1. Визначена мікробного числа.У три чашки Петрі з МПА внести 0,05, 0,1 і 0,2 мл питної води і розтерти шпателем Дригальського. Аналізуючи воду з різних водойм, особливо багатих органічними речовинами, необхідно перед висіванням її розвести у пропорції не менше ніж 1:1000. Для цього використовують ряд пробірок з 9-ма мл стерильної водопровідної води або фізіологічного розчину, їх нумерують (цю роботу виконує лаборант). 1 мл досліджуваної води внести стерильною піпеткою у пробірку №1, ретельно перемішати, продуваючи повітря, відібрати 1 мл речовини і перенести у пробірку №2. Після перемішування таку ж кількість речовини перенести у пробірку №3 (розведення 1:1000). Із пробірки №3 висіяти по 0,05 , 0,1 і 0,2 мл у чашки Петрі (рис. 11). Розтерти шпателем Дригальського, чашки підписати і поставити у термостат з 30°С.
2. Визначення колі-титру і колі-індексу. Простерилізувати мембранні
Рисунок 11. Схема посіву для визначення мікробного числа води
фільтри №3 шляхом кип’ятіння у дистильованій воді (тричі по 15 хв), а фільтри Зейтца – а автоклаві (при 1 атм 20 хв). Мембранний фільтр за допомогою стерильного пінцета перенести у фільтр Зейтца, закріпленого у колбі Бунзена. колбу приєднати до вакуумного компресора. Пропустити через фільтр 300-500 мл досліджуваної води і перенести його стерильно на чашку Петрі із середовищем Ендо. Цю роботу слід проводити у боксі. Чашки підписати і помістити у термостат з температурою 37°С.