
1,64
4,51
3,53
1,60
4,54
0,54
Помідор (при зрошенні)
1,60
0,52
2,50
4,26
0,97
3,13
2,49
0,72
3,16
0,21
Баклажан (при зрошенні)
1,57
0,60
2,59
4,07
0,94
4,95
4,70
1,32
5,40
0,77
Люцерна (сіно)
26,0
6,0
15,0
–
–
–
–
–
–
–
Кукурудза на силос
3,15
1,14
4,23
–
–
–
–
–
–
–
Однорічні трави (сіно)
20,0
6,0
20,7
–
–
–
–
–
–
–
Морква столова
1,44
0,85
2,67
3,29
0,99
3,92
2,85
1,28
4,36
0,43
Буряк столовий
3,64
0,76
2,31
3,29
0,78
4,84
5,01
1,60
7,41
0,58
Часник
7,96
3,43
4,06
3,30
0,96
4,27
10,01
4,08
6,96
0,68
Горошок зелений
7,03
1,81
2,01
5,53
1,62
7,34
12,01
3,27
8,62
0,9
Перець солодкий
1,83
1,93
2,16
5,22
1,49
7,12
6,42
2,24
8,42
0,88
Кавун (при зрошенні)
2,02
0,60
2,20
5,57
0,93
4,73
6,36
1,32
5,89
0,78
Дині
1,12
0,58
2,95
–
–
–
–
–
–
–
Буряк кормовий
2,12
0,55
3,18
4,63
0,94
4,08
3,67
0,86
4,56
0,34
Буряк кормовий (при зрошенні)
2,13
0,55
4,35
3,19
0,56
3,98
3,59
0,88
6,70
0,59
Морква кормова
2,21
0,90
4,54
3,57
0,97
5,50
3,28
1,19
6,19
0,3
Конюшина з ти-мофіївкою (сіно)
20,0
8,0
15,0
–
–
–
–
–
–
–
Конюшина (сіно)
30,0
6,5
15,0
–
–
–
–
–
–
–
Горохово-вівсяна суміш (зелена маса)
4,0
1,5
4,0
–
–
–
–
–
–
–
Закінчення додатку Й
Кукурудза (зелена маса)
4,0
1,5
5,0
–
–
–
–
–
–
–
Капуста цвітна
–
–
–
–
–
–
9,0
3,5
12,0
–
Капуста брюссельська
–
–
–
–
–
–
20,0
7,0
25,0
–
Капуста брокколі
–
–
–
–
–
–
18,0
5,0
20,0
–
Селера
–
–
–
–
–
–
5,0
2,0
10,0
–
Редиска
–
–
–
–
–
–
5,0
2,5
5,0
–
Петрушка
4,0
2,0
5,0
–
–
–
–
–
–
–
Цибуля ріпчаста
–
–
–
–
–
–
8,0
3,0
6,0
–
Квасоля
–
–
–
–
–
–
13,0
4,0
10,0
–
Спаржа (пагони)
25,0
8,0
22,0
–
–
–
–
–
–
–
Шпинат (листки)
4,8
1,6
5,2
–
–
–
–
–
–
–
Салат головчас-тий (головки)
–
–
–
–
–
–
3,0
1,8
5,0
–
Суниця
11,0
4,0
17,0
–
–
–
–
–
–
–
Аґрус
3,5
1,5
4,5
–
–
–
–
–
–
–
Смородина
5,5
1,7
5,5
–
–
–
–
–
–
–
Малина
1,3
4,0
5,0
–
–
–
–
–
–
–
Виноград
4,7
2,3
7,5
–
–
–
–
–
–
–
Яблуня
2,5
0,7
3,5
–
–
–
–
–
–
–
Груша
2,5
0,7
2,7
–
–
–
–
–
–
–
Слива
5,0
0,8
4,0
–
–
–
–
–
–
–
Абрикос
7,0
2,5
8,0
–
–
–
–
–
–
–
Вишня
6,5
2,5
10,0
–
–
–
–
–
–
–
Персик
6,5
1,5
6,5
–
–
–
–
–
–
–
Додаток К
Орієнтовані коефіцієнти повернення елементів живлення від виносу врожаями в сівозмінах на основних ґрунтах
Елемент живлення
Група ґрунту за картограмою фосфору або калію
1 – 2
Дерново-підзолисті і сірі лісові ґрунти
(райони достатнього зволоження)
N*
1,2 – 1,3
1,2 – 1,3
1,1 – 1,2
1,0 – 1,1
0,8 – 1,0
Р2О5
2,0 – 2,5
1,5 – 2,0
1,1 – 1,3
1,0 – 1,1
0,7 – 1,0
К2О
1,2 – 1,5
0,9 – 1,2
0,7 – 0,9
0,5 – 0,7
0,4 – 0,5
Чорноземи типові, вилужені та опідзолені
(райони нестійкого зволоження)
N
1,1 – 1,2
1,0 – 1,1
0,9 – 1,0
0,9 – 1,0
0,9 – 1,0
Р2О5
1,6 – 1,8
1,3 – 1,6
1,1 – 1,3
1,0 – 1,1
0,8 – 1,0
К2О
0,8 – 1,0
0,6 – 0,8
0,4 – 0,6
0,4 – 0,6
0,3 – 0,4
Чорноземи південні і каштанові ґрунти
(райони недостатнього зволоження)
N
1,0 – 1,1
1,0 – 1,1
0,9 – 1,0
0,9 – 1,0
0,9 – 1,0
Р2О5
1,0 – 1,2
0,9 – 1,0
0,8 – 0,9
0,7 – 0,8
0,6 – 0,7
К2О
0,4 – 0,5
0,3 – 0,4
0,3 – 0,4
0,2 – 0,3
0,2 – 0,3
Чорноземи південні і каштанові ґрунти
(при зрошенні)
N
1,0 – 1,1
1,0 – 1,1
0,9 – 1,0
0,9 – 1,0
0,9 – 1,0
Р2О5
1,6 – 1,7
1,5 – 1,6
1,3 – 1,5
1,0 – 1,1
0,8 – 1,0
К2О
0,6 – 0,8
0,6 – 0,8
0,4 – 0,6
0,4 – 0,6
0,3 – 0,4
Примітка. * залежно від вмісту рухомих сполук фосфору в ґрунті
Додаток Л
Поправкові коефіцієнти для рекомендованих норм мінеральних добрив на ґрунтах з різним ступенем забезпеченості рослин елементами живлення
Ступінь забезпеченості рослин
Зернові культури
Зернобобові і багаторічні трави
Просапні культури
Овочеві культури
Для азотних добрив
Дуже низький
1,3 – 1,5
0,6
1,3 – 1,5
1,3
Низький
1,2
0,5
1,2
1,1
Середній
1,0
0,4
1,0
1,0
Підвищений
0,7
0,2
0,7
0,9
Високий
0,5
–
0,5
0,8
Дуже високий
–
–
–
–
Для фосфорних добрив
Дуже низький
1,3 – 1,5
1,3 – 1,5
1,3 – 1,5
1,3 – 1,5
Низький
1,0
1,0
1,3
1,3
Середній
1,0
0,7 – 0,9
1,0
1,2
Підвищений
0,7
0,5 – 0,6
0,5 – 0,7
1,0
Високий
0,6
–
0,6
0,6 – 0,8
Дуже високий
–
–
–
0,6
Для калійних добрив
Дуже низький
1,3 – 1,5
1,3 – 1,5
1,3 – 1,5
1,3 – 1,5
Низький
1,1
1,3
1,3
1,2
Середній
0,9
1,0
0,8
1,0
Підвищений
0,5 – 0,6
0,7 – 0,8
0,6 – 0,7
0,9 – 1,0
Високий
0,5
0,5 – 0,6
0,6
0,6 – 0,8
Дуже високий
–
–
–
0,4 – 0,6
Додаток М
Коефіцієнти пріоритетів культур стосовно елементів живлення добрив
(М.В. Лісовий)
Культури та вгіддя
N
Р2О5
К2О
Овочеві, рис, картопля
1,0
1,0 – 0,8
1,0
Буряк, льон
1,0
0,8 – 0,9
1,0
Кукурудза на зерно, ефіроолійні
1,0
0,5 – 0,6
1,0
0зимі пшениця і жито
0,9
0,2 – 0,4
0,3
Ярі зернові, зернобобові
0,8
0,4 – 0,5
0,5
Соняшник
0,8
0,4 – 0,5
0,7
Кормові силосні культури
1,0
0,2 – 0,4
0,5
Кормові коренеплоди
0,9
0,6 – 0,7
0,8
Сінокоси і пасовища
0,3
0,4 – 0,5
0,5
Багаторічні трави
0,8
0,1 – 0,3
0,4
Однорічні трави
0,9
0,1 – 0,2
0,7
Сади і ягідники
0,9
0,1 – 0,2
0,7
Додаток Н
Коефіцієнти перерахунку продукції рослинництва в зернові одиниці
Продукція
Коефіцієнт перерахунку
Продукція
Коефіцієнт перерахунку
Пшениця, жито, горох,
кукурудза
1,00
Тютюн
1,65
Махорка
1,47
Овес, гречка, ячмінь
0,80
Картопля
0,25
Буряк цукровий
0,26
Овочі
0,16
Буряк кормовий
0,20
Сіно однорічних трав
0,40
Льон-довгунець:
Сіно багаторічних трав
0,50
волокно
3,85
Солома озимих культур
0,20
насіння
1,65
Солома ярих культур
0,25
солома
0,41
Кукурудза на силос і
зелений корм
0,17
Льон олійний
1,65
Коноплі:
Вико-овес
0,12
волокно
3,85
Концентрати
1,00
насіння
1,63
Виноград
0,22
солома
0,40
Ягоди
0,12
Соняшник
1,47
Кісточкові породи
0,14
Гірчиця
1,56
Ефіроолійні рослини
1,24
Підписано до друку __.__.2011. Формат 60х90/16. Папір офсетний.
Обл.-вид. арк. 0,98. Наклад __ прим. Замовлення №__.