Диспетчерування– є системою безперервного контролю та оперативного регулювання ходу виробництва з метою забезпечення виконання плану відповідно розробленого календарного графіка. Головною метою диспетчерування є- оперативне керівництво роботою всіх підрозділів підприємств, які займаються виробничо-господарською діяльністю. Основою диспетчерування є своєчасна та чітка оперативна інформація про виникнення неполадок та перебої в роботі окремих підрозділів, від її чіткості залежить прийняття оптимальних рішень.Тому диспетчерування передбачає виконання наступних видів робіт :
- нагляд, облік та контроль на основі точної інформації про фактичне виконання планів-графіків змінно-добових завдань і про всі відхилення від плану,
- прийняття оперативних мір по усуненню та подальшому попередженню відхилень від планових завдань,
- координація взаємопов’язаних робіт для забезпечення чіткої роботи та ритму виробництва.
Основою для диспетчерського контролю та регулювання є своєчасна та точна оперативна інформація прохід виконання робіт та виникнення перебоїв в роботі окремих підрозділів, від її якості та своєчасності залежить прийняття оптимальних рішень.Диспетчерська система повинна попереджати та прогнозувати можливі відхилення від планів поставок та якості сировини, виходу із строю обладнання, виникнення браку тощо.
Вся поточна робота по диспетчеруванню виробництва лежить на персоналі центрального диспетчерського бюро.
Організаційна побудова диспетчерського апарату залежить від типу, характеру та масштабів виробництва, та виробничої структури підприємства.